BUDAKESZI ÜZENŐFAL. Szombat éjszakai techno zajártalom a reptér irányából. Mi is történt ott?

Több honlap olvasónk is érdeklődött és elsősorban Makkosmárián nagy felháborodást keltett az a szombat estétől, vasárnap reggelig tartó techno parti zaj (május 5.- 6.), amely rengeteg család éjszakai nyugalmát zavarta meg, tette tönkre. Ennek a nem mindennapi eseménynek szeretnénk a végére járni ezzel a tisztázó kérdéssel, melyre dr Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszonytól kaptunk választ. Kérdésünket elektronikus levélben kértük meg a polgármester asszonytól.

Tulajdonképpen mi történt? Hiszen ennek a rendezvénynek semmiféle hírverése nem volt a megelőző időkben Budakeszin. Volt egyáltalán erre bármiféle polgármesteri hivatali engedély? Ha igen, milyen feltételekkel kapták azt meg a kérvényezők?

A Facebook Hungarian Goa oldalán 2017. 05. 06-ára meghirdetett Globális Majális, Farkashegyi Repülőtér (2092 Budakeszi 075/1 hrsz.) nyilvános zenés rendezvény kapcsán 2017. május 7-én kelt elektronikus levelére az alábbi választ adhatom.

A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerint a rendelet hatálya kiterjed azokra az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, amelyeket

a) tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, tömegtartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó építményben, építményen, vagy tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben tartanak;

b) a szabadban tartanak és a rendezvény időtartama alatt várhatóan lesz olyan időpont, amelyen a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja.

A Globális Majális szervezőit Budakeszi Város Jegyzője kereste meg – miután tudomásunkra jutott a rendezvény megtartása –, mivel a rendezvényre engedélyt nem kértek. 2017. május 5-én a Jegyzőt felkereste a rendezvény szervezője és írásban bejelentést tett, miszerint a Globális Majális szabadtéri rendezvényre előreláthatóan 400-500 fő fog ellátogatni. A megbeszélésen nyomatékosan kérte a Jegyző a szervezőt a jogszabályok maradéktalan betartására.

A jelenleg hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az 1000 fő résztvevői létszám alatti, illetve zárt térben 300 fő résztvevői létszámot nem meghaladó rendezvények esetében a települési önkormányzatok jegyzői a rendezvény megtartása ellen felléphessenek.

A fentiek alapján Budakeszi Város Jegyzője nem adott, nem adhatott engedélyt a rendezvény megtartására. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a nem engedély-köteles rendezvények esetében a zajártalomra vonatkozó jogszabályok előírásait nem kellene betartaniuk a rendezvény szervezőinek.

A környezeti zajforrás vélelmezett hatásterülete a környezeti zajforrást magába foglaló telekingatlan és annak határától számított 100 méteres távolságon belüli terület. A Farkashegyi Repülőtér 100 méteres távolságán belül egyetlen egy lakóépület sem található. 2001. májusában készült el a Farkashegyi Repülőtér zajgátló védőövezetének kijelölését megalapozó szakértői anyag, mely nem tartotta megalapozottnak zajgátló védőövezet kialakítását, a lakóépületek nagy távolságára tekintettel.

A rendezvénynek helyszínt biztosító – a Farkashegyi Repülőteret üzemeltető – MÁV Repülőklub vezetőjét levélben kerestem meg, hogy a jövőben ne biztosítsanak helyszínt éjszakába nyúló, előreláthatóan hangos zajjal járó rendezvények számára.

A fotó illusztráció.

Fotóforrás: pixabay.com

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.