BUDAKESZI ÜZENŐFAL. Kutyasétáltatás az erdőben pórázzal, póráz nélkül. A kutyatartás szabályairól

Egyik honlap olvasónktól (név és cím a szerkesztőségben) kaptuk az alábbi "erdei tudósítást", melyet a sétái közben tapasztaltak ihlettek. Ezúttal szerkesztőségünk próbál válaszolni olvasónk kérdéseire, a Budakeszin székelő Budakörnyéki Közterület Felügyelet honlapján megtalálható, budakeszi ebtartással kapcsolatos rendelet részleteinek ismertetésével.

Egy későbbi cikkükben arról is szólni fogunk, hogy Budakeszi mely részein lehet kutyákat futtatni, ill. hol várható kutyafuttatók kialakítása a jövőben.
 
 „Tisztelt Szerkesztőség! Már nem első eset, hogy az erdőben sétálva majdnem feldöntött egy kutya. Ma is ez történt, egy kuvasz rohant felém, és kétszer rám ugrott. Messziről hallottam a gazdája hangját, aki hívta ugyan, de nem nagyon próbálkozott, hogy kordában tartsa. Mikor végre előkerült, szóltam neki, hogy a kutyát az erdőben pórázon kell vezetni. Éppen csak arra az időre kötötte meg, amíg elment mellettem, utána szabadon engedte, a kutya majdnem őt is feldöntötte. Persze, én voltam a rossz ember, mert figyelmeztetni mertem... Az erdő mellesleg tele van kutyagumival, a hóban gyönyörűen lehet látni, hogy az ösvények mentén hol végezték az állatok a dolgukat. Én gyakran sétálok gyerekekkel is az erdőben. Sajnos már nagyon félnek a kutyáktól, ha meglátják, halálra rémülnek, pedig nem minden kutya ugrál, vannak fegyelmezettek is. Általában viszont sem a fegyelmezett, sem a fegyelmezetlen kutyát nem kötik meg, az nagyon nagy ritkaság, hogy pórázon vezetett kutyával és gazdival találkozunk. A Kossuth utcánál az erdőbe vezető út mentén ki van téve egy tábla, amin pár erdei "illemszabály" van kitéve piktogramokon. Sajnos már lefújták fekete festékkel.. Azon egyértelműen látszik, hogy kutyát csak pórázon szabad az erdőbe vinni. A mai kuvaszom gazdája kategorikusan állította, hogy nem kell a kutyát pórázon vezetni! Nem tudom, kihez fordulhatnék a panaszommal, ezért Önöknek panaszkodtam ki magamat.”

(http://www.bkktf.hu/hirek1/91-budakeszi/115-tajekoztatas-a-felelos-ebset...
.....Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. E körben fontos megjegyezni, hogy legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót vonhat maga után......

.....Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell továbbá, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Bár szájkosarat használni az előbbiekben felsorolt előírások végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell alkalmazni, amennyiben az eb viselkedését még nem ismerjük, illetve csak így tudjuk biztosítani, hogy más állatot vagy embert ne veszélyeztessen.....

.....Szabálysértés elkövetése esetén a helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 99. § (2) bekezdése alapján.

Fenti előírásokat a magasabb jogszabályok (törvények, kormányrendeletek) tartalmazzák. Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi állattartásáról szóló 28/2006. (VIII. 1.) ÖR számú rendelete az ebsétáltatással kapcsolatban az alábbiakat tartalmazza.

•    Eb csak jelzéssel ellátva vihető közterületre. A jelzés a nyakörvön elhelyezett fém vagy műanyag biléta, mely segítségével az eb azonosítható.
•    Közterületen minden ebfajtát pórázon és a 40 cm marmagasságot meghaladó ebet csak szájkosárral lehet sétáltatni. Kivétel a segítő kutya.
•    Az eb tulajdonosa, illetve az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet és a lakóház közös használatú területét, helyiségeit ne szennyezze (gyalogjárda, park, lépcsőház, stb.). Az e területeken keletkezett szennyeződést köteles haladéktalanul eltávolítani. Ennek érdekében a közterületen történő tartózkodás során az eb felügyeletével megbízott személy köteles magánál tartani és használni az e célra alkalmas eszközöket (zacskó, lapát) és azt az ellenőrzés során bemutatni.
•    Tizennégy éven aluli gyermek olyan ebet, amelyet annak fajtája, mérete, súlya, vagy támadó természete miatt biztonságosan nem tud felügyelni, közterületen nem felügyelhet.
•    A segítő kutya kivételével tilos ebet beengedni, illetve bevinni oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmények területére, valamint kegyeleti helyre, (pl. temető), középületbe, játszótérre.

Fontos tudni, hogy az önkormányzati rendeletben foglalt szabályok betartását az önkormányzat, illetve a Budakörnyéki közterület-felügyelet ellenőrzi. A hivatkozott önkormányzati rendeletben foglalt szabályok be nem tartása, vagy megszegése esetén 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 36/2013. (XI. 19.) számú önkormányzati rendelete alapján.

Kérjük, hogy közterületi ebsétáltatás során a fenti jogszabályi előírásokat betartani szíveskedjenek.

Az erdei kutyasétáltatással kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk a Pilisi Parkerdő Zrt. "Erdőben kutyával felelősséggel" című kiadványát is. 
Letölthető kiadvány:http://www.bkktf.hu/images/dokumentumok/Kutyaval_az_erdoben.pdf

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.