Az egykori budakeszi tüdőgondozó épülete (TORNÁCOS UDVARHÁZ) remek állapotban van. Csodahelyet lehet odaálmodni, megvalósítani.(1.)

Nem elég a csodát akarni. Tudni kell azt is, hogy milyen célból akarja az ember a csodát. Cél nélkül nincs csoda.

(Márai Sándor: Ami a naplóból kimaradt. 1953)

Mindenféle kósza hírek, rémhírek, meg egyebek terjednek arról, hogy ezt a 70 éve, eredetileg lakóháznak épült - beépítetlen tetőtérrel együtt, cca. 580 m2-es – Fő utca 98. sz. épületet lebontják, és a helyére kerülne a megépülő, új egészségház. Természetesen egy főszerkesztő sem lehet minden megbízható információ birtokában, de azért elég sokat forgok, publikálok e témakörben ahhoz, hogy ha nem is nyugodtan, de mégis némi bizakodással kimondjam: van esély arra, hogy újjászülethessen ez a klasszikus értelemben vett építészeti értékekkel nem rendelkező épület, mely „csak úgy”, egyszerűen megragadja a fantáziát. Az épület fiatal, ambiciózus építészek számára egy igazi „csemege” munka lehetne, ahol a jó lehetőségeket, a 70 éves épület és zöld környezete kínálkozó adottságait a mai kor követelményeihez álmodni és megvalósítani, kész gyönyörűség lenne. A retró érzést megjelenítő helyek már évek óta nagyon népszerűek. Lehet, hogy ehhez kellene igazítani ezt a kultúrát és vendéglátást ötvöző újjáélesztési projektet!

Az egykori tüdőgondozót a jövőben hívhatnánk így is: TORNÁCOS UDVARHÁZ!

De nem vágjunk a dolgok elébe! Mindenek előtt nézzük meg, mi ez az én fene nagy bizakodásom, hogy ezt az épületet nem fogják lebontani. Elsősorban azok a reményt keltő szavak, melyek az amikisvarosunk.hu által kezdeményezett, legutóbbi Kedd 9 beszélgetésen elhangzottak

http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/kedd-9-beszelgetesek-budakeszi-tanne-e...
dr. Győri Ottilia polgármester: „Optimális a hely. Ha egy ilyen folyamat elkezdődik, az tovább gördül és beindulhat egy megújulás, sok dimenzióval.”
Sigmondi’ Bertalan önkormányzati képviselő: Az eredeti terv szerint valóban lebontásra került volna a tüdőgondozó. A lakosság hívta fel a figyelmet, hogy ez egy értékes épület. A város vezetése és ő is úgy látja, hogy sok lehetőséget rejt az épület és környezete.

Ugyanezen a Kedd 9 beszélgetésen jómagam így vélekedtem az épületről. „Ez a cca. 70 éves, tornácos épület a korához képest jó állapotban van, fontos része, lelke lehetne az ide megálmodott, megvalósítandó Városközpontnak.”

Emellett ez az tavalyi, 277/2016. VI.30-i önkormányzati döntés is bizakodásra adhat okot, mely az épület hosszútávú hasznosításáról szól: http://varoshaza.budakeszi.hu/letoltes/277%20-%20F%C5%91%20u.%2098.%20T%...

Ha fogást próbálnánk találni az épület állapotában, akkor szaladjunk végig a leggyakoribb hibákon. Az ilyen korú, vagy még régebbi épületeknél a szigetelési hibák okozta gombásodás lehet nagy gond. Én, bár szakértő nem vagyok, nem látok ilyen jeleket. A legjobb szakértő azonban már vagy fél éve, éjjel nappal az épületben tartózkodik. Ez a szakértő pedig nem más, mint a városi könyvtár raktára. Ha az itt tárolt könyvekben semmiféle kárt, fertőzést nem észleltek ennyi idő alatt, akkor ott nagy  baj nem lehet.

Statikailag sem hinném, hogy kifogást lehetne találni. Erre az épület több helységében is sok éve ott rendelő Támasz Pszihoterápiai Gondozói Szolgáltatás és a Pest megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Tanácsadó a bizonyíték. Aligha kaptak volna engedélyt működésükre egy statikailag, meg egyéb szempontból veszélyessé vált helyen.

Ami problémás az épületben, hogy egykor lakóépületként működött, nem középületként, így a helységek elrendezése nem éppen ideális belső elosztású, de ez úgy gondolom, a majdani felújításakor megoldódhat.

És most álljon itt néhány adat:

A Budakeszi Fő u. 98. (1393. hrsz.) telek területe: 1235 m2

A telken meglévő épület méretei:

Földszint hasznos alapterülete: 199 m2, a kapualj, közlekedő, raktár: 27 m2

Az emeleten lévő lakások mérete: 98 m2, 41 m2, 40 m2, a közlekedő folyosó mérete: 33 m2, a lépcsőház 15 m2

Az épület belmagassága a földszinten 2,8 – 3,0 m, az emeleten: 2,75 m, a gerincmagassága kb. 9,5 m

A jelenleg beépítetlen tetőtér alapterülete 160 m2.

Mit is szeretek ennyire ezen az ingatlanon? Elsősorban 6 olyan adottságát, melyek szerintem másoknak is izgalmassá teszik ezt a helyet, egy kultúrát és vendéglátást ötvöző projekt megvalósítására:

1.) A belső helységek (földszint és első szint) mérete 380 m2, és ez bizony nem kevés.

2.) Az impozáns, korához képest kitűnő állapotban lévő, EGYTERŰ  tetőtér alapterülete 160 m2. Ez a jó állapot persze nem azt jelenti, hogy itt nem kell majd tetőszerkezetet cserélni a tetőtér beépítésekor.

3.) A tornác mérete 33 m2. Ez a sajátos adottság, ennek az újragondolt funkciójú TORNÁCOS UDVARHÁZNAK az egyik meghatározó eleme lehet. Szép innen a kilátás, mely különösen a még jogi eljárás alatt álló épületek lebontása után lesz érzékelhető.

4.) Az 1000 m2-es, hatalmas kert, - melynek adottságait az ingatlan „rejtettsége” miatt a budakesziek nem ismerhették eddig – több ősfát is nevelt az elmúlt 70 évben. Meglepő módon, ebben az elhanyagolt kertben 2, csaknem teljesen egészséges hatalmas fenyő, egy óriási  japán akác és egy ugyancsak öreg, de termő cseresznyefa is található. Ez az 1000 m2-es kert alkalmas lehet egy nívós kerthelység kialakítására gyermekjátszótérrel és pihenőparkkal kiegészülve. 

5.) Az épület Fő utcával párhuzamos része szinte adja a lehetőséget arra,  hogy meghosszabítva, bővíthető lenne az épület az EFMK irányába.

6.) Az ingatlan közel fekszik a budakeszi Kossuth utca - Normafa turisztikai tengelyhez. Ezért ennek a TORNÁCOS UDVARHÁZ-nak organikus, évről évre történő fejlesztése a kultúrát és vendéglátást ötvöző működése mellett, akár idővel a budakeszi turizmus központjává is válhatna. Ebből egy példaértékű budakeszi brand is kialakítható lenne! LEHET, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZAT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEI IS KIBŐVÜLNÉNEK EZZEL A KONCEPCIÓVAL ! 

Ezt a publicisztikát két részesre szántam. A második részben arról a lehetőségről fogok írni, amely esetleg már ez év májusában is megvalósítható lenne, itt, a TORNÁCOS UDVARHÁZ kerti részében, amit az óbudai,  Kobuci kertben tett csoportos látogatás is presszionált (erről ugyancsak említést tettem már a fent belinkelt Kedd 9-es cikkemben). Most hideg, fagyos, zord időket élünk, talán nehéz elképzelni, hogy itt néhány hónap múlva vidám zsivaly fogja betölteni az akkor már zöldellő TORNÁCOS UDVARHÁZ kertjét. Remélem, így lesz!

  

Fotók: Torti-Horváth Zsófia

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.