BUDAKESZI ÜZENŐFAL. Máté László városunk közlekedéséről és az M0-ás körgyűrű befejezéséről, melyekre Ohr Alajos alpolgármester válaszol

Ezúttal Máté László olvasónk keresett meg minket, és több nagyon fontos kérdést is feltett a BUIDAKESZI ÜZENŐFALRA, melyeket még honlapunk is kiegészített egy kérdéssel, kapcsolódva a nagyon fontos közérdekű témákhoz. Most alább olvashatják a kérdéseket és egyúttal városunk közlekedési referensének, Ohr Alajos alpolgármesternek a válaszait is.

Máté László kérdései:
Várható-e a közeljövőben, hogy az agglomeráció és a főváros közötti utazáshoz ne legyen szükséges kettő bérletszelvényt vásárolni?
Lesz-e Budakeszi és a 4-es metró között közvetlen autóbuszjárat? Amennyiben igen, mikorra várható az elindítása, illetve a BKK vagy a Volánbusz tarifarendszere lesz érvényes rajta?

Az egységes, az agglomerációban élők számára méltányosabb tarifarendszer kérdését minden alkalommal felvetjük tárgyalásainkon, mint az elővárosi közösségi közlekedés egyik legfontosabb, megoldandó problémáját. Egy éve dr. Fónagy János államtitkár úr segítségét kértem, aki ígéretet tett arra, hogy a BKK – Volánbusz szolgáltató váltás kapcsán megkezdik az elővárosi tarifarendszer felülvizsgálatát egy jobb, egyszerűbb, igazságosabb megoldás érdekében. Egy hónapja abban állapodtunk meg az érintett települések polgármestereivel egyetemben a NFM és a Volánbusz vezetőivel, hogy a 2017. év folyamán közösen próbálunk meg minden olyan kérdésre megoldást találni, ami a települések számára jelenleg gondot jelent. Ilyen egyebek mellett az egységes tarifarendszer, a települési finanszírozás, vagy – Budakeszi esetében – a 4-es metró közvetlen kapcsolat kérdése. Tekintettel arra, hogy ezek komplex kérdések, jó esetben 2018. évben látom esélyét egy új tarifarendszer (ami jelentheti akár az elektronikus jegyrendszert is) bevezetésére és ezzel együtt a 4-es metró kapcsolat is megvalósulhat. A jelenlegi paraméterek mellett egy új járat beindítása esetén a járatot ellátó szolgáltató (forgalomszervező) tarifarendszere lenne mérvadó.

Budakeszin járva sajnos több helyen tapasztalom, hogy a csatornázás után leaszfaltozott utak a nem megfelelő tömörítés következtében folyamatosan süllyednek. Várható-e a kivitelező részéről garanciális helyreállítás?

A csatornázással összefüggő garanciális javítások már a 2016. év folyamán megkezdődtek és idén – a megfelelő időjárás beálltával, a tavaszi, nyári hónapokban – természetesen folytatódnak. Az önkormányzat a garanciális javítások tekintetében minden esetben elvárja, illetve szükség esetén kikényszeríti a kivitelező helytállását.

Az elmúlt napokban ismét előtérbe került a médiában az M0-ás körgyűrű befejezése. A tervek szerint milyen távolságra épülne meg Budakeszi lakott területeitől? A lehetséges nyomvonalak közül támogatja-e valamelyiket az önkormányzat? A megjelölt 2022-es befejezési dátum vonatkozik-e a településünket érintő nyugati szektorra is? 

A város Településszerkezeti Terve (TSZT) és Helyi Építési Szabályzata (HÉSZ) tartalmazza az M0-ás körgyűrű tervezett nyomvonalát, mégpedig az adott alternatívák közül azt a nyomvonalat, amely városunk számára a legkedvezőbb. Ez a lakott területeken kívül halad és nagyrészt felszín alatti nyomvonal-vezetésű. A TSZT és a HÉSZ is nyilvános, a város hivatalos honlapján és a Polgármesteri Hivatalban is megtekinthető. Ugyancsak nyilvánosak és az interneten hozzáférhetőek a megvalósítás ütemtervéről született kormányzati döntések. 2017 év folyamán a részletes környezeti hatástanulmányok elkészülte várható IKOP-os forrásból a NIF tájékoztatása szerint.

Szerkesztőségünk még az alábbi kérdéssel egészítette ki a fentieket:

Az M0-ás körgyűrű megépítése ugyan valóban előtérbe került a médiában, de nem hallottunk kormányzati tájékoztatást, megerősítést ebben az ügyben. Semmiféle határozatról nem esett szó erről a dátumokhoz kötött szándékról a média híradásokban. Született egyáltalán bármiféle kormányhatározat?

A kormányzat már korábban döntött a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének ütemezéséről, melynek az M0 nyugati szektora is része. Ez a kormánydöntés az interneten hozzáférhető. A kormányzati nyilatkozatok ezt erősítették meg. Nincs tudomásunk arról, hogy ebben azóta bármilyen változás történt volna azon túlmenően, hogy az intenzív előkészítő munkálatok – amikről a fentiekben említést tettem – megkezdődnek, vagy ha úgy tetszik: folytatódnak.
Köszönöm megtisztelő kérdéseiket!

Üdvözlettel:
Ohr Alajos alpolgármester

Fotónk: illusztráció

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.