BUDAKESZI PORTRÉK. Poczik Ferenc Budakeszin nemesítette a Pannónia Kincse csemegeszőlőt. Gyöngyösön utcát neveztek el róla

Cikkünk egy Budakeszin kevesek által ismert tényt szeretne honlapunk olvasói elé tárni. Egy olyan ember életével ismerkedhetünk meg, kinek alkotása Budakeszin született, s mely a mai napig  része életünknek. 

Poczik Ferenc 1885-ben született Gyöngyösön. Születésének helye meghatározta életútját. A boráról híres városban előbb egyszerű szőlőművelőként dolgozott, majd 8 éves orosz hadifogság után kitanulta a vincellér mesterséget. (Vincellér: A szőlő gondozásával, a szőlőbeli munkák irányításával és a szőlőmunkások felügyeletével megbízott, szakképzett mezőgazdasági alkalmazott.). A kiváló szakember Poczik Ferenc csak néhány évig maradt szülővárosában, mert 1929 – ben Grőber Ferenc gyöngyösi főszolgabíró Budakeszi birtokára hívta őt vincellérnek, ahová nemcsak feleségét, de két testvérét, Juliannát és Máriát is magával hozta, akik a szőlőben munkásként dolgoztak.
 
A budakeszi Grőber birtokon Poczik Ferenc 20 holdon telepített szőlőt és gyümölcsöst. Több volt ő, mint egy átlagos vincellér, mert szabadidejében különböző szőlőfajták nemesítésével is foglalkozott. Számos hibridje közül az 1942-ben, Budakeszin nemesített Pannónia Kincse (régebben "Keszi ropogósnak" is nevezték) ma is az egyik legismertebb csemegeszőlő, mely piacaink kínálatában gyakran megtalálható. A  fentebb látható fotót a hírneves szőlőről augusztus végén készítettem a Fény utca egyik standján. A Pannónia Kincse ún. „őstőkéje” valamikor a 70-es években pusztult ki Budakeszin.
 
Poczik Ferenc 1946-ban visszatért Gyöngyösre. Itt gazdálkodott tovább. 1974-ben hunyt el. A gyöngyösi alsóvárosi temetőben nyugszik.
 
Két, Budakeszire elhozott leánytestvére településünkön alapított családot. Több leszármazottjuk ma is városunkban él.
 
Gyöngyös Város Képviselő Testülete értékelve és elismerve Poczik Ferenc munkásságát, 2002-ben utcát nevezett el a nagyszerű szakemberről.
 
Köszönet Somlai Ferenc budakeszi borásznak, aki felhívta a figyelmemet Poczik Ferenc személyére és életművére, valamint Albrecht Jánosnénak, akitől a megsárgult fotót kaptuk. Cikkem megírásához felhasználtam Molnár József gyöngyösi helytörténész munkáit.
 
Sajnos nem állapítható meg pontosan a Poczik családi név esetében, hogy a rövid, vagy a hosszú o használata-e a helyes. Mind a két variációval találkoztam. A gyöngyösi helytörténész  Molnár József munkáiban mindig a rövid o betűt használta Poczik Ferenc nevének leírásakor és az utca elnevezése is rövid o-val történt Gyöngyösön.
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

Nagyszerü /cikk/megemlékezés egy nagyszerü íemberről.gratula.

Rövid "o"-val. Nagymamám Poczik Mária is így írta és szóban sem mondtuk soha "ó"-val. ;)

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.