Budakeszi Aktuális Kérdések. Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia válaszol. Az EGÉSZSÉGHÁZ

Új rovatot indítunk. Ennek keretében egy-egy olyan aktuális, sokakat foglalkoztató kérdésre válaszol dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony, melyek városunk közvéleményében, olvasóinkban is megfogalmazódnak. Ezúttal a felújítás előtt álló egészségház (orvosi rendelő) lesz új rovatunk nyitó témája.

Honlapunk több alkalommal is hírt adott a megújuló, korszerű budakeszi egészségházról, melyre már oly régen vártak a budakesziek, s mostanra megvalósítás közeli stádiumba került.http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/az-uj-budakeszi-egeszseghaz-helye-korv...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/uj-budakeszi-egeszseghaz-latvanyterve

E cikkeink kapcsán több kérdés is megfogalmazódott szerkesztőségünkben, melyek aktualitását még egy nemrégiben meghozott egyhangú képviselő-testületi döntés is megerősített (266/2017. júli. 27. és 269/2017. aug. 1.) Ezt követően a Budakeszi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra, „Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtóintézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” címmel. Tárgy: Budakeszi orvosi rendelő felújítása, támogatás megpályázandó mértéke bruttó 158,6 millió forint. Önrész: 8.4 millió forint.

H.J.:Még az év elején a  Budakeszi Önkormányzat 600 millió forintos hitelt vett fel az OTP-től, melyre nem kell önrészt fizetni. Ebből az önkormányzat 400 milliót szánt a 498 m2-es hasznos alapterületű orvosi rendelők (egészségház) felújítására. 

Ez az új fejlemény – amennyiben megnyeri Budakeszi a pályázatot – mit változtat az eddigi helyzeten? A 158 millió forint is elég lesz a 498 m2-es projekt megépítésére?

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia: A Képviselő-testület 292/2017. (VIII. 31.) számú határozatában - a tervezői költségbecsléssel összhangban - az alábbiak szerint módosította korábbi határozatát a pályázat vonatkozásában:
„1. Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete utólagosan jóváhagyja Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt „Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” pályázati kiírásra történő pályázat benyújtását az alábbiak szerint:
        - tárgy: Budakeszi orvosi rendelő felújítása.
        - támogatás megpályázandó mértéke bruttó 168.2 M Forint.
        - önerő: 8.9 M Forint"

A tervezői költségbecslés szerint ez az összeg elégséges az orvosi rendelő felújításához.

H.J.: Ennek a pályázatnak a váratlan felbukkanása nem késleltetheti a felújítás befejezésének időpontját, melyet még erre az évre tűztek ki? 

Mindezeken túl van ennek a projektnek egy másik szála is, mégpedig az épület hőszigetelése, mely az ablakok cseréjét is magában foglalja. Ez már egy megnyert pályázat, melyeknél szigorúan veszi a kiíró a határidőket. Az orvosi rendelők felújításának esetleges későbbre tolódása nem befolyásolhatja ennek a munkának is a halasztódását?

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia: A kivitelezés, közbeszerzés köteles, a közbeszerzési eljárás lefolytatásának ideje - ami megközelítően 30 nap - növeli meg csupán a befejezés időtartamát, amit 2018. január 31-ben határoztunk meg.

A nyertes kivitelezőnek továbbá vállalnia kell, hogy azokat a munkákat, amik az energetikai felújítás pályázattal összefüggésben állnak, azokat a korábbi, november 30-i határidőre befejezi, így nem kerül veszélybe az energetikai pályázat lezárása sem.

H.J.: Ha elkészül a 498 m2-es, épület felújítása, abban szándékaik szerint helyet kapnának az eddig is ott rendelő 2 háziorvos, 3 fogorvos, 1 gyermekorvos, a védőnők és az orvosi ügyelet. Ezen túlmenően lehetőség lenne további orvosi-, illetve szakorvosi rendelők elhelyezésére is.

Jelenleg melyek azok a szakorvosi területek, ahol esélyt lát arra, hogy Budakeszin is megjelenjenek?

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia:
A budakeszi szakrendelő megvalósítása érdekében - a Képviselő-testület döntése alapján - többletkapacitás befogadására irányuló kérelmet nyújtottunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz. Ennek elbírálásához az Egészségügyi Szakmai Kollégium szakmailag érintett tagozatainak támogató véleményét kell beszereznünk, ami még folyamatban van. Arra, hogy mely szakterületeken várható a járóbeteg szakellátás megvalósulása, akkor lehet válaszolni, ha az Alapkezelő a többletkapacitást biztosítja.

Egyébként a következő járóbeteg szakellátások vonatkozásában kértük a támogatást:
1.    urológia
2.    belgyógyászat, endokrinológia, diabetes és anyagcsere betegségek
3.    bőr-, és nemigyógyászat
4.    fül-orr-gégészet
5.    ideggyógyászat
6.    kardiológia
7.    szülészet és nőgyógyászat
8.    reumatólógia
9.    sebészet
10.    szemészet
11.    fogászat
12.    ortopédia
13.    pszichiátria
14.    klinikai szakpszichológia és pszichoterápia
15.    fizioterápia
16.    radiológia
17.    laboratórium.

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.