Az egészségügyi központ új épülete

Publicisztikám főképét látván bizonyára sokan teszik fel a kérdést, hogy miképpen kerül egymás mellé városunk egykori tüdőgondozójának (tornácos udvarház) és egy un. könnyűszerkezetes, gyors kivitelezésű épületnek a képe. Előbbi, akár lebontásra ítélt áldozata, utóbbi pedig adott esetben egy lehetséges megoldása, kinézete is lehet majd a II.sz. Budakeszi Egészségügyi Központ felépítendő épületének, melyet a szakrendelések örvendetes bővítésének lehetősége tesz mihamarabb szükségessé. De ne rohanjunk a dolgok elébe!
Május 28-án, csütörtökön tárgyalja egyebek mellett a képviselőtestület a II. sz. Budakeszi Egészségügyi Központ épülete felépítésének az ügyét és akár dönthet is annak helyszínéről. https://varoshaza.budakeszi.hu/2020-evi-eloterjesztesek/ (5. napirendi pont)
Az intézmény felépítése és az abban elhelyezendő szakrendelések óriási előrelépést jelentenek majd városunk egészségügyi ellátásában. Sőt, nyugodtan kijelenthető, hogy ez a Budakeszin megvalósuló szakellátási struktúra, országosan is példaértékű lehet majd a jövő Magyarországán, hisz az eddig önkormányzati finanszírozásból megvalósult (vérvétel, neurológia, reumatológia, audiológi, foglalkozás-egészségügyi, nőgyógyászati, urológiai és szemészet) és az ezután megvalósuló szakellátások ( fül-orr-gégészet,, bőrgyógyászat, kardiológia, belgyógyászat, teljes körű ultrahang diagnosztika, sebészet, ortopédia, fizikoterápia, gyógytorna, fogorvosi szakellátás bővítése), melyeket mind a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozza majd a jövőben - az EMMI és a Pénzügyminisztérium támogatásának köszönhetően – szinte egyedülálló lesz egy járási székhelyen.
Budakeszi városának az önkormányzata nincs könnyű helyzetben, hisz egy egészségügyi központnak mindenféleképpen a település központi részén kell elhelyezkednie, jó közlekedési megközelíthetőséggel, és sajnos városunkban alig van erre alkalmas terület ilyen célra. Mindössze kettő jöhet számításba:
1.)    a 1393.hrsz. Fő utca 98. az un. tüdőgondozó (tornácos udvarház) és a mögötte lévő zöld terület, ahol az intézmény megvalósítása esetén az előterjesztés szerint, feltétel a telken lévő volt tüdőszanatórium épületének a lebontása, így biztosítva a rendelő mentővel való megvalósíthatósága. Ugyancsak az előterjesztés szerint a volt tüdőszanatórium (tornácos udvarház) korszerűtlen, rossz állapotú, bontására már terv is készült.
2.)     a 2306/144. hrsz. Kerekmező területe, pontosabban az új általános iskola bal oldali kerítésén kívüli terület.
Előre bocsátom, az első megoldást semmilyen formában nem tartom megfelelőnek. Miért is? Mindenekelőtt azért, mert bár a tüdőgondozó cca. 75 éves, és építészeti értékeket ugyan közvetlenül valóban nem képvisel, de egyáltalán nem kiállt lebontás után. Ott működött az első egészségközpont átalakításának időszakában két fogorvosi rendelő 2018. év augusztusáig, évtizedek óta helyet ad az épület a Támasz lelki gondozónak és sok éve a Nagy Gáspár Városi Könyvtár jelentős számú könyvének a raktára is ott működik, valamint számos más tevékenység is helyet talált ott ideig-óráig, az elmúlt évtizedekben, pl. a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Tanácsadója is.
Tehát a tornácos udvarház (egykori tüdőgondozó) köszöni szépen, jól van! 75 éves, és esze ágában sincs meghalni! Persze jelentős átalakítás, egy friss szemléletű dizájn, „sok, nagyon sok ráncfelvarrás” várna rá, ez nem lehet kérdés. Egy három évvel ezelőtt készült cikkünkben hosszan foglalkoztunk az épület adottságaival, a mintegy 380 m2-es, kétszintes, hasznos alapterülettel és egy meglepően jó állapotban lévő 160 m2-es tetőtérrel. http://amikisvarosunk.hu/cikk/az-egykori-budakeszi-tudogondozo-epulete-tornacos-udvarhaz-remek-allapotban-van-csodahelyet Megkockáztatnám, hogy ez az épület jobb állapotú, mint számos olyan épület a fővárosban, vagy más városokban, melyek helyet adnak ma akár romkocsmáknak, akár kulturális tevékenységeknek. Az amikisvarosunk.hu Kedd9 kerekasztal beszélgetésein, két alkalommal is tárgyaltuk a témát, ahol a város vezetése is meglátta az épületben a fantáziát és bizony, ott szó sem volt arról, hogy bontási terv lenne, ez az elképzelés soha nem kapott hangot a közéletben, még ha volt is ilyen (!!!): http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/kedd-9-beszelgetesek-budakeszi-tanne-etteremben-babcentrum-varazskert
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/kedd-9-beszelgetesek-budakeszi-tanne-etteremben-egy-multifunkcionalis-k
Az épület mögötti hatalmas fás, zöld terület tavasztól őszig vendéglátásra, kulturális programokra alkalmas, kedvelt helye lehetne mindenekelőtt a budakeszieknek és az ide látogató belföldi turistáknak is. Budakeszi közigazgatási területét Magyarország egyik legnagyobb erdősültsége veszi körbe, és a jövőben prognosztizálható, hogy az ugrásszerűen megerősödő belföldi turizmus egyik felkapott, kedvelt helyszíne lesz.
Ha ez a II.sz. Egészségügyi Központ, a maga kétszintes, 300 m2-vel itt megépülne (egy szint 150m2), gyakorlatilag a terület kulturális és adott esetben, mint turisztikai központ lehetőségét is lehetetlenné tenné, mert egyfelől tudni kell, hogy ez a területet eredetileg nem kifejezetten a nagy csöndet és nyugalmat igénylő tevékenységek helyének álmodták meg, ahol csak lábujjhegyen lehet járni, másfelől meg az épület teljesen elvenné a terület szellősségét, tágasságát, mely meghatározza egy közösségi tér létét, annak alapelemét! Arról nem is beszélve, hogy itt bizony legalább további 30 kocsi számára kell kialakítani majd újabb parkolóhelyet az egészségközpont számára! Szép kilátások!
Ennél lényegesen jobb megoldásnak tűnik az új általános iskola bal oldali kerítésén kívüli terület, bár nyilván a tervező nem örülne ennek annyira. Ám hozzá kell tenni, hogy a cikkünkben is látható könnyű szerkezetes, gyors kivitelezésű épületnek a látványterve (egy az adott lehetőségek közül), azt sejteti, hogy ez a II.sz. Budakeszi Egészségügyi Központ jól illeszkedne a közeli tornacsarnok homlokzatához, természetesen annak színéhez igazítva.


Városunk vezetése több alkalommal is úgy vélte, hogy a jövőben Budakeszin az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb újítását, a mind nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi tervezés helyi formáját is szeretné megvalósítani. Fokozatosan növekszik az így lebonyolított beruházások aránya Magyarországon. Emellett Budakeszin él ma Pest Megyében, de talán Magyarországon is arányaiban a legtöbb építész (az un. „budakeszi 68-ak”), mely jelenséggel honlapunk korábban már foglalkozott több alkalommal is http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-68-ak-varosunkban-rengeteg-epitesz-el-kiallitas-es-talalkozasok-varo
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/gyermekszuletesi-bumm-utan-epitesz-bumm-budakeszin
Ennek kapcsán tervezzük, hogy egy felhívással fordulnánk hozzájuk, mint lokálpatriótákhoz, hogy egy-egy látványterv (természetesen nem végleges tervekről lenne szó) elkészítésével felhívjuk a figyelmet ennek a közösségi térnek a hallatlan értékeire, lehetőségeire, egyúttal talán beruházói körök érdeklődését is felkeltve, beleértve egy új művelődési központ megvalósítását is.
És befejezésül még egy megjegyzés! 2017-ben a budakeszi parkban egy kávézót akartak nyitni, melyről akkor honlapunk két publicisztikát is megjelentetett. http://amikisvarosunk.hu/cikk/kavezo-budakeszi-parkban-egy-erosen-megoszto-elkepzeles-sok-sok-kerdojelle
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-lakossagi-forum-kavezo-parkban-legyen-vagy-ne-legyen Talán e cikkek alapján, az elemi erővel elindult komment özön hatására léptek vissza a beruházó jelöltek. Ha akkor megvalósul ez a kávézó, 2018-ban és 2019-ben aligha lehetett volna megrendezni a hatalmas sikerű sörfesztiválokat, hisz éppen azt a területet szemelték ki maguknak a kávézó végül visszalépő beruházó jelöltjei, mely aztán a központi helye lett, a remények szerint idén is megvalósuló fesztiválnak. Bonyolult dolog az élet! Gyakran utólag kapnak értelmet a dolgok!

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.