80 milliárd támogatás Pest megyének 2021-ig. Egy kis esély Budakeszinek is?

A tegnapi kormányülésen döntöttek, hogy mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, ezért 2021-ig saját forrásból biztosít a kormány 80 milliárd forintot, fejlesztésekre. http://www.hirado.hu/2016/06/02/lazar-80-milliardot-kap-pest-megye-a-kormanytol/

Ez a döntés nem egy mai keletű problémát próbál némileg orvosolni, mivel Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődése több területen is visszaesett az elmúlt bő évtizedben, mely összefügg a pest megyei fejlesztésekre jutó minimális eu-s forrással.

Ennek kapcsán a Pest megyei közgyűlés gyakran foglalkozott az önálló régióvá válás kérdésével, hogy a megye alacsonyabb fejlettségének megfelelő statisztikai besorolást kapjon. Ugyanis a lényegesen fejlettebb Budapesttel egy régióban (Közép- Magyarországi Régió) lévő Pest megye eu-s pályázati lehetőségei szinte nem is léteztek és léteznek a mai napig sem. Csakhogy érzékeltessük, 2020-ig, a jelenlegi eu-s támogatási ciklus lejártáig Pest megye mindössze 13 milliárd forintot kapna, ami valljuk be, eléggé vicces összeg az ország legnagyobb megyéje számára(1,2 millió lakós), ahol 136 település működik. És ez még akkor is komoly gond, ha időnként a megye települései ilyen-olyan címen, kormánytámogatásokat kaptak (lásd. Pl. Budakeszin a mostani iskolaépítési támogatást). És ezen a helyzeten, ebben a pályázati ciklusban már az sem segített, hogy a kormány 2016 elején kezdeményezte Brüsszelnél a Pest Megyei Régió önállóvá válását. http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirek/onallo-regio-lesz-pest-megye.2020 még nagyon messze van és Pest megyében addig is csak halmozódnak az elmaradt fejlesztések okozta gondok.

Sok kérdés fogalmazódik meg ennek a tegnapi, 80 milliárdos döntésnek a kapcsán, melyről még nagyon keveset tudunk, hisz még csak egy nap telt el a döntés óta. Kérdés, hogy egyáltalán milyen fejlesztések kapnak majd elsőséget. A kis- és középvállalkozások, az infrastruktúrafejlesztések, netán a turizmus, vagy egyebek? Ki tudja!

Persze ez a 80 milliárd sem nagy összeg. Ha elosztjuk 5 évre, ez évente 16 milliárd forintot jelent.  A 1,2 milliós, 186 településes Pest megyében sok „éhes száj” fog bejelentkezni. Budakeszi is minden bizonnyal köztük lesz és sikerrel fogja venni ezt a küzdelmes csatát!

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.