A budakeszi Hámori Máté lett a Danubius Zenekar művészeti vezetője

2013. szeptembere óta a budakeszi Hámori Máté vette át az Óbudai Danubius Ifjúsági Zenekar művészeti vezetését.

 
Hámori Máté nevével és művészetével akkor találkoztam először, mikor az általa megalakított kamaraegyüttesével, a Teatro di Musica-val a budakeszi katolikus templomban adott hangversenyt 2005-ben, az akkor mindössze 22 éves karmester.
 
Hámori Máté a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után felvételt nyert 2001-ben a Zeneakadémia karmesterképző karára. 2003-ban pedig még akadémistaként megalakította a már említett Teatro di Musica kamaraegyüttest, akikkel mintegy 50 koncertet adtak fennállásuk során.
 
Hámori Máté 2008-ban meghívást kapott a London Symphony Donatella Flick karmester versenyére, 2009-ben pedig Vásáry Tamás asszisztenseként segítette a Kodály Zoltán Világzenekar munkáját és vezette a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekarát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kiemelten fontos számára a gyermekek zenei „beavatása”. Rendszeresen állít színpadra és vezényel ifjúsági operaelőadásokat az Országos Philharmónia szervezésében. Az elmúlt években sok ezer kisiskolás és gimnazista ismerhette meg Mozart, „Bastien és Bastienne”, Donizetti, „A csengő” és „Don Pasquale”, valamint Haydn, „A patikus” című operáját.
 
Tematikus előadásokat is tart óvodásoknak és kisiskolásoknak, ahol Bartók, Schubert és Mozart zenéjét és személyiségét igyekszik megismertetni.
 
Napjainkban az Erkel Színházban vezényli rendszeresen Erkel, Hunyadi László című operáját és nemrég a Magyar Állami Operaház Verdi gálaestjén is vezényelt. 
 
Szeptember óta művészeti vezetője az Óbudai Danubius Ifjúsági Zenekarnak, melyet 1993-ban Héja Domonkos alapított.
 
Sok sikert Hámori Máté!
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás