BUDAKESZI ÜZENŐFAL. F. Helga levele egy magánjátszótérről, Bánhidi László képviselő válaszával

Szerkesztőségünkhöz egyre gyakrabban érkeznék kérdések, sokszor kényes, nehezen megválaszolandó kérdések is. Úgy gondoljuk, a BUDAKESZI ÜZENŐFAL olyan fórumává vált városunk közéletének az elmúlt időben, mely a maga szerény kommunikációs eszközeivel segíti városunk polgárainak és településünk vezetőinek interaktív, nyilvános kapcsolattartását. 

KÖSZÖNJÜK BIZALMUKAT, TOVÁBBRA IS VÁRJUK KÉRDÉSEIKET!

F. Helga nyílt levele a Honvéd Lakótelepen levő játszótérrel kapcsolatosan. 

Kedves Honvéd Lakótelepi lakók! 

Kivételesen szerencsés helyzetben vannak Önök, Honvéd Lakótelepi lakók. Van a közelükben egy játszótér, ami árnyas és füves. Nincs még egy ilyen Budakeszin és ez a nyári időszakban, kánikulában óriási érték. Talán nem tudják, mert Önök közül sokan jóval később települtek be Budakeszire, de az óriási lombú, árnyas fáikat azoknak a mára már veterán katonáknak köszönhetik, akik társadalmi munkában ültették őket, ásták ki a homokozót, helyezték el a vas gömb, óvodától megörökölt mászókát. Onnan jövet bizony a kicsiket mágnesként vonzza a szinte mindig üres hinta, a szülőket, nagyszülőket a hűvös környezet. Nehéz megmagyarázni egy óvodásnak, hogy ő itt többé már nem játszhat... még rosszabb, ha az Önök gyermekei figyelmeztetik erre őket kicsit sem finoman. Úgy tudjuk mi, akik nem ott lakunk és kitiltásra kerültünk, hogy minderre azért volt szükség, mert az Önök gyermekei nem férnek hozzá a mieinktől a játékokhoz, amik 100%-ban az Önök befizetett közös költségükből kerültek finanszírozásra, önkormányzati, vagy egyéb támogatás nélkül. 

Nos, ezt nem tudhatjuk, valóban így van-e. De azt jártunkban-keltünkben látjuk, hogy üres hinta és egyéb játék szinte mindig van, hiszen a lakótelepen nagyon kevés gyerek él. Kedves Szülők! Talán vissza tudnak még emlékezni gyermekkorukra, s talán az is rémlik, hogy a játszóterek nem csak a játékokról szólnak, hanem a közösségről. Arról, hogy itt van hely, tér, lehetőség arra, hogy a gyerekek biztonságban együtt játsszanak barátaikkal, vagy új barátságokat kössenek, együtt szaladgáljanak, bújócskázzanak. Egy játszótér nem csak hintából, mászókából, homokozóból stb. áll, hanem az azt benépesítő gyerekekből is, az is a vonzereje. Egy találkozóhely szülőknek, gyerekeknek, ahol többen is játszhatnak együtt. Nem egyedül a szobájukban, saját kertjükben,... ahol meglehet hinta is van, játék is van, de a sok kedves pajtás nincs. Egyszerűen nem lehet nap, mint nap.

Sajnáljuk, hogy az Önök maroknyi csapata úgy döntött, - egyelőre "verbálisan önmaguk köré húzott kerítéssel", majd később az egyértelműség miatt remélhetőleg valóssal is - hogy elszigetelik magukat tőlünk, és nem kérnek többé más gyerekek és felnőttek társaságából, nem szavazzák meg se saját, se a mi gyerekeinknek a közös játékot. Szívfájdító a kiírás: "Mi sem megyünk a ti kertetekbe, ti se gyertek a mienkbe". Bevallom, mélyütés volt első olvasatra... S bár a mi kertünk el van kerítve, hinta is van benne, meg homokozó is, tehát jól láthatóan és egyértelműen magánterület, mégis szívesen látnánk játszani vágyó gyerekeket, ha a rácsnál sóvárognának a játékainkra, a gyerekeinkkel közös szórakozásra. Mi már nem járunk a Honvéd Lakótelepi játszótérre. Látjuk, hogy mások sem nagyon. Elmondható, hogy kong az ürességtől. 

Ugyanitt szeretnénk megkérni Budakeszi Önkormányzatát, hogy vizsgálja felül a település játszótereinek állapotát, gondoskodjék valóban hasznos, stabil szerkezetű árnyékolókról a játszótereken, ahova mehetnének játszani a gyerekeink a forró, nyári napokon is.

Köszönettel: F.Helga"

 

 Kedves F. Helga!

A Honvéd lakótelep játszóterének használata - a magántulajdon szentségének értelmében - nem tartozik az önkormányzatra. Sok jó ismerősöm van a városban, de ők sem egyformák. Van, kinek a kapuja tárva, örömmel lát minden betérőt, van, ki a kertajtóra kétszer fordítja rá a kulcsot. Jó ismerőseimről, barátaimról beszélek hát, elfogadom az eltérő hozzáállásukat, mely többnyire abból is adódik, hogy nem egyedül tengetik életüket a kis birtokaikon, családdal, nagyszülőkkel vagy éppen tulajdonostársakkal élnek osztatlan közösben, figyelembe kell venniük azok elvárásait is.

Azt mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Honvéd lakótelepen lakók méltán féltik, ha féltik tulajdonukat. Elismerésre méltó és példaként tekinthető, milyen igényességgel tartják karban, a tulajdonukban levő teljes területet, kezelik a növényzetet, nyírják a füvet, gondozzák a járdákat és a játszóteret.

De úgy vélem, az önkormányzatnak sem kell szégyenkeznie. Az utóbbi 10 évben létesült a Főtéri park játszótere, melynek környezete az egész park az átadás óta megújult, szökőkúttal és ivókúttal egészült ki. Megvalósult a Nagydemeter erdei játszótér, ezt az év elején bővítettük ki úgy, hogy harmadával nagyobb lett a területe. A Meggyes utcai játszótér is több lépésben fejlődött, kültéri sporteszközökkel gyarapodott és épp az idei gyermeknap előtt egészült ki új egyedi eszközökkel. Az árnyékolás jogos igény, ezért telepítettünk napvitorlákat és pergolát minden játszótérre. A tikkasztó hőségben az öreg lombos fák árnyékával nem vetekedhetnek, de az év nem csak a kánikuláról szól itt a mérsékelt égövön. 

A budakeszieknek azonban óriási szerencséje, hogy bármely irányba indulnak, negyed órán belül a parkerdőben találják magukat, melynél üdítőbb környezet kevés létezik és ahol különféle játszóterek, pihenőparkok találhatók, mint a Szilfa tisztás, az erdei sportpálya vagy a Mamutfenyő-liget, ahová új híd is vezet. Én, ha tehetem, gyermekeimmel is ezeket szoktam célba venni.

Üdvözlettel!

Bánhidi László

a körzet önkormányzati képviselője

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

Kedves Helga,

Első sorban szeretném leszögezni, az az egyes szülőket jellemzi, ha gyermeke figyelmezteti nem lakótelepi társát arra, hogy ő itt nem játszhat, nem a teljes "Honvéd" közösséget, akik közül sokan ismerjük és alkalmazzuk az "Oszd meg és uralkodj" elvet már több mint 30 éve! Kérem NE ÁLTALÁNOSÍTSON (mint pl. "Önök maroknyi csapata" vagy "Önök gyermekei")! De ezen könnyedén túl teszem magam, hiszen Ön a véleményét szinte név nélkül osztotta meg a nyilvánossággal, így akaratom ellenére sem tudom igazán komolyan venni...
Ami viszont sokkal komolyabb fejtörést okoz számunkra az az, hogy hogy óvjuk meg értékeinket - melyhez az Önkormányzat számomra érthetetlen okból valóban nem járul hozzá, pedig 180 lakás adóforintját gyűjti évről évre - azokkal a nem "Honvéd lakótelepi" fiatalokkal szemben, akik tinédzser éveik közepette nem rendeltetés szerint használják a játszótéri eszközöket, kutyafuttatónak használják a homokozót, késő este hangoskodnak, vagy akár rongálnak is, az egyetlen pad környéke pedig kocsmahangulatot idéz fel az eldobált csikkektől és sörös dobozoktól. Sajnos ebben a kihívásban sem a Budakeszi Polgárőrség, sem a Rendőrség nem áll mellénk jelenlétével, melyet tökéletesen alátámasztanak a folyamatosan előforduló bűntények, mint az autók rongálása, garázsok feltörése vagy lakásokba való betörés.
Ezek után kérem ne csodálkozzon, ha komolyabb lépésre szánják el magukat azok a szülők - hiszen a közgyűlés nem hatalmazta fel a közös képviselőt semmilyen tábla kihelyezésére - akiknek gyermekei napról napra benépesítik a játszóteret, és az a kora délutántól az esti órákig gyerekzsivalytól hangos.
Ezúton kérem, hogy sértődöttségében ne keltsen negatív benyomást hangzatos frázisokkal, miszerint "kong az ürességtől" a játszótér, mert ez nem igaz!!!

Köszönjük megértését, várom megtisztelő meghívását kertjükbe, "játszóterükre", hogy Önöknél is építhessük a közösséget, új barátságok köttessenek!

Üdvözlettel,
Szente Gábor
egy "veterán katona" fia, édesapa

Kedves F. Helga,

Csak egy zárójeles megjegyzést szeretnék tenni, miért is van ez így...
Több játékunk volt a játszótéren, de sajnos tönkrementek, eltörtek. Hogy miért? Mert azokat a nagyobb gyerekeket, akik ide jártak, már nem bírták meg, nem bírták sem az óvoda, sem az iskola és a környék forgalmát. Amikor ez a játszótér "uniós" lett (előtte mi építettünk csúszdát, mászókákat), még a mi gyerekeink is kicsik voltak és akkor valóban sokszor kiszorultak a saját hintájukból. Ma már annyira nem tudom mennyi gyerek van, de mi csak a saját pénzünkből tudjuk felújítani, ezeknek a játékoknak rendszeres karbantartás, bevizsgálás van előírva (78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról), ez mind pénz és megint azt kell mondjam a mi pénzünk. Ezeket a játékokat hosszútávra vásároltunk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy idő előtt cseréljük. Minden évben el kell különítenünk rá pénzt, hogy a megfelelő állapotban megmaradjanak a játékok.
Sajnos nem sok jó tapasztalatunk van az "idegenekkel", kutyát sétáltatnak bent, persze valamiért kényelmesebb a dolgukat is ott végezni, néha dohányoznak stb. Természetesen a plusz költségekért mi nem kérhetünk pénzt senkitől, de néha azért szívesen látnánk néhány szülőt, akik idejönnek és segítenek szemetet szedni, takarítani. Szívesen lobbiznánk az önkormányzatnál, hogy vállalja fel legalább a karbantartási, bevizsgálási költségeket, de mint tudjuk erre az esély azt hiszem egyenlő a nullával.
Gondolom ebből a pár gondolatból is kitűnik mennyi problémát tud generálni egy egyszerűnek mondott kérdés.

üdvözlettel,

csak egy lakó

Tisztelt Szerkesztőség!

Mielőtt kitették volna a cikket, beszéltek valakivel is aki a Honvéd lakótelepen lakik? Mert így eléggé egy oldalú és minket rossz fényben feltüntető lett! Mi egy közösség vagyunk és nem politikusok akiknek nyílt levélben kellene taglalnia a sérelmeit.
Ha a hölgynek nem esik jól, ha az egyik gyerek szól, hogy az az övé amit joggal is érezhet annak, hisz gyerekeink is részt vesznek a takarítási és felújítási munkálatokban, akkor sajnálom!
(Nem tudom mit szólna a hölgy, ha volna medencéje és bele ugranék, csak úgy, mert éppen nincs benne senki.)
Üdv.: Gábor

Kedves Kardos Gábor! 

A Szerkesztőség véleményem szerint korrektül járt el. (1) A bevezetőben jelzik, hogy a téma kényes, ők pedig semlegesek maradnak. (2) Megszólították a körzet önkormányzati képviselőjét, aki ráadásul - helyesen - épp az Ön álláspontját erősíti. (3) Kommunikációra invitálnak mindenkit és lehetővé tették a hozzászólást a cikkhez. 

Csak így tovább! 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.