1+1 Ráadás Gyereknap a mamutfenyőknél. Gondolatok egy sikeres nap után

Egyesületünk, a Gyerekköztársaság Egyesület először egy vallomással tartozik. Azt természetesen sejtettük, hogy nem lesznek annyian ezen a rendkívüli gyereknapon, mint azt a sok éve bevezetett május végi rendezvényeinken már megszokhattuk. Sőt, volt bennünk némi szorongás is, hogy esetleg teljes érdektelenségbe fog fulladni az egész, hisz nem könnyű ilyen esetekben egy rendezvény meghirdetése. Szerencsére tévedtünk. Egy újabb sikeres programot tudhatunk magunk mögött, melyre ellátogatott családjával a Polgármester asszony, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia is.

Köszönet a 4 órás rendezvényt tartalommal, sok – sok látványossággal, izgalommal és csodával megtöltő három önzetlen, lokálpatrióta csapatnak, a mászó falat felállító Eszes Zoltán és Zsólyomi Zsolt családjának és segítő barátaiknak, a Kenderkóc Hagyományőrző Játszóházat működtető Bordács családnak és a Budakeszi Kutyaiskolának. Úgyszintén szeretném megköszönni egyesületünk két tagjának, Bágyoni Zsuzsának és Vukov Mónikának a szervező munkáját és  Rapp Antalnak a BVV Kft. műszaki vezetőjének az atyai odafigyelését.
 
Egy ilyen szép nap után ismét elmondhatjuk, hogy városunk olyan emberi értékek birtokában van, melynek talán az egész országban nincsen párja. Ezek az értékek akár egy városunk jövőjét meghatározó városkoncepció részét is adhatnák.
 
Nincs még egy település ma Magyarországon, ahol minimum 20 meseillusztrátor él, két mesekönyvkiadó és egy mesekönyvesbolt működik. Itt alkot hazánk egyik legjobb meseírója, itt él Magyarország talán legnagyobb vasút- és egyébb makett gyűjteményének tulajdonosa, működtetője Tóth Albert és két hagyományőrző játszóházat is itt jegyeztek be, de ebbe a sorba tartozik a Mezei Mária Művészeti Iskola, a Viadal SE, a Budakeszi Labdarúgó Akadémia, a Bojtár táncegyüttes ténykedése is. És ami a legfontosabb, nagyon sok gyerek él városunkban. Az elmúlt tíz évben messze az országos átlag felett születtek budakeszi gyerekek.
 
Ennyi minden egy településen? Lehet ez véletlen? Budakeszi egy eleve elrendelt hely! Élnünk kellene ezekkel a lehetőségekkel! Budakeszi Önkormányzatának Képviselőtestülete 2011. év nyarán egyhangú döntéssel elfogadta és elvi támogatását adta a Gyerekköztársaság Egyesület, „Családok völgye” koncepciójához. Ez az elképzelés meseösvények, mese- és kalandparkok és egyéb gyermek projektek Budakeszi megvalósításában lát településünk számára egy kitörési pontot. Budakeszi határában, a Vadasparknak, a Gyerekvasútnak, a János – hegynek évente mintegy 700 ezer(!) látogatója van, és sajnos ebből Budakeszi semmilyen formában nem profitál, miközben adóbevételeink eltörpülnek Biatorbágy, de akár a Törökbálint kasszájába befolyt ötször - tízszer nagyobb összegektől!!!!!!! Gyakran azt hallani, hogy ezek a települések azért vannak olyan jó helyzetben, mert ott van az autópálya. Ez igaz! Budakeszinek viszont ez a 700 ezer ember lehetne a megoldást hozó "autópálya"! Nekünk ebben kéne gondolkodnunk! A Budakeszi Bike Park megépülése és szeptember 22 -i átadása az első kis lépés, de nagyon fontos lépés ebben az irányban.
 
Természetesen nem kergetünk álmokat, tudjuk, hogy mindez máról – holnapra nem valósulhat meg, de rendületlenül keressük azt a befektetői kört, mely előbb – utóbb felfedezi Budakeszit, ezt a páratlan természeti és emberi adottságokkal megáldott települést. Budakeszi a 18. század második felétől egészen a 2. Világháború kitöréséig egy felkapott, nagyforgalmú turisztikai központ volt.
Legyen városunk a tágabb térség és a velünk határos Budapest Családos - Gyermek turizmusának a célpontja!
 
Horváth Jenő, a Gyerekköztársaság Egyesület elnöke
 
 
MÉG TÖBB KÉP A GALÉRIÁBAN
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás