Budakeszi Portrék. Francois Cézár. Elődei hozták el Magyarországra a pezsgőgyártás titkát. Reims - Budafok - Dombrád - Budakeszi

Franciás hangzású nevére Budakeszi kis telefonkönyvében bukkantam rá, még 2012-ben. Nem lehetett kétséges, hogy ezzel a névvel csak a hajdani híres, pezsgőgyáros familia egyik egyenesági leszármazottját fedeztem fel. Szerencsém volt. Francois Cézár megszállott gyűjtője a híres család magyarországi történetének. 
Úgy gondoltam, hogy most, az év végéhez közeledve lenne igazán stílszerű ennek az édes – bús, ám mégis felemelő családtörténetnek a megismertetése, mely maga a megélt történelem.
 
Idén volt 132 éve annak, hogy az első Francois megérkezett Magyarországra. 
 
(Ezt a cikkünket 2012-ben, szilveszter előtt jelentettük meg honlapunkban. Úgy gondoljuk, hogy az azóta jelentkező új olvasóink érdeklődését is felkelti alábbi interjúnk.)
 
 - Hogyan került a Francois család Magyarországra?
 
A szabadkai születésű, sváb származású Törley József a grazi kereskedelmi akadémián ismerkedett meg egy reims - i pezsgőgyárossal, aki őt Reimsben francia – német levelezőként alkalmazta. Itt kezdett el érdeklődni a pezsgőgyártás iránt Törley József, aki hamarosan felfedezte Budafokot (akkor még Promontor), melyet megfelelő helynek talált arra, hogy francia gépekkel és francia szakemberekkel pezsgőgyártásba fogjon. Erre alkalmas szakembernek Luis Francois reims – i pezsgőmestert találta, akit 1882 –ben, a cég alapításának évében magával hozott Budafokra. Őt hamarosan követte öccse, César Francois (Francois Cézár) is, aki az én nagyapám volt. Ő addig a nagyhírű Duchatel pezsgőgyárban dolgozott. (Eredetileg 12 Francois testvér volt, de  a porosz – német háborúban 9 fiútestvér meghalt. Csak Luis, César és egy lány maradt életben.)
 
- Miképpen lettek a pezsgőmester Francois - ákból  pezsgőgyárosok ?
 
A rendkívül gyorsan fejlődő Törley cég kötelékéből  1886  - távoztak a Francois – ák, akik a Törley gyár közvetlen közelében, a Péterpál utcában egy saját pezsgőgyárat alapítottak, elsősorban az etyeki „ sváb dinka” borra alapozva. Ennek a sajátos fordulatnak az lehetett a legvalószínűbb oka, hogy Francois Lajos megismerkedett a tehetős budafoki kereskedő, Paholczky József fogadott lányával,  Neer Annával. A családi legendárium szerint Paholczky József 6 ezer koronával (ez akkor hatalmas pénz volt), és ezzel  a felkiáltással támogatta lánya jövendőbelijét, későbbi vejét: „Inkább magadnak csináld, mint másnak!” 
 
- Ez a fordulat konkurenciát jelentett a Törley pezsgőgyárnak?
 
Mennyiségileg nem, mert soha nem volt akkora tőkéje a gyárnak, de minőségileg felette állt a Francois a Törley pezsgőgyárnak. 
 
A gyár elismerését jelentette az is, hogy 1896 – ban, a milleneumi kiállításon is felállíthattak egy pavilont, mely később Budafokra került.
 
- Az alapító Francois Lajos meddig vezette a gyárat?
 
1921 - ban bekövetkezett haláláig. Ő utódok nélkül halt meg és ezt követően nagyapám, Francois Cézár vezette tovább a gyárat, egészen az 1944 – es júliusi bombázásokig. (Ő 1950 – ben hunyt el). Ekkor a Francois kastély és a gyár is szinte teljesen elpusztult. Ami megmaradt, azt pedig államosították. A háború után még voltak kisebb próbálkozások a termelés újra indítására, de aztán vége lett mindennek.
 
Francois Lajos – ról még el kell még mondani, hogy 1895 – ben felvette a magyar állampolgárságot és hat évig volt Budafok bírája. Megkapta a Ferenc József rendet is. (AZ EREDETI ADOMÁNYOZÓ LEVÉLRŐL KÉSZÜLT FELVÉTEL MEGTEKINTHETŐ A GALÉRIÁNKBAN.) Őrzök egy levelet, melyben Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök gratulál a kitüntetéséhez. (UGYANCSAK LÁTHATÓ A GALÉRIÁNKBAN.) Ennek oka, hogy Francois Lajos nagy adományozója volt Budafok katolikus templomának, többek között 2 harang öntéséhez is ő járult hozzá. 
 
- A kommunizmus éveiben mi lett a Francois leszármazottak sorsa?
 
Édesapám - Francois József, elismert pezsgőmester - visszatérvén a hadifogságból, elment dolgozni a budafoki csirkegyárba, majd etető lett a nagytétényi disznó hizlaldában. Soha nem hagyta el magát. Nem láttam őt ezekben a nehéz években sem elkeseredni. Gyakran mondta: „Fiam, élni kell!” Ezt követően 1951 – ben kitelepítették a „burzsuj, népnyúzó” Francois családot Dombrádra. Édesapám a helyi halottasház építésénél maltert kevert, de bármilyen paraszti munkát elvállalt.
 
- Önnek, a harmadik generációs Francois Cézárnak mi lett a sorsa?
 
Én 9 éves voltam, mikor Dombrádra kerültünk. A középiskolát is csak egy szerencsés véletlennek köszönhetően végezhettem el, de arra, hogy az egyetemre járhassak, semmi esélyem nem volt. Érettségi után 1960 - ban segédmunkásként kezdtem el dolgozni a Csepeli Fémművek kohászatában. Munkáséveim nagy részét itt töltöttem el, később már üzemvezetőként.
 
- Hogyan kerültek Budakeszire?
 
A Frankhauser családot ismerte Budakeszin az édesapám. Ők adtak nekünk egy szoba – konyhás lakást. Ott laktunk egészen addig, míg sikerült egy kisebb házat felépítenünk 1962 - ben, azóta is itt lakunk Budakeszin.
 
- A 80 – as években ismét bekerült a köztudatba a Francois pezsgő!
 
A Hungarovin a 80 - as évek elején bővítette a tankpezsgő gyártást, ekkor „fedezték fel” az addig raktárnak használt régi, viszonylag épen maradt Francois töltőtermet a majolika csempékkel. Ezt követően megkeresték édesapámat, Francois Józsefet azzal a szándékkal, hogy ismét elindítanák a minőségi, „kézi rázásos” Francois pezsgő gyártását. Egyúttal megvették a Francois családtól a pezsgő márka jogát is. Akkoriban ez nagy publicitást kapott a hazai sajtóban. Édesapám 1982 – 1986 között rendszeresen kijárt ezután Budafokra, hogy napi négy órában megismertesse a Francois pezsgő sajátos gyártási metodikáját. Ezek az évek némileg kárpótolták őt ellopott fél életéért.
 
 
Ő 1998 – ben hunyt el Budakeszin, a házunkban. Budafokon a családi kriptában temettük el, az első generációs Francois – ák hamvai mellé.
 
- Ma is gyártanak Francois pezsgőt?
 
Természetesen. Ugyanezzel a régi eljárással. Ez ma a Henkell – György villa pincészet részeként működik. Három féle néven gyártják: Farncois President Brut, Rose Brut és Brut Nature.
 
- A Francois család leszármazottja kap néha egy-egy üveg pezsgőt a gyártótól?
 
Nem, soha. Legfeljebb akkor iszom, ha veszek magunknak.
 
- Ön után viseli valaki a családban a Francois nevet?
 
A fiam, de neki lányai vannak. A nagyobbik, aki most 18 éves, már nagyon érdeklődik a család sorsa iránt.
 
Érdekességként hadd említsem meg, hogy feleségem Kandó Kálmánnak, a villamos mozdony feltalálójának az unokahúga. Őket is Dombrádra telepítették ki, akárcsak a Francois családot. Ott ismerkedtem meg kisgyermekként Kandó Judittal. A gyerekkori szerelemből házasság lett. Jelenleg ő a legidősebb közvetlen leszármazott a Kandó családból. 
 
- Köszönöm az interjút, és Francois pezsgős Boldog Újévet Kívánok!
 
 
Én is Boldog Újévet kívánok a honlap olvasóinak, Önnek és az amikisvarosunk.hu Budakeszi Családi Magazin kis csapatának!
 
 
MÉG TÖBB KÉP A GALÉRIÁBAN
 
Luis Francois (Francois Lajos), mint tanuló a gróf de Montigny pezsgőgyárban Reimsben. A jobb oldalon hátul, a hordó mögött X – el jelölve.
1887 – ben már Budafokon, a saját gyárban. Jobbról – balra: Neer Anna Francois Lajos felesége, Francois Lajos és Francois Cézár, fehér kötényben, állva.
Az üzem 1890 körül
Az üzem 1890 körül
A Francois –kastély 1904 – ben
Francois Lajos és Francois Cézár 1907 - ben
Pince csempe Francois Lajos képével
Pince csempe Francois Cézár képével
Francois József 1987 – ben munka közben a Francois pincében
Francois József Francois Lajosnak a képével 1987 - ben
   
   

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.