A Biciklizz Budakeszin ismét útra kész! Budakeszi - Telki - Páty - Telki - Budakeszi.

Május 11-én ismét útra kél a mind jobban erősödő Biciklizz Budakeszin mozgalom. Tavaly tavaszi és őszi útjukra is elkísértük őket. Most sem lesz másképpen. Az amikisvarosunk.hu ismét meg fogja örökíteni önfeledt tekerésüket.

Hajrá Biciklizz Budakeszin!
 
 
 
 
 
Budavidék Zöldút tavaszi kerékpártúra
 
A Budavidék Zöldút Szövetség idén május 11-én szervezi hetedik kerékpáros túráját a Zsámbéki-medencében. A túra célpontja és házigazdája ezúttal Páty lesz. A túrák a Zsámbéki-medence 12 településéről indulnak, jellemzően földutakon vezetnek, és várhatóan 11:00 és 12:30 között érkeznek a pátyi Pincehegy alatti rétre, a Hagyományok Házához.
 
Budakesziek a Biciklizz Budakeszin szervezésében csatlakoznak a túrához.
 
Találkozó: 9:00-kor a Mamutfenyőknél.
 
A túra Telki érintésével visz Pátyra, a hossza 2x15 km. Hazaérkezés a pátyi programok függvényében 4-5 óra felé várható.
 
Budakeszi és Telki között a túra a közutaktól távol, jellemzően erdőterületeken át vezet. Az erdőben vezető utak használata a Pilisi Parkerdőgazdaság Budakeszi Erdészetének hozzájárulásával, és a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével történik.
 
A Telki-Páty közötti úton meglepetés várja a túrázókat: idén először biciklizhetnek mintegy 4 km-es szakaszon az egykori szekérút bozóttól megtisztított szakaszán, amely a kettős fasor nyújtotta árnyékban halad, és csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják. A régi szekérút zöldútként való feltárása a Telki Önkormányzat pályázati támogatásával, Oláh István irányításával, idén tavasszal történt meg. A feltárás során előkerült szemét összegyűjtését a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium diákcsoportja végezte el, önkéntes munka keretében.
 
 
A megérkezés után pihenés, evés-ivás következik, közben a réten különféle programok várják a résztvevőket. A kerékpárok kisebb javítását Merkl Imre kerékpárszervize a helyszínen vállalja. Aköszöntők után a budajenei Levéd Őrsége és a Budakeszi Íjászok közös íjászbemutatója következik. A Magyarok Szövetsége pátyi szervezete kemencében sült kenyér kóstolóval és buktával fogadja a túrázókat. Frissítőül szikvíz vagy sör közül lehet majd választani. A Fenyves csárda gulyáslevest kínál ebédre. Pihenés után Gábor Ákos borász pincehegyi sétára hívja az érdeklődőket, borkóstolási lehetőséggel. A réten Karvázy Gyöngyvér, az Iharos Egyesület tagja várja népi játékokkal és táncházzal a gyerekeket. A PáKiCS csapata zoknicsatát rendez. A házbanTihanyi Péter hüllőbemutatóval, Zsarnóczay István pedig ásványkiállítással fogadja a betérőket. A Budavidék Zöldút Szövetség tagjai tájismereti totót szerveznek, közben szívesen beszélgetnek a zöldút program eddigi eredményeiről, további terveikről, és várják a résztvevők visszajelzéseit, javaslatait is. A helyszínen lehet vásárolni vagy rendelni emblémával ellátott pólókat az egyesület támogatására.
 
A Magyarok Szövetsége pátyi csoportja több településről gyűjt földet a Pincehegy alatti kereszt talapzatának kialakításához. Kérjük, hogy aki tud, hozzon magával egy kevés földet - hadd jelképezze a közös földhalom a Zsámbéki-medencében élők összetartozását!
 
A program délután 4 óra körül ér véget. Esőnap nincs, rossz idő esetén a pátyi Művelődési Házban (Kossuth Lajos utca 77.) délután 1 órára várjuk gulyáslevessel, buktával azokat, akik el tudnak jönni!
Mindenkit szeretettel várunk!
 
A programokat Páty Önkormányzata támogatja, az erdei kerékpározáshoz szükséges engedélyhez szükséges anyagi támogatást Budakeszi Város Önkormányzata és a Biciklizz Budakeszin biztosította.
 
 
                          A Biciklizz Budakeszin csapata Telkibe pedálozott (2.) rész
 
Megosztás/Mentés Megosztás