6500 éves a legidősebb budakeszi polgár. Ásatás visszhang nélkül

2006-ban a Szőlőskert területén folyó beruházás (Tesco, Müller, Aldi, stb.) során a közműépítések nyomvonalán két őskori település nyomaira bukkantak. A számos érdekességet feltáró régészeti munka akkor nem kapott kellő nyilvánosságot településünkön. 12 évvel a történtek után sem késő azonban, hogy alaposabban megismerjük a feltárás részleteit.

Az itt leírtakhoz a 2011 -ben, Budakeszin megrendezett "Kistérségi muzeális gyűjteményi nap"  egyik előadása adta a hiteles forrást. Az eladó Czene András régész volt, aki munkatársával, Ottoványi Katalinnal együtt vezette 2006-ban a munkát az egy hektáros területen, egy kilenc méteres ásatási sávban, szemben a quash pályával, ahol két korszak leletei kerültek feltárásra. A 6500–7000 éves újkőkori (neolit) és a 4000 éves, kora bronzkori, un. Makó-kultúra ránk maradt emlékeit sikerült itt megtalálni. A feltárás során sűrün érték egymást a két korszak hulladékgödrei, tároló vermei és agyagkitermelő gödrei, melyek sok értékes leletet tartalmaztak.
 
Elsősorban az újkőkori ásatás volt eredményes. Itt 632 használati tárgyat, többek között a mindennapi életben használt edények töredékeit, kőbaltákat, pattintott kőeszközöket és csonttűt is találtak. A házak megmaradt részei között temetkezési helyeket is felfedeztek. Akkoriban a halottakat a házak közé temették el. A tetemet a jobb oldalára fektették és a feje mögé hat edényben helyezték el a túlvilági utazáshoz szükséges útravalót. A 15, többnyire zsugorított csontváz egyike (a mellékelt fotón is látható), nagyon gazdag leletanyagot őrzött a koponyája mellett évezredeken át. Három tök formájú edény teljesen épen maradt meg, de a másik három is viszonylag jó állapotban került elő. Az edényeket a korra jellemző kottafejes díszítés ékesítette.
 
A kora bronzkori Makó-kultúrához tartozó épületmaradványok 4000 éve épültek. Méretük kb. 6x4 méter volt, és félig a földbe mélyítették őket. Közvetlenül a házak mellett feltártak néhány kemencét is.
 
Czene András elmondása szerint, ha a beruházást folytatják a későbbi időkben ezen a területen, az ezt megelőző régészeti feltárás sok új ismerettel fogja gyarapítani az őskor kutatóit, erre enged következtetni a lelőhely intenzitása.
 
A feltárás után a leleteket a szentendrei Pest Megyei Múzeumba szállították, és jelen pillanatban is ott őrzik őket.
 
Köszönet Czene András régésznek, a feltárás vezetőjének, hogy honlapunk rendelkezésére bocsátotta a cikkhez mellékelt, többségében most először látható fotókat.
 
A munka kezdete
Munkában
Az a bizonyos csontváz, a   leggazdagabb leletanyaggal
A terület felülnézetben, a     feltárás befejezése után
Kottafejes díszítésű edény
Kottafejes díszítésű edény
Penge, egy pattintott kőeszköz

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.