Az 1896-os Milleneumi Szent Korona Díszemenet. Budai Vár - Ostrom utca - SZÉNA TÉR - Országház (Igazságügyi Palota)

Erre a 4 fotóra tulajdonképpen a Széll Kálmán tér átépítése kapcsán bukkantunk rá. Izgalmas múltidézés ennek a 4 képnek a megtekintése. Különösen érdekes a Széll Kálmán tér mostani átépítése kapcsán a főkép megtekintése, mely időrendi sorrendben a harmadik állomását örökítette meg az 1896-os Millemneumi Szent Korona Díszmenetnek.
 
1896. június 8-án indult el a budai várból a milleneumi Szent Korona díszmenet, melyben szinte minden vármegye részt vett. A díszmenetet a királyi párral együtt a Habsburg főherceg és felesége is megtekintette. A korona megérkezését az országház kupolacsarnokában Szilágyi Dezső házelnök köszöntötte. (Még nem volt kész ebben az időben a parlament, csak egyes részei. Az épületet teljes egészében csak 1904-ben adták át.). A parlamenti díszűlést követően a menet visszavitte a Szent Koronát a Budai Várba.
 
A várból kihozzák a Szent Koronát. Ez a díszmenet első állomása
 
 
A menet az Ostrom utcán elindul lefelé a Vérmezőre
 
A Széna térre ér a díszmenet. Hátul az agyagbánya gödre látható. Itt alakították ki később a közlekedési csomópont Széll Kálmán teret. A képen még csak egy épületet áll a ma látható házak közül. Ez a Széna tér és Retek utca sarkán látható ház, ahol ma a Starbuck kávézó működik. Egykori szép fa ablakai helyén ma műanyag ablakkeretek csúfítják a ház homlokzatát. (Weinwurm Antal képe.)
 
 
Megérkezik a menet az épülőfélben lévő parlamenthez. Szemben a gyönyörű Igazságügyi Palota, mely ma a Néprajzi Múzeum-nak ad helyet. (Divald Károly fotója.)
 
 
 
Forrás: Wikipédia
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás