BUDAKESZI ÜZENŐFAL. Mikor lesz internet fejlesztés a városban? Lantai-Tót Andrea kérdése és a Polgármesteri Hivatal válasza

Lantai Tót Andrea olvasónk már korábban is megkereste e témával honlapunkat, http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-uzenofal-egyelore-meg-nem-le..., de mivel nem látott előrelépést e kérdésben, ismét megkeresett minket. Kérdésére, most dr. Somogyi Farkas József, a Polgármesteri Hivatal munkatársa adott választ honlapunknak.

Lantai Tót Andrea: Az Önkormányzat 1 évvel ezelőtti válasza kapcsán
szeretnék ismét előhozakodni a korábban már tárgyalt témával, mivel előrelépés azóta sem történt: mikor lesz Budakeszin érdemi internet fejlesztés?

Nehezen hihető, hogy egy év alatt egy szolgáltatóval sem sikerült megállapodni (már ha egyáltalán tényleg voltak/vannak ilyen szándékai az Önkormányzatnak).

Nehezen elfogadható kifogás az is, hogy csak a Budai-hegyek megkerülésével építhető ki a gerinchálózat; a Telekom épp a hetekben fektette le optikai földkábelét a Budakeszi út mentén, egészen a Korányi Kórházig.

Mindeközben a DIGI hamarosan Budaörsön is kiépíti kábeles hálózatát.

2017-ben ideje lenne felismerni, hogy van, akinek ez fontos szempont a lakóhelyét illetően, és ezzel nem vagyok egyedül; több ember panaszkodik a környezetemben, akik a mai napig is csak lassú, megbízhatatlan xDSL kapcsolatot tudnak igénybe venni, mert az Önkormányzat és a Szolgáltatók nem hajlandók lépni az ügyben.

Szeretnék választ kapni a kérdéseimre:

Ebben a tekintetben miért húznak el mellettünk a szomszédos városok, kerületek?
Miért nem fontos ez a kérdés az Önkormányzatnak?
Egyáltalán ténylegesen foglalkoztak az elmúlt egy évben a kérdéssel?
Ha igen, milyen előrelépés történt az állítólagos tárgyalások során?
Mikor tapasztalhatunk ebből mi, lakosok bármit is?
 

dr. Somogyi Farkas József :

Az Önkormányzat informatikai karbantartásáért felelős Camsystem Kft. folyamatosan egyeztet mind a Telekom, mind a DIGI műszaki embereivel az internetfejlesztés műszaki megoldása érdekében. Az önkormányzat szeretné, ha a vezetékek bekerülnének a földbe, és nem a sok helyen amúgy is zsúfolt oszlopokra kerülnének fel. Az Önkormányzat számára is fontos, hogy az intézményekben gyors és stabil és a mai igényeknek megfelelő internet elérés legyen, hisz ez feltétele annak, hogy az ügyfelek interneten keresztül tudjanak egyre több ügyet intézni.

Ugyanakkor a mobil internet fejlődésével jelenleg csökkent a lakosság igénye a vezetékes ezen belül a jelenleg elérhetőnél nagyobb sávszélességű internet elérésre.

Budakeszin elérhető 4G mobil szolgáltatók többek között a Telekom, Telenor.

Budakeszin elérhető 3G mobil szolgáltató többek között a Vodafon, UPC.

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

Bár nem tartom magamat szakértőnek, de a vezetékes szélessávú internetet nem fogja egyhamar kiváltani a mobil internet, legyen bármilyen gyors.
A legfontosabbnak azt tartom, hogy manapság messze nem csak böngészésre használják az internetet, esetleg pár szelfi feltöltésére. Hatalmas és egyre növekvő igény van a nagy adatforgalmat eredményező online filmnézésre, nagy felbontású youtube-videók le- és feltöltésére, esetleg online streamelésre (folyamatos videóadásra). Ez nem az a havi egy-két gigabájtos nagyságrend, ami a fiatalok mobilcsomagjával elérhető. Az otthoni szélessávú és lehetőleg szimmetrikus (!) internet, kiegészítve a rákötött otthoni wifivel viszont az egész család számára teszi mindezt lehetővé egyetlen előfizetéssel.
Tehát én is a mielőbbi hálózatfejlesztés pártján állok.

Kedves József!

Azt remélem tudja, hogy ezzel a válasszal csak a saját, és (mivel az önkormányzat álláspontját képviseli) az önkormányzat hozzá nem értését bizonyította.

A mobilinternet kiváltja a vezetékes internetet? Kérem, ne vicceljünk már.
Csillagászati áron adott korlátozott adatmennyiség, instabil kapcsolat (magas ping, rossz idő / telített hálózat esetén gyenge térerő, lassú sebesség) - valóban csábítóbb, mint a stabil vezetékes hálózat...
Kérem, tudassák a világgal is, hogy balga módon építenek ki mindenhol optikai hálózatot...

Ha az önkormányzat földkábelezést akar, akkor borítékolható, hogy Budakeszin a következő 5-10 évben nem lesz semmilyen hálózatfejlesztés.
Nem is értem ezt a szándékot, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a meglévő oszlopokon (telekommunikációs és villanyoszlopokon egyaránt) biztosítani kell egy új szolgáltatónak a hálózatépítés lehetőségét. +1 optikai kábeltől nem fog összeroskadni egyik oszlop sem...

Nem tudom felfogni, hogy miért őrzi ennyire a PR-Telecom monopóliumát az önkormányzat.
Silány, elavult szolgáltatást biztosítanak többszörösen túlárazva, a MTelekom dsl hálózatával egyetemben.

Egy gyors árösszehasonlítás, mert mégis csak a pénz beszél:
Mit kapunk jelenleg, milyen áron, és mit kaphatnánk, ha az önkormányzat végre tenne valamit az ügyben:

PR-Telecom (már ahol elérhető, ugyanis nincs teljesen lefedve Budakeszi a hálózattal):
PR-120 Csomag, 120/10 Mbps, hűségidő nélkül havonta: 15 795 Ft! Ez egyszerűen minősíthetetlen. Pofátlan rablás.

Magyar Telekom (a silány hálózat miatt max. 50 Mbps csomag érhető el, több utcában ez a csomag sem rendelhető):
Netmánia Xl csomag, 50/10 Mbps, hűségidő nélkül havonta: 5661 Ft. Árban már elfogadhatóbb, azonban az ócska, 30 éves hálózat miatt a névleges sebesség sehol nem érhető el, nem véletlenül 15/1 Mbps a garantált sebesség.

Jelenleg tehát ezek elérhetőek.
És mit kaphatnánk, ha végre történne valamilyen fejlesztés?

UPC (ugyanolyan hálózaton szolgáltat, mint a PR-Telecom, csak ők értenek is ahhoz, amit csinálnak):
Fiber Power 500 csomag, 500/22 Mbps, hűségidő nélkül havonta: 5490 Ft (Tehát kevesebbe kerül, mint a Telekom silány csomagja!)

DIGI (a kegyelemdöfés, kenterbe ver mindenkit):
DIGINet 1000 csomag, 1000/200 Mbps, hűségidő nélküli ára 4600 Ft. Igen, négy-ezer-hatszáz.

Érthető, hogy a most jelenlévő szolgáltatók féltik a területet, mivel ők is pontosan tisztában vannak azzal, hogy a UPC, és pláne a DIGI lemosná őket a föld színéről, ha megjelennének.

A kérdés az, hogy miért a szolgáltatók érdekeit nézi az önkormányzat, miért nem a saját lakosságának igényeit tartja szem előtt?
Azt hiszem, erre a kérdésre egyhamar nem fogunk választ kapni.

Közben az összes környező település lehagy minket ebben a tekintetben. Is.
Budaörs: UPC van, DIGI most építi A LÉGKÁBELES hálózatot
Páty: UPC van

Nem baj. Nekünk marad a 3G. Gratulálok!

Üdv

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, remélem olvassa valaki a kérdésem, mert ahogy nézem 2017-es válaszok vannak. Érdeklődnék, hogy történt e ebben a témában valamiféle érdemi előrelépés Budakeszin? Jelenleg költözés előtt állunk és szóba került Budakeszi is, de álmomban nem gondoltam volna, hogy ott még jelenleg csak DSL-es net elérhető. Jelenleg Bp XII. kerületben lakunk, itt is sokáig kötötte az önkormányzat az ebet a karóhoz, hogy márpedig csak földkábel, légkábel nem lehet. Csakhogy ez a szolgáltatóknak óriási plusz költség, amit NEM fognak vállalni. Végül az önkormányzat engedett és azóta a XII. kerben is van gyors net (digi optika/T optika). Kérem amennyiben valakinek van információja arról, hogy Budakeszin van e előrelépés e téren, az jelezze, mert amennyiben továbbra sincs, úgy inkább máshol keresgélünk ingatlant.

Budakeszin a PR-telecom és a DIGI is szolgáltat szélessávú internetet, a DSL korszak nagyon rég lezárult már. Mi 9 éve költöztünk Budakeszire és már akkor is kábelnet volt. A DIGI nemrég jelent meg, és 1000/200 Mbit/s-es csomagot is kínál - bár értelemszerűen nem minden utcában, ezt a szolgáltató honlapján lehet ellenőrizni. A PR-Telecom legnagyobb csomagja "csak" 240/12 Mbit/s, de elterjedtebb a városban (szerintem csaknem mindenhol elérhető).

Digi 2018.Július elején fejezte be a hálozat építését, de sajnos még azóta sem működik az internetük, lassan két hónapja várjuk a bekötést.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.