Budakeszi Portrék. Megnyílt a Pagina Galéria Budakeszin

Budakeszin, a nyári hónapokban a parkon áthaladók vagy a Fő utca ezen szakaszán közlekedőknek szembetűnt, hogy a Betűtészta szomszédságában, az egykori ruhaboltban készül valami. Sokáig csak találgattak az arra járók, kíváncsian várták, hogy milyen üzlet fog nyílni. Ahogy az idő telt még nagyobb lett a bizonytalanság. Ugyanis ez a kedves kis „kuckó” nem hasonlítható a megszokott üzletek vagy boltok egyikéhez sem, ám mindenféle „titokzatos” dolgot művelnek benne.
 
- 2014-ben kezdtünk stencilek készítésével és kivitelezésével foglalkozni a férjemmel Kelemen Andrással, aki, létesítmény üzemeltető - mondja – Karácsony Andi grafikus, tipográfus. A Betűtésztában találkozhattak már velünk az érdeklődők, ahol korábban tartottunk workshopokat.
 
- Pontosan milyen stencileket terveztek és mire használhatók?
 
- A stencilezés egy végtelenül egyszerű dekorációs eljárás. A stenciljeinket, azaz festősablonjainkat magunk tervezzük és kivitelezzük. A fóliába vágott lyukakon keresztül szivacs festőhengerrel vagy ecsettel a festendő felületre juttatva a festéket könnyedén lehet dekorálni falakat, bútorokat, függönyöket, vagy párnahuzatokat.
A sablonjaink számtalan alkalommal használhatóak, így ugyanaz a minta tetszés szerint visszaköszönhet otthonunk, vagy ruháink, eszközeink bármelyikén. Teljesen kezdők is bátran nekifoghatnak némi gyakorlás után. Ha elolvassák és betartják a weboldalunkon levő tanácsainkat, nem okozhat gondot a minta sikeres felfestése, de szívesen megmutatjuk a stencilezés trükkjeit napközben a műhelyben, vagy készíthetünk is együtt stencilezett tárgyakat a workshopjainkon. 
 
- Milyen elgondolásból jött az üzlet, a galéria elnevezése? Egyáltalán mit jelent pontosan a „pagina”?
 
- Latin eredetű szó, amely még ma is használatos a nyomdaiparban. Maga a szó oldalt, oldalszámot jelent.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Azért választottuk ezt a nevet, mert a Pagina Galéria webshop oldalain is többféle termék, többféle gyártó, tervező munkája kerül majd gyűjtőoldalként bemutatásra, tehát a jövőben a stencilek és stemplik után még többféle termék felsorakoztatására és árusítására is készülünk.
 
- Már elárulhatjuk a budakeszieknek, hogy a nyár folyamán tulajdonképpen egy kis kézműves műhelyt hoztatok létre a régen bezárt ruhásbolt helyén. Miért kezdtetek el ezzel foglalkozni?
 
- Én egy reklámügynökségen dolgoztam, de a kislányunk születése után már nem akartam ezt a munkát végezni. András munkahelye is úgy alakult, hogy célszerű volt olyan saját vállalkozásban gondolkodni, amit össze tudunk egyeztetni egy baba létezésével, amiben mindketten megtaláljuk magunkat, és örömünket leljük, ugyanakkor hasznosnak gondolunk, de nem utolsósorban a számláinkat is tudjuk fizetni.
 
- Honnan jött az ötlet, hogy a stencilek tervezésével kezdjétek a foglalkozásokat?
 
- A stencilek tervezését és gyártását egy külföldön élő barátnőnk sugallatára kezdtük el, s mivel azt tapasztaltuk, hogy Magyarországon kevéssé ismert ez a dekorációs technika, kitaláltuk, hogy mini, pár órás tanfolyamokat, vagyis mai, divatos nevén workshopokat tartunk, ott, ahol befogadnak minket.
Többek között alkotóműlyekben, művelődési házakban, rendezvényeken, továbbá kézműves táborokban, de igen nagy sikerrel a Betűtésztában is tartottunk stencil workshopokat. Látván, hogy az érdeklődés egyre nő, arra gondoltunk, hogy kényelmesebb lenne egy saját műhelyben tartani a foglalkozásokat. Miután budakeszi lakosok vagyunk, adott volt, hogy itt verjünk tanyát. Úgy érezzük, hogy Margit kis ruhásboltja a legjobb helyszín most nekünk ahhoz, amit csinálunk, nagyon szeretünk itt dolgozni.
 
- A műhelybe betérőknek mit tudtok kínálni?
 
- A műhelyben minimális az árukészlet, megrendeléseket veszünk fel és pár napon belül el lehet jönni a stencilért vagy a stempliért. Hétköznap 9-18 óráig a műhelyben vagyunk, bárki bekopoghat, rendelhet, tanácsot kérhet.
 
- Milyen programok illetve foglalkozások várnak az érdeklődőkre?
 
- Az őszi-téli szezonban nagyon komoly workshop sorozattal készülünk, az ünnepekre hangolódva karácsonyi speciális foglalkozások és vásárok is lesznek. Legközelebbi pedig, amikor bárki kipróbálhatja a stencilezést, szeptember 12-13. 10-18 óra között, amikor nyílt napot tartunk. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt szeretettel várunk.
 
Pálosi Júlia
 
 
 
Weboldalunk:  www.paginagaleria.hu
Facebook oldalunk: www.facebook.com/paginagaleria

 

Megosztás/Mentés Megosztás