160 zsák szemét, több köbméter építési hulladék! Szemétszedés a Bodzás árok mentén, avagy az együtt öröme és haszna

A hosszú, türelmünket és kitartásunkat próbáló tél után, az első igazán tavaszi hétvégén kifejezhettük hálánkat a természetnek a melengetős és fényes időjárásért!
Mint minden évben, most is az volt az első, hogy elhivatásunkat folytassuk, amíg még szabad utat enged a növényzet. Nagy örömünkre az előző évekhez képest nőtt a lelkes önkéntesek tábora, akik a Bodzás árok, Budakeszi egyik legszebb és legértékesebb természeti területének megtisztítására összegyűltek.
Minden évben eljövünk ide, és Nagyszénászug más területeire is, hol egy-egy család, és baráti társaság, vagy akár 20-25 lakótárs is érkezik az együttes munkára, régiek és újak egyaránt. 
A ’kezdő’ szemétszedők csak ámuldoznak a mennyiségtől, a gyakorlott nagyszénási lakók pedig örvendenek, hogy már csak ennyi szemét van, ami még ránk vár.

 
Döbbenet, hogy évente 100-200 nagy zsáknyi szemét után azt gondoljuk, jövőre könnyebb lesz.
Idén két-három nap alatt 160 zsáknyi szemét és mellé építkezési hulladékok több köbméterét gyűjtöttük össze. És most egy évtized után mondhatjuk, igen, talán jövőre könnyebb lesz!
 Már látjuk a növényeket az erdőalján, nemcsak a színes összefüggő hulladéktengert. Fellélegezhetünk!
 
Nem is kell talán hangoztatnom, miért fontos a földek és vizek tisztasága, hiszen erről hallani mióta érvényre jutott a természet védelme. Egyszerű. Abból táplálkozunk… Azzá leszünk.
Gondoskodik rólunk. 
És hogy mi minden található ilyenkor az erdei fák tövében? És tovább megyek, egészen a föld alatt is, ahol kikandikál egy-egy nejlon darabka, ott biztos, hogy bányászhatunk még fél órácskát, mire minden kikerül, ami nem oda való. Olyan is akad, amit már kiszedni sem lehetséges, esetleg csak markolóval.
 Ha bemész egy giga-hiprmarketbe, mindent megtalálsz a polcokon, amit az erdőben, még fű alatt is. 
40 éves és napjaink háztartási hulladékai, egészen a lakberendezési tárgyakon át, a mérgező építkezési törmelékig.
 
Ahogy végig nézem az elmúlt évtizedben megtett munkálatokat, mondhatom, hogy a Bodzás árok és környékének nem csupán megtisztítására, hanem megmentésére vállalkoztak, és vállalkoznak ma is azok a lelkiismeretes emberek, felnőttek és gyermekek egyaránt, akik aktívan részt vesznek akár fizikai, akár szellemi segítségükkel ebben a témában! 
 
Köszönjük szépen a sok segítséget! Először is annak a kétgyermekes Családnak, akik akkor sem adták fel a tisztogatást, amikor egymaguk járták a szeméthalmokat a patakparton, és mindazoknak, akikkel együtt voltunk ezen a csodálatos két tavaszi napon!
Jutalmunk az új ismeretségek, és az együttlét öröme nemcsak munka közben, hanem egy kerti mulatság, és egy színházi meghívás alkalmával, mely még ajándékul ránk vár.
 
Köszönjük az együttműködést (zsákok, kesztyűk, szállítás) a Budakeszi Önkormányzatnak, és a hírverést a www.mikisvarosunk.hu helyi Családi Magazinunknak!

A zsákok elszállítását szerdára kérjük, így addig még gyűjthetjük a megtelt zsákokat!
A szemétszedési akcióval együtt elindult a lakossági kátyúzási összefogás is www.zugkatyuzo.freeweb.hu , és kezdeményezni fogjuk a rendszeres lomtalanítás lehetőségét is!
A makkosiakkal és a falubéliekkel együtt kézen fogva folytatjuk!
 
A tisztaság Mindenkinek fontos!
- EMBER, vigyázd a FÖLDET, abból van étked, abból van tested! GONDOLKOZZ, GONDOSKODJ!-
 
A nagyszénási baráti társaság nevében: Tófalvi Erzsébet Tofi
2013. Szelek hava (április) 14.
 
„Nem urai vagyunk a Földnek,
hanem gyermekei.”

 
Földanyához
 
Erdőn - mezőn könnyítettünk,
S könnyebb lett bennünk a gondolat,
Hogy néha elkanászult lelkünkbe, most
Földanyánk háláját hozza az áramlat.
 
Ma köszönetet mondunk hát,

Hogy cselekedhetjük a jót,
És imát mindazokért, kik
Tudatlanul megbántják Őt.
 
Lélegzethez jut így e föld,
S napfényhez kicsiny növény,
Lélekzethez szívünk, hogy
Mibennünk örökre élj!
 
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás