A Budakeszi Vadasparkot ugyan már télen is rengetegen látogatják, de térségünket elkerülik a turisztikai fejlesztések. Miért?

Régebben holt szezon volt a tél a Vadasparkban. A koncepciózus fejlesztések, a jól felépített marketing munka hozták meg igazán a sikert a Vadaspark számára, de ez vonatkozik a Budakeszitől mindössze 1,5 km távolságra lévő Normafára is.

Budakeszinek és a budakörnyéki térségnek, "a főváros zöld kapujának és tüdejének"  is végre a turizmus fejlesztésének az irányába kellene elindulnia,  hisz elképesztő turisztikai lehetőségek birtokosa a tájegység. Ez is egy kitörési pont arra, hogy a térség jelentősen  növelhesse adóbevételeit, mely az egyedüli módja annak, hogy a fenntartható fejlődés biztosítva legyen hosszú távon is.

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lett a turizmus és  a vendéglátás, miközben a budakörnyéki térség ebből a nagy fejlődésből szinte teljesen kimaradt. A turizmus GDP-hez való hozzájárulása 2030-ig várhatóan 10-ről, 16%-ra fog emelkedni. 
https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/a-turizmus-a-gazdasag-h...

http://www.origo.hu/gazdasag/20171016-turizmus-summit-2017-turisztikai-c...
Sajnos nincsenek annak látható jelei, hogy a budakörnyéki térség is a kormány turizmus fejlesztési elképzeléseinek részét képezné (leszámítva a Vadasparki fejlesztéseket). Hogy a tájegység is pezsgő turisztikai célpont legyen, ahhoz erőteljesen kellene lobbiznia a jövőben a térségnek, mint azt tette Kelet-Magyarország is az elmúlt években. Meg is lett az eredménye. Ma már számol a kormányzat ezzel az eddig elhanyagolt, de kiemelkedő turisztikai adottságokkal bíró tájegységgel.
http://magyaridok.hu/belfold/lazar-janos-fejlesztesek-utan-kelet-magyaro...

Kapcsolódó cikkek: 
http://amikisvarosunk.hu/cikk/termeszeti-ertekekben-egyertelmuen-terseg-...

http://amikisvarosunk.hu/cikk/deltai-karoly-telki-polgarmestere-leggazda...

http://amikisvarosunk.hu/cikk/kiszelne-mohos-katalin-nagykovacsi-polgarm...

http://amikisvarosunk.hu/cikk/merre-tovabb-budakeszi-milyen-lehetosegei-...

http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-mesefovaros-3-beszelgetes-20...

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

A turizmus fejlesztésével az a gond, hogy sokszor a környezet elsilányosodásával jár. A tömegek nem óvni szeretnék, hanem használni a vonzó környezetet. Nyilván így a nevelés lehetősége is megnyílik, ami lehet pozitívum - ezt használja ki a Vadaspark avatott gárdája.
A tél végi dagonyázás a sétautakon nem csak pozitív élményeket nyújt.
Minap (2018 március 12-én) az Erzsébet lak mellett kialakított parkoló körzetében meghirdetett erdei vásár csalogatott ki kezelhetetlen számú autós érdeklődőt, teljesen eldugítva a Budakeszi-Telki országutat.
Az átgondolatlan fejlesztések (pl. lovas centrumok és termál-fürdők kialakítására) üzemeltetési gondokat generáltak a múltban.
A kerékpáros turizmus fejlesztésére tett javaslatom még nem került napirendre, (Budakeszi-Budaőrs összekötése) holott az aktív -szelíd- turizmus e szeletére lehetne valóban fenntartható tevékenységeket szervezni.
A közlekedési gondjaink kiterjesztése a látogatók által leginkább preferált hétvégekre, remek lehetősége annak, hogy az úthálózatunk gyengeségeit mások is észleljék. Mi pedig akkor se élvezzük az utazást.
Lépjünk tovább... úgy, hogy az aktív turizmus szolid formái kapjanak utat.
A Normafánál a tehermentesíteni kívánt terület fejlesztésével további látogató tömegeket vonzottak oda. Ha a fejlesztést máshol tették volna meg, akkor valósult volna meg a környezet szempontjából támogatandó cél.
Ha az üzleti szektor kerekedik felül, akkor a Budakeszi lakosok számára nehezebben élhető lesz a környezet.
Nehéz kialakítani a harmóniát.

Egy azonban tény. Budakeszinek nagyon kevés az iparűzési bevétele, mely gátolni fogja a város jövvőbeni fenntartható ferjlődését. És akárhogy is nézzük, városunknak és a térségnek kitörési pontként a turizmus lehetne a megoldás, persze nem máról holnapra, de az óra ketyeg.

 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.