Budakeszi Portrék. Dalotti Tibor a kikapcsolódás terét építi a Rathauskellerben. Tánckurzusok a legjobb tanárokkal!

Sokan ismerik Dalotti Tibort Budakeszin. Ki úgy, mint a háromszoros - show tánc  formációban - világbajnok Botafogo Táncegyüttes vezetőjét és a „Szombat esti tánc” fő koreográfusát 3 évadon át, mások, mint a Jobbkor Polgári Egyesület elnökét és sokan, mint az Erkel Ferenc Művelődési Központ egykori igazgatóját.  Ez év májusától pedig a Rathauskeller pincéjét, a kikacsolódás terét tervezi, álmodja, építi és valósítja meg sok-sok energiával és kreativitással.
 
 „Na végre!” Ezzel a felkiáltással fogadta a hírt a facebook-on egy budakeszi polgár, mikor tavasszal először jelent meg hír arról, hogy kulturális profillal ismét elindul a jó ideig kihasználatlan, üres Rathauskeller pincéje.
 
      Érdekes, de ez a „Na végre!” felkiáltás már a szeptemberben induló tánctanfolyamok több jelentkezőjének a szájából is elhangzott. 
 
      Mennyire alkalmas ez a hosszú, keskeny pince terveid megvalósításához?
 
      A terem adottságai meghatározottak, nagy látogatottságú rendezvényeket nyilván nem lehet itt tartani.  Max. 50-70 fős, kamarajellegű jazz- és világzenei koncerteket, irodalmi esteket szeretnék idehozni, amely remélem megmozgatja a helyieket. Hogy ez rentábilis lesz-e, majd ki fog derülni, de alapvetően a tánctanfolyamokra fog épülni a költségvetés.
 
A tánckurzusaink szlogenje így hangzik: „MIÉRT MENNE BUDAPESTRE, HA BUDAKESZIN MŰKÖDIK AZ ORSZÁG EGYIK LEGJOBB TÁNCISKOLÁJA!” És ez így is lesz! Olyan oktatókat hívtam ide, akik a legjobbak a szakmában, több világbajnok is tanárunk lesz.
 
      Milyen táncokat fogtok oktatni, kik lesznek az oktatók?
 
      Klasszikus társastáncot, a divatos salsát, argentin tangót és swing típusú táncokat fogunk oktatni, de lesz magyar néptánc is. Ezek mind páros táncok. Azt az alapvető emberi igényt szeretném kielégíteni, hogy a résztvevők közösségben legyenek egymással és a saját párjukkal is.
 
A klasszikus társastáncot Erdélyi Krisztián, Gruber Márta és én, a salsát Erdélyi Krisztián, az argentin tangót Bánhidi Petra világbajnok, Bartulovics Josip, valamint Szőllősi András és Kis Gy. Zsófia, míg a swing típusú táncokat Bóbis László világbajnok fogja oktatni. A néptánc a mindenki által szeretett „Pici bácsi”, Jánosi Attila vezetése alatt megy.
 
      Ez a most induló tánckurzusod akár a Botafogo együttes utánpótlás nevelő helye is lehet?
 
      Valóban az is lehet. Az ifjúsági korosztályt is szeretnénk megszólítani, ami persze sokkal nehezebb feladat, mint a felnőtt korosztály esetében.
 
      Különösen a fiatal srácok bevonása nehéz!
 
      Az ifjúsági korosztályban (15-30 között) legjobb esetben 3 lányra jut egy srác, de volt már olyan is, hogy az összes hölgyre jutott egy fiú. Mindenestre ezt a korosztályt is szeretnénk megszólítani az iskola utáni, a délutáni idősávban.
 
      A 30-on túliak táncoktatása milyen idősávban lesz?
 
      Az esti idősáv a felnőtteké lesz. Tapasztalataim szerint a Budai Táncklubban (I. ker. Kapás utca), ahol én is 20 éve oktatok, mindig telt ház van ennél a korosztálynál. A 30+ korosztálynak igénye van az együttes kikapcsolódásra, a közösségre, a kapcsolatot gyógyító páros táncokra.
 
      A délelőtti idősávban is tervezel foglalkozásokat?
 
      Itt is mozgáshoz kapcsolódó foglalkozásokat szeretnék elindítani. Mozgásjavító-, kismamatornára, stb. gondolok.
 
     A tánckurzusok mellett más programokat is tervezel, ill. a nyáron már több sikerrel kecsegtető kulturális estet is láthattak, hallhattak az érdeklődők.
 
      Hétvégenként ebben az exkluzív környezetben olyan rendezvények lesznek, amelyekből már ízelítőt kaphattunk nyáron.
 
 
Óriási érdeklődés mellett zajlott Fóris Szilárd és Menszátor Héresz Attila verses zenei estje, valamint Lukács Laciék első klubkoncertje is. Ez utóbbi minden hónapban klubszerűen nálunk lesz, a legközelebbi szeptember 26-án. Még az én reményeimet is túlszárnyalta a nyári KultFilmklub sorozat, amelynek utolsó vetítésén hatvanan voltak és az éjfélbe nyúló beszélgetésen is negyvenen maradtak. Olyanra tapintottunk rá, ami nagyon hiányzik: közösségben, együtt filmet nézni. De általánosságban is: a közösségben végzett bármilyen tevékenység óriási vonzerő. Ezekre az élményekre hívunk mindenkit. A KultFilmklub is folytatódik, minden hónap 3. szombatján 18 órai kezdettel, már szeptemberben is.
 
 
     
     
     
      Egy érdekes újdonság is lesz az őszi kínálatban, a fiatalok társasjátéka. Erről mit tudsz mondani?
 
      Nagy divat Pesten a közösségben játszott társasjáték. Több száz társasjáték közül választhatnak az asztaltársaságok, családok, baráti közösségek, az ismeretlen játékokat szakavatott játékmesterek magyarázzák el. Budakeszin a családokat célozzuk meg a vasárnap délutáni, a templom és az ebéd utáni, de a másnapi iskolába és munkába készülés előtti idősávban.
 
      Melegkonyhája, de még büférésze sincs a pincének jelen állapotában. Mindezek ellenére valami egyszerű megoldása nyilván lesz annak, hogy a megszomjazottak innivalóhoz jussanak. Ezt miképpen fogjátok megoldani?
 
      Külsős cég hozza a rendezvényekhez kapcsolódóan mind az innivalót, mind pedig a rágcsálnivalót. Például a klasszikus koncerten finom és különleges borokat, a filmklub alatt pedig kézműves söröket lehetett kortyolgatni.      
 
      Egyre több lábon áll a kultúra, a művelődés ügye Budakeszin. Az EFMK mellett jelentős a Helytörténeti Tájház, és a Betűtészta Könyvesbolt programajánlata is, de a Keresztény Értelmiségi Szövetség, a Protestáns Kör és a Széchenyi Baráti Társaság is nívós előadásokkal jelentkezik időről-időre. 
 
      Remélem, hogy a Rathauskeller is erősíteni fogja ezt a tendenciát, rátapintva azokra a pontokra, ahol hiány van kisvárosunkban!
 
      Sikeres táncegyüttes vezetőjeként, az EFMK egykori igazgatójaként mi késztetett arra, hogy itt Budakeszin ismét megjelenjél a művészetek pártolása, menedzselése terén és belevesd magad Budakeszi kulturális életének a sűrűjébe?
 
      Erre nagyon rövid a válaszom: mert ez az életem!
Megosztás/Mentés Megosztás