Budakeszi Portrék. Jánosik Klaudia, aki szakdolgozatát Budakeszi vendéglátásáról írta. Legendás múlt és hagyományok. És a jövő?

Jó fél éve annak, hogy egy fiatal, ismeretlen női hang hívott telefonon. Ismerve néhány cikkemet - melyeket Budakeszi vendéglátásáról, egykori turisztikai szerepéről írtam – megkért, segítsek neki abban, hogy a témát minél szélesebb körben megismerhesse. Innen datálódik ismeretségünk. Azóta elkészült szakdolgozata és január 28-án sikeres államvizsgát tett a „Budakeszi gasztronómiája és vendéglátóhelyei” 76 oldalas anyagából a Budapesti Gazdasági Főiskola, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán.
 
Tudomásom szerint nem készült eddig tanulmány Budakeszi vendéglátásáról, így remélem, hogy városunk vezetőinek, lokálpatriótáinak, vállalkozóinak is felkeltheti az érdeklődését az Ön munkája! Erre reményt adhat az is, hogy a város vezetése éppen a közelmúltban kezdeményezett egy turisztikai fórumot, mely talán generálhatja azt a sok, ma még kiaknázatlan, megbúvó lehetőséget, melyekkel Budakeszi rendelkezik.
 
Nagyon nehéz volt az anyaggyűjtés. Az egykor rendkívül népszerű turisztikai központ Budakesziről és főleg településünk történelméről sok értékes anyagot, feldolgozást találtam, de a helyi vendéglátásról, az egykor híres vendéglőkről nagyon kevés forrásanyag van.  Ahogyan tapasztaltam, semmiféle összefoglaló feldolgozás, statisztikai felmérés, közvélemény kutatás nem készült e tárgyban. Ezért is választottam ezt a témát, ezt a települést. Budakeszi adott volt, hisz 24 éve, születésem óta itt élek és jövőbeni hivatásom is a vendéglátás lesz.
 
Miképpen közelítette meg a témát?
 
Többek között interjút és internetes on-line felmérést is készítettem. 
Nagyon hasznos információkkal szolgált a többgenerációs vendéglős tapasztalatokkal, ismeretekkel rendelkező Faludy Jánossal készített beszélgetésem.
 
A 140 fős internetes on-line felmérésem, melyen 18 kérdést fogalmaztam meg, sajnos nem reprezentatív. A felmérés kérdőlapját a Facebook közösségi oldalán tettem közzé, így leginkább az én korosztályom, ismerősök, barátok ismeretei jelentek meg.  Ezzel együtt, ezek az összesített vélemények sok szempontból elgondolkodtatóak. Ezek között is kiemelném a következőt: a„Milyen céllal járt Budakeszin” kérdésre adott válaszból az derült ki, hogy az idelátogatók között rokonaik, ismerőseik meglátogatása mellett, mindenekelőtt a Vadasparkot preferálják.  Szélesebb körben egyedül a Vadaspark jut az emberek eszébe, ha Budakesziről esik szó. Jómagam is itt lakom a Vadaspark közelében és forgalmas napokon azt tapasztalom, hogy itt hatalmas a tömeg, Budakeszi pedig teljesen üres. Legfeljebb a közeli Gesztenyés kertet és a Tanne éttermet látogatják a turisták. Budakeszi városának a látnivalói egyáltalán nem érdeklik őket. 
 
Csak azért nem jönnének ki Budakeszire, hogy egy-két jó hírű étteremben ebédeljenek, vacsorázzanak.
 
Mi lehet ennek az oka?
 
Sajnos mindez az bizonyítja, hogy a Budakeszit körülölelő, egyedülállóan szépséges környezet mellett nincs Budakeszinek olyan kínálata, attraktív látnivalója, mely idevonzaná őket, turistacsalogató lehetne. Nem ismerik Budakeszit, nincs a városnak méltatása a szélesebb közvélemény előtt, pedig a fővárossal, Budapesttel is határosak vagyunk.
 
Az itt lévő néhány nevezetesség kevés ehhez. Nagy kár ezt a hatalmas tömeget, mint fogyasztót nem figyelembe venni egy város- koncepció, stratégia kialakításánál.
 
Az 19. század második felében, a 20. század első évtizedeiben a turisztikai központ Budakeszinek számos híres-kiváló vendéglője volt, melyek a kitelepítéssel, az államosítással eltűntek. Volt-nincs, eltűnt ez a világ. Ma nem is tudná megoldani a város, ha hirtelen ismét népszerű turisztikai-gasztronómiai célponttá válna, főleg a közlekedési-parkolási gondok miatt.
 
Lát reményt arra, hogy a gazdasági válság elmúlása után az egykor turisztikai-gasztronómia központ Budakeszi feléledjen?
 
Remélhetőleg a befektetők is felfedezik Budakeszi kiváló adottságait, és az Önkormányzat irányításával és segítségével egy fenntartható turisztikai fejlődésnek indul a város, hiszen Budakeszi további innovációs lehetőségeket rejt magában. Bízom benne, hogy a múlt példáját szem előtt tartva ismét sikerül felvirágoztatni a város gasztronómiáját és újra sokak által kedvelt és látogatott vendéglők fognak üzemelni.
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás