2 km hosszúságú meseösvényt adtak át Budakeszin - az egészség jegyében - a mamutfenyőknél

A meseösvény célja az óvodás és alsó tagozatos általános iskolás gyermekek motiválása az egészségesebb életre, az ezzel kapcsolatos szemléletük és attitűdük formálása indirekt tudás átadásával. Az ösvény végigjárásával a gyermekek olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amely által a mindennapjaikban fontossá válik az egészség megőrzése, az egészséges életmód és a környezettudatosság   

A Tiszta Lélek-zet meseösvény az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet sikeres pályázatának köszönhetően valósult meg a Budakörnyéki Egészségprogram keretében. A 2 km hosszúságú ösvény a Budakeszi határában álló két mamutfenyőtől indul. Az ösvény átadására 2019. május 25-én, a Budakeszi Városi Gyermeknap keretében került sor.

 Az ösvény bejáratánál Terra (Föld) és Pulmo (Tüdő) névre keresztelt két hatalmas fenyő várja a gyerekeket, akiket egy mese vezet végig az ösvény állomásain és a különféle feladatokon. A mese arról  szól, hogy hogyan kötöttek a gyermekek és a természet szövetséget a Föld tiszta levegőjéért, és az egészséges életért.

A meseösvény átadásakor dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy a társulás tavaly május óta együttműködik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel, és a Budakörnyéki Egészségprogram mentén dolgoznak együtt különböző egészségtudatos, szemléletformáló rendezvény megszervezésével. A meseösvény átadása is ennek keretében valósulhatott meg. Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója beszédében elmondta, hogy a meseösvény arra is lehetőséget nyújt a jövőben, hogy egészséges és asztmás gyerekek kéz a kézben, a szabad légzést szimbolizáló színes léggömbökkel játszva együtt sétáljanak rajta végig. Ezzel is felhívjuk a figyelmet a hatékony terápiára, az asztmások teljes értékű életvitelére, a stigmatizáció leküzdésére.

A meseösvényt megálmodta és a projektet koordinálta: Dr. Rákosy Zsuzsa, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

A mesét írták: Hegedűs Ilona és Kerekes Valéria

Illusztráció és grafika: Seres Szilvia és Molnár Péter

Kivitelező: Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft.

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.