Budakeszi természetfotósok (9.) Hajducsek Zoltán

Budakeszi természetfotósok rovatunkban most a Pátyon élő Hajducsek Zoltán munkásságát mutatjuk be honlapunk olvasóinak. Hajducsek Zoltánra, a Budakeszi Vadaspark igazgatója, Bene Zsolt hívta fel a figyelmünket, mikor ez év júniusában az amikisvarosunk.hu megszervezte egy szabadtéri kiállítás keretében a Budakeszi természetfotósok kiállítását a Vadaspark területén. Hajducsek Zoltán munkássága erősen kötődik a Budakeszi Vadasparkhoz, ezért úgy éreztük, hogy neki is itt a helye  e rovatunkban
 
 
1972. november 23-án születtem. Már az anyaméhben fényképezőgéppel álmodtam, legalábbis így emlékszem. Tényszerűen azonban 2003. tavaszán került használható fényképezőgép a kezembe. El is kezdtem mindent lefotózni, ami fényt vert vissza. A sok vegyes téma után egyre inkább a természetfotózás felé húzott a szívem. Nagyon jól esett hétvégenként az erdőt járni, vadra lesni, csöndben, sokszor magányosan kikapcsolódni. Az eredményesebbnek tekinthető képek elkészítése azonban évekig váratott magára.
Sokáig a nagyvadfotózás tartozott a kedvenc témáim közé, de ma már ugyanolyan szívesen megyek el apróvad-, vagy madárfotózásra is barátaimmal.
Igyekszem tapasztaltabb fotós barátaimtól tanulni, és segítségükkel fejleszteni tudásom. Ez egy igazi kis baráti kör, amibe ha bekerül az ember, onnan nehéz kikerülni, mert nem lehet tőle menekülni. De senki nem is akar.
 
 
2011 Az év természetfotósa 2011 Két képem “Magasra értékelt” (Őszi dal, Aranyszarvas)
2008 Zöld Bolygó 2008 fotópályázat a www.topfoto.hu szervezésében A “Hóesésben” című fotó a legjobb 30 kép között
2008 National Geographic: Nemzetközi Fotópályázat 2008 - magyar forduló A "Hóesésben" a 41 legjobb természetfotó között
2007 National Geographic: Nemzetközi Fotópályázat 2007 - magyar forduló A "Kökörcsinpár" az 58 legjobb természetfotó között
2007 Zöld Bolygó 2007 - Sigma fotópályázat a www.topfoto.hu szervezésében 2. hely a "Kökörcsinpár" című fotóval, a "Dinnyeszezon" és a "Korai szimfónia" című fotó a további legjobb 30 között
 
KÉPEK A GALÉRIÁBAN NAGYOBB MÉRETBEN MEGTEKINTHETŐEK
 
2010 őszén több helyen is próbálkoztam a szarvasbőgés fotózásával, végül ezen a tisztáson jártam a legnagyobb sikerrel. Két délutánt töltöttem itt, a szélirány miatt mindkét esetben nappal szemben kellett elfoglalnom a pozícióm és fotóznom. Ez eleinte zavart, de gondoltam legalább kipróbálom, mit lehet kihozni az ellenfényes képekből. A nap egyre alacsonyabbról világította meg a tisztást, már csak a szemközti tölgyek fölött látszott, amikor a délután 4 óra óta a területen bőgő bika váratlanul elsétált a napsugarakat keresztezve.
Árnyék a leheletben:
A bika jóformán a tisztás minden részén bőgőtt, a fák által árnyékolt helyeken, oldalfényben, hátfényben. A bőgést követően a lehelete is elhagyta a száját, ezen a képen az is látszik, hogy a hátfény az agancsa árnyékát veti a leheletére.
Hóesésben:
A közép fakopáncs elég gyakori vendég volt a Budai hegységben elhelyezett etetőnkön, ott készült róla ez a felvétel. Számomra érdekes, hogy a vízszintes beszállóágra szállt be, jellemzően a merőlegesre szokott…
Három kos:
A muflonok kint legeltek előttünk már egy jó ideje, nem zavarta őket semmi. Egyszer csak kiszúrták a lessátrat, ledermedtek és csak bámultak felénk mozdulatlanul. Ez sokat segített, mert már későre járt, és így állványról, tükörfelcsapással lehetett elkészíteni a képeket.
Illemtelen bikák:
Egyik nyáron vették fel a bikák ezt a furcsa pozíciót.
Kökörcsinpár:
Két leánykökörcsin egy könnyebben fotózható helyen, a hegyoldalban, a falépcsők mentén. A háttérben legalul a babzsák zöldje, a még sárgás száraz fű, valamint a kéklő ég.

 

Megosztás/Mentés Megosztás