Budakeszi kerti hulladék égetése. Szemléletváltás a komposztálás jegyében. Önkormányzati döntések

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok égetése. Sajnos még napjainkban is kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre.  Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.  Rajtunk múlik, hogy felelősen teszünk-e jövőnkért! A keletkezett, biológiailag lebomló hulladék helyben történő komposztálása megfelelő eszköz a kezünkben a szerves anyagok körfolyamatban tartására, mellyel kertjeink talaját is sokkal gazdagabbá tehetjük. Konyha- és dísznövénykertjeink meghálálják mindezt!

A Budakeszi Önkormányzat legutóbbi, február 28-i testületi ülésén is ennek jegyében döntött erről a kérdésről, melynek lényege, hogy a kerti hulladék égetése helyébe fokozatosan a komposztálás léphessen. Ennek részeként ez évben már nem lehet a 3 tavaszi hónapban tüzelni, csak kizárólag a márciusi hétvégeken: pénteken 8-21 óra és szombat 8-12 óra között. Nyilván a későbbiekben az őszi tüzelési időszak is változni fog eme a szemléletváltás kapcsán. (Megjegyzendő azonban, ha az ingatlan az erdő 200 méteres körzetében van, akkor a jelenleg életben lévő erdőtűz tilalom miatt sem a zöldhulladék égetése, sem a bográcsozás nem engedélyezett!!!!!)

Természetesen az önkormányzatnak ezzel a döntéssel nem az a célja, hogy szűkítse a lakosság lehetőségeit, hanem éppen ellenkezőleg – a környezetvédelem jegyében- bővítse azokat. Információink szerint napokon belül megoldás születhet arról, hogy a városüzemeltető BVV. Kft, olyan ágaprító szolgáltatásokkal fogja segíteni a budakeszieket, melyek a komposztálásra átállást jelentősen megkönnyíthetik. Mihelyt a szolgáltatás részleteiről többet tudunk meg, tájékoztatást fogunk adni erről.

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.