Budakeszi jövőjét az innováció, a turisztikai innováció fogja meghatározni az elkövetkező években. De mi is az innováció?

Legyünk őszinték. A rendszerváltás utáni 26 év nem az innovációról szólt Budakeszin. Ezek a forráshiányos évek mindenekelőtt a város üzemeltetésének a jegyében teltek, még ha volt is egy-egy fontos fejlesztés. Igazán újszerű, előrevivő, az újdonság erejével ható gondolatok és megoldások nem jelentek meg Budakeszin, vagy ha igen, azok nem váltak ismertté szélesebb körben, így aztán nem is valósulhattak meg. 
 
Igazából csak 2014-től látni egy csöppnyi elmozdulást ezen a téren. Erre utal a 2014-ben megtartott 4 részes budakeszi turisztikai fórum, az önkormányzat által elfogadott turisztikai stratégiai terv (részletek...), az Idegenforgalmi Információs Pont felállítása és a megtartott ZöldPixel 2014 Budakörnyéki Turisztikai és Természetfotó Pályázat is. A nagy érdeklődés mellett megtartott turisztikai fórumon elhangzott köszöntőjében dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia megerősítette, hogy a turisztikai fórum nyitánya lehet egy gyökeres szemléletváltásnak, vagy ahogyan ezt ma mondják, paradigmaváltásnak (részletek...). Hasonlóképpen bíztató volt a térség országgyűlési képviselőjének és a környező települések 12 polgármesterének a megjelenése a ZöldPixel 2014 eredményhirdetésén, ahol valamennyien szóltak a turizmus fejlesztésének fontosságáról. Ez a nagyszabású polgármesteri demonstráció egyfajta összefogást is jelképezett ezen az emlékezetes napon. Mindezek mellett lényeges fejlemény az a tény is, hogy a Budakeszi Városközpont megvalósításának terve is része lett mindennapjainknak.
 
Ennek kapcsán már körvonalazódik az az elképzelés, hogy az egykori tüdőgondozó és környéke felújításával egy olyan nagyszabású közösségi tér (egy igazi, a 21.századi kívánalmaknak megfelelő attrakció) valósuljon meg, mely nem csak a budakeszieket, hanem egy nagyon széles érdeklődői kört szólítana meg. Ez az attrakció lehetne a kiinduló pontja, generálója Budakeszi és környéke turisztikai fejlődésének. 
 
 
 
És ha már a címben olvasható az innovációra, a turisztikai innovációra való utalás, akkor talán érdemes lenne erről is bővebben szót ejteni.
 
Az általánosságban megfogalmazott elképzelések kinyilatkoztatásának az ideje lejárt. Ahogyan az a turisztikai fórumon is elhangzott, konkrét helyeken megvalósítható, konkrét elképzelésekkel lehet csak továbblépni az innováció korában. DE MIT IS JELENT AZ INNOVÁCIÓ? MI ENNEK A MANAPSÁG OLY GYAKRAN HASZNÁLT SZÓNAK A VALÓDI JELENTÉSE?
 
Nehéz ezt egyszerűen megfogalmazni. Röviden talán így lehetne. A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS, A FEJLESZTÉS, AZ EGÉSZSÉGES NEMZETI LÉTEZÉS, A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS EGYIK ALAPJA AZ INNOVÁCIÓ. A DOLGOK ÚJSZERŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS ANNAK EGYEDI, KREATÍV MEGOLDÁSA.
 
Néhány neves közgazdász pedig az alábbiakban írja körül a szó jelentését.
 
Teresa Amatiblie: „Minden innováció kreatív ötlettel kezdődik... Mi úgy határozzuk meg az innovációt, mint kreatív ötletek sikeres alkalmazását egy szervezeten belül. Ebben a nézőpontban egyének és csapatok kreativitása az innováció kezdőpontja... az első, de nem elégséges feltétel...”
 
Lucke és Katz: „Az innovációt…általánosságban úgy értelmezhetjük,  mint egy új dolog vagy metódus bevezetését… Innováció a megtestesülés, kombináció, tudásszintézis az eredeti, releváns és értékes új termékek, folyamatok vagy szolgáltatások összességében…”
 
Budakeszi vonatkozásában is találunk egy kiemelkedő innovációs sikert a Marbushka Játékmanufaktura példájában. Ez a kisvállalkozás, egy kreatívan végig gondolt alapötlettől, néhány év alatt eljutott a világsikerig. Ehhez végtelen hit, önbizalom, bátorság és kitartás kellett. A Budakeszin élő Nyulász Péter, a 2011. év meseírója az amikisvarosunk. hu-nak adott korábbi interjújában - itt olvasható - a Marbushka sikerét egy mondatban így jellemezte, mely ugyancsak egy sajátos megfogalmazása az innovációnak: „… csak annyi  történt, hogy ugyanazt másképpen csinálja, mint rajta kívül ezren”.  Igazi 21. századi karrier, klasszikus innovációs siker az övék, amolyan sokak számára követendő „STARTUP” történet. 2013-ban, Bohony Beatrixel, a Marbushka vezetőjével készült interjúnkat nem véletlen, hogy a mai napig is olvassák. Hamarosan eléri a cikk a 3 ezres olvasottságot (itt Ön is elolvashatja...)!
 
Végül pedig cikkem zárásaként olvassák el ezt a linket, mely az innovatív gondolkodó személyiségét írja le: http://www.ipersonic.eu/hu/4.html TANULSÁGOS OLVASMÁNY MIMNDENKI SZÁMÁRA, AKI A FEJLŐDÉS HÍVE!
 
 
Közgazdász idézetek: Wikipédia
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.