Budakeszi portrék. Simon Róbert, a Budai (Budakeszi) Farkasok edzője. „Tömeg- és versenysport együtt”

A legszebb és leghálásabb feladat egy ember életében, amikor a semmiből elindulva, építkezve, értéket teremthet. Ezt a feladatot kapta a sorstól Simon Róbert, a Széchenyi István Általános Iskola testnevelő tanára is.

       Mikor kezdődött ez a történet?
 
2010-ben Budajenőn. Ekkor alakult meg a Budai Farkasok kézilabda egyesülete, Zsiga Gyula és Bődy Mihály vezetésével. Zsiga Gyula, mint mesteredző a szakmai-, Bődy Mihály pedig a gazdasági vezető és szponzor is egy személyben. Ők kerestek meg 2011-ben, mert értesültek róla, hogy én is foglalkozom kézilabdával iskolánkban. Ekkor beszéltük meg, hogy a vezetésemmel indítsuk el Budakeszin is a kézilabda életet, mert itt még nem volt ennek a sportágnak komoly múltja egyesületi szinten.
 
       Milyen kapcsolatban volt a kézilabdával korábban?
 
Jómagam 10 évesen kezdtem kézilabdázni Kiskunhalason és a második osztályban (ma NB I/B) játszottam évekig.
 
      Két év elteltével milyen szinten vesznek részt a kézilabda életben?
 
Szerencsére szeretik és terjed a kézilabda egész Magyarországon, így Budakeszin is. Elsős korosztálytól a felnőttekig minden szinten jelen vagyunk.
Két bajnokságban indulunk. Elsősorban itt, Pest megyében, de az Erima Országos Bajnokságban is indulunk csapatainkkal. Országos szinten a lányok (U8-as korosztály) a tavalyi évben negyedikek lettek. Ahogy terjed szájról-szájra a hírünk, egyre többen jelentkeznek és egyre több csapatot tudunk indítani, s bővíteni kis családunk. A legfőbb célunk azonban, hogy nem csak a verseny-, de a háttérbe szorult tömegsport is teret nyerjen Budakeszin. Az is játszhasson, aki csak a játék kedvéért kézilabdázik. 
 
     Hány tagja van a Budai Farkasok egyesületének?
 
Kb. 170 fő!  Ebből 130-an Budakeszin, a többiek Budajenőn és Telkiben edzenek. Többségében fiúk. A lányok inkább a művészi sportokat, pl. a táncot választják, de ők is egyre inkább kacsingatnak e látványsport felé.  
 
 
     Hány évesek a legidősebbek?
 
40-45 évesek. Ők nem öregfiúk. Ez a csapat felvállalta, hogy a Pest Megyei Bajnokságban elindul, hogy példát mutasson a fiataloknak, s lehetőséget teremtsen a feltörekvő korosztályoknak. Egyébként az utánpótlásban nálunk 18-20 évesek a legidősebbek. Egy-kettő már a felnőtt csapatban is megcsillantja képességeit.
 
    Ön mellett más edző is dolgozik Budakeszin?
 
Igen. Egeresi Zsuzsi, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem végzős tanulója, illetve aktív játékos a VASAS csapatánál. Sajnos még felnőtt női csapatunk nincsen, akkor már itt játszana!
 
    Hány edzés van egy héten?
 
Minden hétköznap tartunk edzést, illetve akik a versenysportot választják, 3 hetente hétvégenként is. Alapvetően két-három edzéssel képezzük gyermekeinket.
 
    A SZIA tornaterme nem szabvány hosszúság, ez nem jelent hátrányt a mérkőzéseken?
 
Reméljük, hogy előbb utóbb megvalósul Budakeszin is egy normál méretű csarnok. A Széchenyi István Általános Iskola tornaterme egy 18X30-as csarnok, a 20X40-es szabvány pályával szemben, ez bizony hátrány az adott taktikai játékok gyakorlásánál, főleg a nagyobbaknál. Viszont örülünk, hogy az iskola maximálisan partner a mi munkánkban. S ebben nagy szerepe van a vezetőségnek, s az önkormányzatnak egyaránt.
 
 
    Szép lassan felnőnek a BLA, az ELIT SE kosárlabdázói, s a Viadal SE sportolói  mellé!
 
Igen, eddig ők adták a fő sportolási lehetőségeket Budakeszin. Szerencsére ma már több lehetőség nyílik a fiatalok és felnőttek előtt egyaránt. S e klubok szépen, egymást segítve tudják csak tovább segíteni városunk sportéletének fejlődését. 
 
    Néha kiviszik a srácokat a nagy példaképek meccseire?
 
A szakmai vezetőnk, Zsiga Gyula a PLER-FTC vezetőedzője is egyben, így ki tudtunk menni az ő jóvoltából például a Fradi – Veszprém meccsre is, ahol a srácok csillogó szemekkel nézték a nagy példaképeket. Ez másnap az edzéseken is meglátszott. Nagy eredménynek tekintjük azt is, hogy két tehetséges budakeszikézilabdásunk, Tóth Szabolcs és Juhász Gergely már a budapesti Kézilabda Akadémia rendszerében folytathatja. Előbb-utóbb a Budai Farkasok Kézilabda Klub is fog válogatott játékosokat adni e nemzetnek, és egész Budakeszi szurkol majd értük.
 
További képek nagyobb méretben, a GALÉRIÁBAN
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás