Budakeszi Portrék. Selyemfestőből divattervező? Somogyi Réka divabemutatója

Lábon járó kiállítás 
Szeptember 18-án nyílik Somogyi Réka selyemfestő divatbemutatóval egybekötött kiállítása (1065 Bp., Révay köz 4. Kaptár, szept. 18., este 6 óra)
Selyemfestőként több helyi kiállításon megismertünk már, most saját festményeid motívumaiból alkotott önálló ruhakollekcióval lépsz a nyilvánosság elé.  Miért foglalkozol ruhákkal?
 
Sokadik éve már, hogy a festményeimet más felületeken is megjelenítem, reprodukcióként. Kezdődött mindez a két könyvemmel, a kerámiákkal, folytatódott a táskákkal, majd az ékszerekkel. De mindez nem volt elég, egyet tudtam, „kell” nekem egy kabát is a képeimből. Persze tettem egy pár felesleges kört, nyomdát kerestem, kevés sikerrel, ugyanis az derült ki, az összes textilgyártó cég már Kínában van. Fel is adtam, el is felejtettem az egészet. Aztán a budakeszi varrónőm,akihez járok egyik nap azzal várt, hogy ő bizony megtanult varrni,mármint úgy komolyan..szóval, akár bele is kezdhetünk. Megmutatott pár szabásmintát, amelyből, mondta, ha hozok anyagot, pár héten belül megvarrja a ruhát. Naná, hogy rögvest még nagyobb lendülettel keresni kezdtem, s akkor már a nyomda is ripsz-ropsz előállt, a grafikusom, Szelei András megtervezte az első két ruhatervet, és az első anyagboltba bemenve megtaláltam az megfelelő anyagot, amelyre nyomtatni (pontosabban képet süttetni) lehet. Az anyag elkészült, a vártnál szebb lett, és nekikezdtünk az első ruha szabásának, majd varrásának is. Nekem is az első ruhám volt, s a budakeszi varrónőnek is. Hát így kezdődött. Az említett kabát még várat magára…

Mi jellemzi a ruháidat?
Az, hogy nem akarok szakmát váltani, továbbra is a festés marad a fő iránya a napi tevékenységemnek. Ezek a ruhák inkább élő falakon bemutatott festmények. Szerettem volna már valahogy kilépni a térbe, de szobrászkodni nem tudok, meg nem is jelenik meg bennem a világ 3-4 dimenzióban, így most az élő falakra felfüggesztett képeimmel megvalósult ez a vágyam is. Az anyaga miatt azért érzékenyek a ruhák, inkább partikre, estélyekre ajánlanám őket, bár én már hordtam egyik-másikat boltban vagy akár moziban is.

Fontos kérdés,  mi jellemzi azokat a nőket, akik majd hordják a ruháidat?
 
Ezt egyelőre nem tudom, mert jövő héten lesz az első ruhapróba, magamon kívül más nőn nem láttam még ruhámat. A szeptember 18-i kiállításomon 6 ruhát fogok bemutatni, amelyhez akkor 6 nő is kell. Már kiválasztottam őket. Teljesen különbözőek. (kiállítás: 1065 Bp., Révay köz 4. Kaptár, szept. 18., este 6 óra)
Hol lehet elérni a ruháidat?
 
Egyelőre nálam, én vagyok a készíttető, árus, péeres, modell, marketinges...minden. somogyireka.hu oldalon a textilek menüpontba össze is gyűjtöttem az eddig elkészült ruhákat.
 
Hegedüs Ira
 
 
 
A torinói ló után szabadon
 
A torinói ló című film közben a Teremtés első napja felé utaztam, sőt a látvány eljuttatott azon is túlra, ahol a fény születik, vagyis visszafelé nézve kihuny. A film után napokig csak feketére festettem egy vásznat, majd ugrottam egy hátraszaltót, én, akit sosem teremtettek.
 

 

Már megint a szerelmemmel Csalogat

A vidámpark lovacskája kitört a körforgásból, s idegen mezőn vágtat épp. De mézeskalács-szerelem ide vagy oda, ezt a lovat, bizony egyre nehezebb lesz betörni.

 

"Don't land anywhere" 

 

"Engem szeress, ne Marilyn Monroe-t -mondta Marilyn"

Majd így folytatta:Csak egy kislány vagyok a nagyvilágban, aki próbál találni valakit, akit szerethet. Rövid, de őszinte életének emlékére, először is megfürdettem, a szappanbuborékokból élet született odafent, de lehet, hogy mindaz csak matrica a csempéken. Hófehérke vagy Marilyn? Egyik sem ő, a titok titok marad, és az alma is csak egy szappanbuborék.

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás