Az év természetfotósa 2012, tíz fotó a legjobbak közül

Honlapunk egyik legkedveltebb  rovatában olvasóink időről-időre megcsodálhatják Budakeszi természetfotósainak nagyszerű alkotásait. Ez alkalommal Budakeszi határán túllépve hírt adunk az Év Természetfotósa pályázat eredményeiről.
 
Idén, november 6-án huszadik alkalommal adták át Magyarország és egyben Európa egyik legnagyobb szakmai elismerését, az Év Természetfotósa 2012 díjait. A pályázatra 315 fotós 3404 képpel jelentkezett. 14 kategóriában osztottak ki elismeréseket. A legjobb alkotásokból a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége jóvoltából 10 fotót mi is bemutatunk.
 
Ezzel a cikkel is tovább szeretnénk erősíteni az amikisvarosunk.hu azon szándékát, hogy honlapunk elkötelezett a természet minden irányú megjelenítése mellett.
 
Képek nagyobb méretben a GALÉRIÁBAN

 

 Umbria - Előd László
 
Szudánban található hajóroncs belsejében pihennek ezek a tehergépkocsik.
Gépváz: Nikon D200
Objektív: Tokina 10–17 mm
Expozíciós adatok: ISO200; zársebesség 1/1600 s; rekesz f/7,1
 
 
 
 
 
 
Csipke-rigó - Lóki Csaba
 
Fenyőrigó csipkebogyót falatoz. Télen sok mindent kipróbáltam, hogy az objektívem elé csaljam e szépségeket. Az alma mellett a csipkebogyó volt a legnépszerűbb a rigók körében. A fotó mínusz 10 fokban készült, az idei havas napok egyikén. 
Gépváz: Canon EOS 5D Mark II Objektív: Canon EF 400mm f/2.8L IS USM Expozíciós adatok: ISO 1600; zársebesség 1/1250 s; rekesz f/6,3 Egyéb eszközök: állvány, les 

 

Ürgesor - Simon Zoltán
 
2011 nyarán alkalmam nyílt négy napon keresztül ürgéket fotózni. Szerencsémre napközben is felhős volt az ég, így elfogadható fényekben tudtam megfigyelni és fotózni őket, amikor aktívan mozogtak a területen. Az első három nap nem történt semmi említésre méltó, csak habitus-fotókat tudtam készíteni, mígnem az utolsó napon tizenöt másodperc alatt megtörtént az a pár jelenet, amiért az előző három napot végighasaltam köztük. Három ürge összeszaladt, és különböző formációkban álltak pár másodpercig modellt nekem. Ez volt a legérdekesebb póz…
 
Gépváz: Canon EOS 1D Mark II N
Objektív: Canon EF 400mm / f1:5,6 L USM
Expozíciós adatok: ISO 640; zársebesség 1/1600 s; rekesz f/5,6
 
 
 
 
Októberi reggel - 2. díj
Pánczél Mátyás
 
Október első napjaiban – amikor ez a kép is készült – az őszi madárvonulás már javában zajlik. Ilyenkor a különböző madárfajok csapatokba verődve, együtt vonulnak a telelőterületek felé. Nem volt ez másképp a képen látható dankasirályokkal sem, amelyek minden alkalmat kihasználva egy olyan mesterséges vízfolyásban is, mint a Sió-csatorna, táplálékot próbálnak keresni.
 
Gépváz: Canon EOS 20D
Objektív: Sigma 150mm f/2.8 Macro
Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/800 s; rekesz f/7,1

 

 

 

 

 

 

 

 

Örvény - Gődény Csaba
 
A smaragd üvegbéka (Centrolene prosoblepon) Costa Rica esőerdeiben él. Éjszaka aktív, a nappalt a levelek között megbújva tölti. Két nappal első találkozásunk után, ismét összefutottam vele, na persze nem véletlenül, tűvé tettem érte az erdőt, míg végül megleltem a nappali búvóhelyét. A kép egy banánféle új hajtásának hengerében készült. Két vakuval átvilágítottam a levelet, a gép beépített vakujának fényével pedig még egy pici direkt fényt is tettem a „modellemre”. Szerencsére a béka biztonságban érezte magát, így nyugodtan kivárta, amíg felállványoztam és beállítottam a gépet és a vakukat – a nedves, sáros környezetben álmosan nézegetett a zöldben.
 
Gépváz: Canon EOS 7D
Objektív: Canon EF 100mm f/2.8 Macro
Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/250 s; rekesz f/8
 
 
 
A hetedik te magad légy - Dobrovits Ádám
 
Mártélyi holtág, Magyarország.
 
Gépváz: Canon EOS 50D
Objektív: Sigma 70–200mm f/2,8 APO EX DG Macro HSM
Expozíciós adatok: ISO 500; zársebesség 6 s; rekesz f/5
 
 
 
 
 
 
 
 
Alien - 2.díj és Hazai tájkép különdíj
Dobrovits Ádám
 
Balatonfenyves, Magyarország.
 
Gépváz: Canon EOS 50D
Objektív: Sigma 10–20mm f/4–5.6 EX DC HSM
Expozíciós adatok: ISO100; zársebesség 13 s; rekesz f/22

 

 

 
A vihar - Németh Máté
 
„…Talán ezért érdemes élni: kiállni a zivatarba, fedetlen fővel, csapzott hajjal, várni az istennyilát és az égzengést, farkasszemet nézni a sötét éggel és a felhőkkel, tudni, hogy Valaki a kezében tart…” Márai Sándor: A négy évszak című verse jutott eszembe, amikor ezt a képet készítettem Magyarországon, Szentpéterfa közelében. Egy nagyon látványos szupercella kialakulásának lehettem szemtanúja ezen az estén. Az érkező vihar hatalmas jégesőt hozott.
 
Gépváz: Pentax K–x
Objektív: Pentax DA–L 18-55mm f3.5-5.6
Expozíciós adatok: ISO 250; zársebesség 2 s; rekesz f/8,0
 
Virrasztó Balla - Tihamér
 
Régóta szerettem volna madarat a Holddal lefotózni. Választásom a faluban fészkelő fehérgólyákra esett, mivel az éjszakázó helyük – a fészek – fix. Egy teliholdas nyári estén meg is látogattam őket. Csak elég kevés ideig tudtam fotózni ezt a kompozíciót, mivel a házak két oldalról kitakarták a Holdat, illetve én sem tudtam nagy területen mozogni. „Lőttem” pár képet a megfelelő holdállásnál, aztán hazamentem. Másnap azt tapasztaltam, hogy a tökéletes estén mentem ki, mert másnap már teljesen más pályán haladt „az égbolt vándora”, így már nem lehetett volna ilyen képeket készíteni.
 
 
...köd utánam - Simó Szabolcs
 
Februárban rendkívüli fagy köszöntött ránk Budapesten. Nem volt ritka a -10, -20 fok, s ez nem kímélte az élővilágot sem. A vadkacsák is inkább a meleg csatornavizet választották a fagyos Duna helyett. A felszálló párát még varázslatosabbá tették a felkelő nap sugarai…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás