Budakeszi alatt nincs termálvíz

Vannak olyan hamis legendák, melyek ha beivódnak az idők során egy közösség tudatába, lehetetlen azokat megcáfolni, bármennyire is valósak az ellenérvek. Budakeszi lakóinak a közgondolkodásában is találunk egy ilyen legendát. Ez pedig nem más, mint a termálvíz legendája.

Jómagam 37 éve élek itt, de nem volt olyan év, hogy ne hallottam volna arról, hogy Budakeszi alatt magas hőfokú termálvíz található, és a városnak élni kéne ezzel a lehetőséggel. Idős budakesziek mesélték, hogy ez a vélekedés már időtlen idők óta tartja magát és azt is gyakran mondják, hogy több hajdani sikeres termálvíz próbafúrás csonkjai is léteznek a mai napig, valahol a bokrok, fák rejtekében.
 
Hát, nem tudom!  2011. év márciusában már írtam egy ködoszlató cikket a Budakeszi Hírmondó honlapjának erről a témáról, de azok a fránya csonkok azóta sem akarnak előkerülni, pedig  talán bizonyító erejűek lennének.
 
Egy azonban tény! A hírmondós cikkem  megírását követő években egyetlen bizonyíték sem jelent meg azzal a szakmai cáfolattal szemben, melyet dr. Lorberer Árpádtól, a VITUKI, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet, Közhasznú Nonprofit KFT nagytekintélyű, tudományos főmunkatársától kaptam. A legenda továbbélését viszont azóta is érzékelem.
 
Mit is nyilatkozott 2011. év márciusában dr. Lorberer Árpád?
Elmondta, hogy Budakeszi a Budai - hegység nyiltkarsztos beszivárgási területére épült. Megtudtam tőle azt is, hogy azok a dolomitok és mészkövek, amelyekből Budapest Duna - menti langyos és meleg karsztforrásai fakadnak, ill. amelyekre Budaörs és Törökbálint déli részein hévízkutakat lehetett telepíteni, Budakeszin csak 9-12 fokos hidegvizet tartalmaznak. Magasabb hőmérsékletű víz nagyobb mélységből sem lenne feltárható településünkön.
 
dr.Lorberer Árpád két, Budakeszit is érintő próbafúrást említett. Az egyiket településünk déli részén, 1969 - ben végezték el. Ez a Budakeszi - 1. jelű karsztvízszint észlelő fúrás 121 méter mélységű volt és 9 Celsius fokos víz jött a felszínre. A másik fúrás pedig 1979 – ben történt a Vadaspark II. kerülettel határos részén, Budapest - Adyliget – 1. számmal regisztrálva. Itt 11 Celsius fokos vizet találtak 637 méter mélyen.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
2011-ben írott cikkemhez egy képet is mellékeltem, mely 1929-ben készült Budakeszin, a Rákóczi u.- ban. Itt volt a hajdani Motschnek-féle hidegvízű strand, melynek feltöltéséhez egy 
közönséges kútból húzták fel a vizet a körbejáró lovak. Ha lett volna termálvíz Budakeszin, bizonyára azt használta volna az uszoda tulajdonosa. Ezt a területet később a Metodista Egyház megvásárolta és a 2. Világháború után betemették a medencét. Most ismét csatolom a cikkhez az akkori képet, kiegészítve egy másik, ugyancsak azon a napon készült nagyszerű fotóval, melyet Fischer Ágoston készített. 
 
Uszoda tehát volt Budakeszin, de a termálvizet  próbáljuk végre elfelejteni!
 
Köszönet a két fotóért, melyet Dobos Lászlóné  Fischer Katalintól kaptam, aki a hajdani fotós, Fischer Ágoston lánya.
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.