Bevezetés a körömdiagnosztikába

A körömdiagnosztika első pillantásra rejtélyesnek, titokzatosnak tűnhet számunkra. Ha rápillantunk, - valaki kezére, - körmére, sok mindent elárul az illetőről. Megtudhatjuk szokásait, sőt még egészségi állapotát is feltérképezhetjük. A körmünkön lévő apró elváltozások szervezetünk üzenetei, jelzései számunkra, hogy valami nincs rendben velünk fizikai vagy lelki síkon. Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy körmén fehér foltokat, - pöttyöket, - barázdákat fedezett fel, és nem tudta, hogy mit kezdjen velük.  Ebben az érdekes témában Dr. Báthory Gábor fitoterapeuta, életmód tanácsadó és terapeuta segítségét kértem, hogy mondja el nekünk, miről árulkodnak körmeink. – Vecsei Anett

A köröm felépítése 
A köröm a bőr felhámjából kialakuló és lapszerűen egymásra rétegződött hámsejtekből álló szarulemez (körömlemez), az ujjak utolsó percének háti oldalán. Hátul és kétoldalt a bőr barázdájában fekszik. Elülső, ívelten domború éle szabad. A körömlemezt körülvevő bőrredőt körömsáncnak hívjuk. A köröm az alatta fekvő, körömággyal szorosan összenőtt egységet alkot. A körömágy hátsó részében található fehéres, félhold alakú terület a lunula, amely alatt az ún. mátrix található. A köröm a mátrix felől nő előre, illetve a mátrixnál található többrétegű laphámból alakul ki, elszarusodás útján. A körömlemez alakjának majdnem minden elváltozása a mátrixban alakul ki. Az elváltozás a lemezen addig látható, míg le nem nőtt. A körömlemez növekedése folytonos, ha nem vágnánk le, elvileg végtelen hosszúra nőne. A kézen naponta 0,1 mm–t a lábon 0,05 mm-t nő. Növekedése nyáron gyorsabb, télen pedig lassúbb általában. A körömágy gyulladása, vagy traumák (pl. foglalkozási ártalom, körömrágás) növelik a növekedés gyorsaságát. Lokális vagy általános ártalmak befolyásolják a körömlemez vastagságát, illetve szerkezetét, amely elvékonyodott, megvastagodott, felrostozódott, barázdált vagy egyenetlen lehet. Az egészséges köröm sima, barázdák és rovátkák nélküli. Színe rózsaszínű, enyhén boltozatos, nem nyúlik mélyen a húsba, fényes, ruganyos és a tövében világosabb, nem túl nagy holdja van. 
 
A körmök színe (színváltozás)
A körömlemez egyes részeinek színe részben ezek fényáteresztő képességétől, részben pedig a vér színétől függ. A köröm szabad széle és a félhold alakú lunula általában fehér. Ennek az az oka, hogy a körömlemez szabadon álló része már túlnőtt a körömágyon, így alá levegő került, míg a lunula területén még folyik az elszarusodás, a keratinrostok rendezetlenek és a fényvisszaverés teljes. Diagnosztikai szempontból elsősorban a körmök nagyobb részének a színe érdekes, mivel ez az alatta lévő kapillárisok áttűnése miatt a vér színéről árulkodik. Ebből a szempontból a körmök nagyon hasonlítanak az archoz, mivel az arcszínből is elsősorban a vér színére, illetve annak állapotára vonatkozó következtetéseket vonhatunk le. Ennek alapján a halványrózsaszín, fehérbe hajló arcárnyalat és körömszín oxigénhiányos vérről, vérszegénységről árulkodik. A kékes szín általában keringési zavarra, cianózisra utal. A sárga szín, pl. sárgaságot, a szürkésfekete foltok megjelenése nehézfém mérgezést jelezhet. 
 
A kézfej diagnosztikában a köröm színe általában csak kiegészítő információkat ad. Önmagában legtöbbször nincs komolyabb diagnosztikus értéke. Vizsgálata előtt ugyanakkor tisztázni kell, hogy az esetleg megfigyelhető szín nem lehet-e valamilyen külső behatás, pl. festékek (hajfestékek, körömlakk), dohányzás (nikotin) vagy gyógyszerek, vegyszerek (rezorcin, pikrinsav, Vioform) következménye. Ehhez egy egyszerű bankjegyvizsgáló UV lámpa, vagy UV LED-es toll hasznos segítséget nyújthat, ugyanis számos gyógyszer (pl. Atebrin, tetracyclin), vegyszer és festék UV fényben jellegzetesen fluoreszkál.
 
Halványszínű körmök, a köröm élénél sötétebb vöröses sávval, ill. szegéllyel: 
Vérszegénységet, vashiányt jelez. Lazán behajlított ujjaknál vizsgáljuk. Főként az ötven évnél fiatalabb nőknél, a rendszeres menstruáció okozta vérveszteség következtében fordul elő. A kifejezett vashiányos vérszegénység leggyakoribb tünetei rendszerint magának az anémiának a jellemző klinikai tünetei (fáradékonyság, szapora szívverés, terhelési szívdobogásérzés és szapora légzés). Súlyos vashiány a fejlett országokban ritkán fordul elő. Ha mégis, akkor főleg bőr, köröm és nyálkahártya elváltozásokat okoz. Ilyenek elsősorban a nyelvgyulladás, a töredező, esetleg kanál alakú körmök és az ajkak berepedezése. Amennyiben a vashiányos vérszegénység székelési panaszokkal, hasi fájdalommal, véres széklettel, testsúlycsökkenéssel jár együtt, úgy teljes kolonoszkópiás vizsgálat végzése ajánlott. 
  
Fehér foltok, sávok a körmön: 
A foltok széle általában egyenetlen, esetleg a lunulával párhuzamos fehér sávok jelennek meg. A fehér szín magyarázata az, hogy a foltoknak megfelelő területen a keratinrostok lágyak, rendezetlenek, ezért a fényt visszaverik. Sok általános oka lehet. Lehet örökletes, de a körömépítéshez szükséges anyagok, vitaminok hiánya, vagy cinkhiány is okozhatja. Biegelbauer szerint az ilyen fehér foltok megjelenése az adott ujj által informált szervrendszer túlterheléséről, illetve kimerüléséről árulkodik. Kamaszkorban és az időskori változások esetén ezt természetes jelenségnek tekinti, de ha 60 év feletti férfiaknál a bal kéz gyűrűsujján (a keringési rendszerről informáló ujj) jelentkezik, akkor véleménye szerint infarktusveszély is fennáll. Dr. Németh szerint az ilyen foltok azt is jelezhetik, ha szervezet igényeihez képest túl sok szénhidrát (főleg csokoládé, cukor) bevitele történik. Dugóhúzóra emlékeztető spirális értágulatok megjelenése a szem fehérjéjében a szénhidrát egyensúlyi problémák gyanúját szintén megerősítheti. Ehhez további támpontot az arcon a felső szemhéj és a szemöldök közötti rész vizsgálata adhat. A szénhidrát anyagcsere zavarai esetén ugyanis ez a rész gyakran párnaszerűen megduzzadt, illetve előre domborodik. Ilyenkor a cukorbetegség vagy az esetleges gombás fertőzések kialakulásának megelőzése érdekében a szénhidrát bevitelt célszerű mérsékelni, és a beteget esetleg vércukor vizsgálatra is el kell küldeni.
 
Vörösbe hajló körmök, ill. körömrészek: 
A felesleges bőséggel fogyasztott állati fehérjék ártalmas hatásáról tanúskodik, a “sűrű vér” jele. Ilyen esetben gyümölcs és zöldségkúra, vagy egy rövidebb böjtkúra javasolt. 
 
Lilás körmök: 
Komoly szívrendellenességek biztos jelei. Ennek észlelésekor azonnal szakorvoshoz kell küldeni a beteget!
 
Szürke és lilásszürke körmök: 
Arra utalnak, hogy egyes méreganyagok súlyos, csaknem végzetes mértékig felhalmozódtak a szervezetben. Egy mielőbb megkezdett tisztító kúra ilyenkor talán még segíthet. Ilyen méreganyagok lehetnek, pl. az ólom vagy az ezüstvegyületek, amelyek túlzott felhalmozódása a körmök, a bőr és a nyálkahártyák palaszürke-hamuszürke árnyalatát okozhatja. A szürkébe hajló köröm és arcszín daganatos betegég előtti jel is lehet. Daganatos betegség gyanúja esetén a kiürítendő méreg legtöbbször a nikotin és az alkohol.
 
Kékes és kékesfekete elszíneződések: 
Pseudomonas aeruginosa fertőzés a körömlemez szabad széle mentén kékesfekete színt okoz. A maláriaellenes és féregűző szerként is ismert Atebrin a körmöket kékes színűre festheti. Ilyenkor a köröm UV fényben jellegzetesen fluoreszkál. Hosszanti fekete csík junctionáló festékes anyajegyet (naevust) jelezhet.
 
Sárga és barna színű körmök: 
Sárga színt ép és egészséges körmökön legtöbbször festékek, gyógyszerek okozhatnak. Így nőknél a köröm leginkább a rosszabb minőségű rózsaszínű vagy vörös körömlakk használatáról sárgulhat be, míg a gyógyszerek közül leggyakrabban a tetracyclinek okozhatnak a körmökön sárga elszíneződést. (Ilyenkor UV fényben a köröm fluoreszkál.) A lassan növő köröm öregeken, a nyirokkeringés elégtelenségében (örökletes ectodermalis dysplasiában) szintén sárga színű lehet. Meg kell jegyezni, hogy a körmök még májgyulladás (sárgaság) esetén is mutathatnak sárga elszíneződést, itt azonban már valószínűleg a betegre való első ránézéskor, annak arcszíne alapján is felismerjük a problémát. A körmök vizsgálatának túl sok szerepe ilyenkor nincsen. Sokszor az elszíneződés a körömlemez felrostozódásával is együtt jár. Fonálgomba és Candida fertőzés barna vagy fehér, krétaszerű színváltozást okoz. Barna vagy sárga színű a felrostozódott körömlemez súlyos pikkelysömörben is.
 
A körmök alakjának elváltozásai
Minden a körmön található jel (pettyek, kráterek, hullámok, repedések) annak születésének idejében (a körömágyban) fellépő rendellenességről ad hírt, míg a gyógyulásról akkor bizonyosodhatunk meg, ha a jel már „lenőtt” a körömről. Ám ha megismétlődnek, ez azt jeleni, hogy a betegség még tart. A köröm károsodása lehet tartós vagy átmeneti. Tartós károsodás hosszú barázda, az átmeneti, pedig gödör formájában észlelhető. 
 
Egy vagy több keresztirányú bemélyedés („Beau-féle vonalak”): 
A bemélyedés széles és végighúzódik a köröm teljes szélességén. A körömlemez a bemélyedésnél elvékonyodik.  Ez a körömelváltozás általában súlyos fizikai leromlással járó korábbi betegséget jelez. A köröm bemélyedésének, ill. a körömlemez elvékonyodásának oka ilyenkor az, hogy a szervezetnek átmenetileg nincs elég tápanyaga, ill. energiája a megfelelő körömépítéshez.     
 
Pontozottság („Beau-féle pontok”): 
Egyes esetekben a körmökön tűszúrásszerű pontozottság figyelhető meg, ami pikkelysömörre utalhat, még akkor is, ha bőrelváltozásokkal nem találkozunk. 
 
Rágott körmök: 
Ideges, hirtelen természet, elégedetlenség, stressz. Esetleg párhuzamosan az idegeskedés miatt kialakult gyomorbetegség vagy emésztési rendellenességek jelei is megfigyelhetők. 
 
 
Szerző: Dr. Báthory Gábor 
fitoterapeuta, életmód tanácsadó és terapeuta

 

Megosztás/Mentés Megosztás