Bodzás, mentás - karamellás szomjoltó ital

Csoóri Sándor: Tavaszi bodzavers

Szoknyát varrat a bodza, így készül a tavaszra,
csipkés szélűt és puhát, éppolyat, mint nagyanyja,
mert ha nem varratna, hát csupasz maradna.
 
Amerre csak járok, mindenütt bodzát látok. Kiskosarammal a kezemben a Bodzás-árok környékét körbe jártam, s közben a természetet csodáltam. Óvatosan szedtem a bokorról pár bodza virágot. 
Egy lábosban karamellizáltam egy-két evőkanál cukrot, ízlés szerint. Nem szeretem a cukrot édesítőnek használni, de néha tehetünk kivételt. Miután a cukor karamellizálodott öntöttem rá egy kevés vizet, kevergetés közben vártam, hogy feloldódjon. Ezután öntöttem rá hideg vizet úgy, hogy körülbelül 1 liter legyen. Kancsóba töltöttem, majd beletettem a bodza virágokat és egy citrom levét. A végén kertünkben szedett friss mentalevéllel ízesítettem és díszítettem. 
Selymes ízével és finom illatával az egyik kedvenc tavaszi italunk.  
 
Szeretettel: Vica mama
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás