Budakeszi állattörténetek (4.) Denevérek a hálószobában (+Videó)

Fülledt, meleg éjszakákon – hacsak nincs légkondicionáló – nyitott ablaknál alszik minden ember fia. 15 éve, mióta Budakeszin élünk, mi is ezt a legegyszerűbb módszert alkalmazzuk. Eddig mindig bevált, soha, semmilyen probléma, rendkívüli esemény nem történt. Egészen a múlt hétig.

Történt ugyanis, hogy éjjel, egy óra tájékán halk suhogásra ébredtünk fel. Mély álmunkból felriadva jött a felismerés. „Ezek denevérek!”. Azonnal cselekedtünk. Felkapcsoltuk a villanyt, mely az ultrahanggal tájékozódó két bőregeret teljesen megkavarta. Össze-vissza repkedtek faltól-falig, vagy pihenésképpen egy kis időre a plafonon csüngtek. A kezünk ügyébe került ruhadarabokkal, törülközőkkel próbáltuk őket kitessékelni az ablakon, de a megzavarodott állatok nehezen adták meg magukat. Végül sikerült őket nagy nehezen lecsapni és a félelmetesen csipogó kis állatkákat kidobtuk az ablakon, akik nyomban el is repültek.
 
Azt hittük, hogy ezzel vége ennek a történetnek, de tévedtünk. Az elkövetkező napokban még kétszer látogattak meg minket. Be kell vallanom, hogy férfi létemre világ életemben viszolyogtam a denevérektől. Az az igazság, hogy feleségem volt ennek a harcnak a főhőse. Lehet, ha ő nincs, a takaró alá bújva vártam volna meg a hajnalt, mely a denevérek legfőbb ellensége.
 
Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy Budakeszin csak velünk esett meg ez a kaland, vagy másoknak is volt része hasonlóban?
 
Jó tanácsként, friss tapasztalataink birtokában annyit tudnék csak javasolni mindenkinek, hogy húzzák függönyeiket a nyitott ablakok elé! A denevérek ugyanis ultrahangos érzékelőikkel elkerülnek minden akadályt. Mióta átéltük ezeket a nagy kalandokat, ez a védekezési mód bevált. Javasolható még továbbá ultrahangos denevérriasztó (mi nem halljuk ezt a hangot), de egy apró fényforrás is elriasztja őket.
 
A cikkhez illusztrációként mellékelt kisfilm nem a mi szobánkban készült. A youtube-on találtam rá.
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás