Bódító illatú bodza a tavasz tündére

Egy legenda szerint a bodzabokorban tündérek laknak, ezért mikor szedjük a bodzát, énekelnünk kell. A tündérek ilyenkor tovalebbennek, így nem sértjük meg őket a virágok levágásánál. 
A középkori német néphit szerint, a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. 
 
Nagyszüleink idejében is közkedvelt gyógynövény volt. Gyógyhatását évezredek óta ismerik és ilyen célú felhasználása napjainkban is nagyon jelentős. A bodzát (Sambucus nigra), mint gyógynövényt a népi gyógyászat és a nyugati orvoslás is elismeri jótékony hatása miatt. A gyógyászatban felhasználható része a virágok és a bogyója.
 
A bodza félék családjába tartozó cserje, ha jól érzi magát, akár fa méretűvé is nőhet. Nálunk a Kárpát-medencében nagyon elterjedt. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdő szélén, kertekben, utak mentén, réteken, valamint kevésbé bolygatott területeken. 
Rendkívüli illatával vonzza a méheket és más bogarakat. Sajnos a levéltetvek gyakran ellepik. Ha a kertünkben ilyennel találkozunk, védekezni úgy tudunk ellenük, ha vízsugárral lemossuk őket a növényről. Ez a módszer általánosan is jó a tetvek ellen, mert így sok hasznos bogár életét megmentjük. A vegyszer alkalmazása során szinte minden kis kerti lakót elpusztítunk.
Gyűjtsünk télire minél több virágot teának, amíg még lehet, készítsünk belőle szörpöt, bodzás limonádét, üdítőt vagy süssük palacsintatésztába ropogósra. Idd, edd, szedd, amíg van bodza!
 
 
Egészségmegőrzés bodzával
 
Hogyan gyűjtsük a virágot, hogy a benne lévő hatóanyag ne sérüljön
Virágzatát május, június környékén a legrövidebb kocsányrésszel szedjük. A virágot szárítsuk meg, azonban ne tűző napon tegyük. Érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtjük.
 
Virágból készíthetünk teát
A virágzat flavonoidokat, melyek immunrendszer erősítők és gyulladás csökkentők hatásúak, izzasztóhatású sambunigrint, fahéjsav-származékokat, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, tartalmaz.                    
Jól alkalmazható meghűléses megbetegedéseknél. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb. Megfázáskor melegen fogyasszuk mézzel.
Nyugtató, izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő hatású. Az immunrendszer működését támogatja, melegen és hidegen is hatásos. 
Fogyaszthatjuk üdítő teaként és kúraszerűen. 
 
Bogyójából készíthetünk (gyógy) lekvárt
A bogyó színe a fenol tartalmú anyagoknak (pl. cianidin) köszönhető.
Bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A savanykás ízű lekvárt használhatjuk izzasztásra, vizelethajtásra, hashajtóként, vértisztítóként és meghűléskor immunerősítőként.   
 
 
 
 
Figyelmeztetés!
A Fekete bodza szára és zöld termése mérgező! Ne szedjük le!  
A fekete bodza rokona, a gyalogbodza (Sambucus ebulus) nem fogyasztható. Fajtársával való összetévesztése általában enyhe lefolyású, hányással-hasmenéssel járó növényi mérgezést okozhat. Felismerhető arról, hogy a gyalogbodza csak kivételesen nőhet meg másfél méternél magasabbra, levelei nem tojásdadok, hanem hosszúkásak, virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak, szintén fekete bogyótermései - eltérően a fekete bodzától - felálló terméscsoportban állnak.
 
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és terápiát. Ha beteg, keresse fel kezelőorvosát. A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Fotó: Wikipédia
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás