A budakeszi Kerekmező általános iskola félkész állapotában is nagy reményekre jogosít

Úgy két hete szerkesztőségünk megtekintette a Kerekmező Általános Iskola, tavaly ősszel elkezdődött építését. (Azóta már az épület tetőszerkezetének a kialakítása is beindult.) Ennek során több fotót is készítettünk, melyeket most cikkünk részeként megtekinthetnek olvasóink. Ottani tapasztalataink alapján elmondható, hogy az iskola már ebben a félkész állapotában is egy építészetileg jelentős létesítmény képét mutatja, mely alighanem országos szinten is ritkaságszámba menő példa lesz.                                                      

Ami már első pillanatra is szembetűnő, az az építkezésekre általában nem jellemző, szinte tapintható szervezettség. Ebben a mai, szakember hiányos időben ez bizony nem mindennapos.

Természetesen, ha elmegy az ember egy ilyen sajtóbejárásra, felkészül. Mi sem voltunk másképpen ezzel. Mielőtt odamentünk, megnéztük az épület különféle paramétereit és a tervező, Turi Attila, Ybl díjas építész látványterveit is http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-kerekmezo-altalanos-iskola-t..., melyek némileg megkönnyíthetik a tájékozódást, de ehhez azért a legfontosabb, Pap Gergely építésvezető segítő kalauzolása volt.

Mégis, a fentiek mellett mi az, ami legmaradandóbb benyomást tette ránk? Elsősorban az, hogy az eredeti látványtervekhez képest egy jóval grandiózusabb objektum látszik itt körvonalazódni, amit leginkább a tornacsarnok és az aula méretei éreztettek velünk, a maguk fizikai valójában. Hiába, a közvetlen tapasztalást, nem pótolhatja semmi!

A tornacsarnok (nyugodtan el lehet tekintetni a tornaterem elnevezéstől) a maga 4 emeletnyi (kb.11 m) belmagasságával, 20X40 m-es (=800 m2) méreteivel, 2 szintes galériájával, lenyűgözi az embert.  Ez a nagyság tulajdonképpen azonos a szabvány kézilabdapálya mérettel, melytől csak annyiban marad el mégis, hogy a két oldalán és a két kapu mögött is kell némi helyet hagyni. Ez a 20X40 m tehát nem a kézilabda pálya méretét jelzi, hanem a tornacsarnok összméretét. Némileg tehát kisebb lesz a budakeszi küzdőtér nagysága! Mindenesetre ez a remek, kényelmes edzőpálya előrevetítheti egy új kézilabda utánpótlás centrum megjelenését Budakeszin. Ám, ne menjük el szó nélkül a tornacsarnok mindennapi, iskolai testnevelést szolgáló funkciójától sem, hisz a pálya három részre osztható, hogy három osztály, akár egy idejű – testnevelési óráját lehessen benne megtartani.

Az épület másik nagyon attraktív része az oszlopos, panoráma ablakos aula lesz, a maga 225 m2-es alapterületével, melyhez kb. még egy 100 m2-es galéria is tartozik. Várhatóan az iskola és nem utolsósorban a város kulturális életének is jelentős helyszíne lesz ez a parkra néző közösségi tér, mely egyben a diákok számára is pihentető oázis jelent majd az óraközi szünetekben. És egyéb izgalmas látvány-hangulatelemeket, teátrumot, stb. rejteget még egyelőre előlünk, ez az oktatás-kultúra-sport jegyében fogant,  napról napra gazdagodó, kiteljesedő építkezés.

Az intézmény tantermei átlagban 50 m2-, a csoporttermek 30 m2-, a szaktantermek pedig 70 m2 körül lesznek, amelyekhez még egy10 m2-es szertár is tartozik majd.

Nem lehet azonban szó nélkül elmenni az iskola korszerű gépészeti megoldásai mellett sem. Az alább látható vizesblokk gépészeti központ is ennek ékes bizonyítéka

.

Mindezek ismeretében kétségtelenül a legnehezebb feladatnak az ígérkezik az elkövetkező években, hogy eme valóban 21. századi, 16 tantermes iskola keretein belül sikerüljön a kor követelményeinek megfelelő új oktatási-pedagógiai formát kialakítani. Nem véletlenül írtam az előző mondat elején, hogy az „elkövetkező években”, mivel ennek a megvalósítása aligha várható a reményeink szerint, 2019. év őszén induló tanév kezdetére. Ez bizony egy hosszabb, sok munkával járó nehéz folyamat lesz.

Köszönet Borsodiné Gláser Krisztina főépítésznek, néhány fontos információért és Pap Gergely építésvezetőnek, a szíves kalauzolásért!

Fotó: Torti Szofi

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.