A budakeszi városközpont ötletpályázata remek gondolat, de a meghirdetése ellentmondásos és itt-ott megtévesztő

Becsülni való az az önkormányzati törekvés, hogy egy gondos előkészítő munka előzze meg a városközpont kialakításának végső terveit és a kivitelezést. Magyarországon ritkán fordul az elő egy jövendő, a város életét meghatározó projekt megépítése során, hogy a városvezetés - ötlet látványtervek alapján – egyfajta „kézzel fogható” kiinduló pontot jelöl ki a település lakossága és jómaga számára is. Egy ilyen sikeres kiinduló pont vezethet a legoptimálisabb, valóban komplex megoldásokhoz, mely nem csak a jelenlegi igényeket veszi számba, hanem a jövővel is számol.
 
Ez a tegnap  megjelenő nyílt ötletpályázati felhívás, tervdokumentáció 
https://drive.google.com/folderview?id=0B6uyvrxzeqzBOXU2YWpWUnpmQzA&usp=...  azonban, mintha egy kissé elnagyolt, ellentmondásos és itt-ott megtévesztő is volna. Mire is gondolok?
 
Már a bevezető rész is kissé zavaros. A tervezés feladatait e-képpen jelöli meg: „Budakeszin a Fő utca és a Kossuth utca találkozásánál a meglévő művelődési ház és közvetlen környezetének a rendezése, új közösségi ház, egészségház, könyvtár, üzletek és lakások kialakításával egy új városközpont kialakítása.” Ezt elolvasva rögtön felmerült bennem a kérdés: Akkor most lesz, vagy nem lesz bontás?  Mert itt csak a művelődési központ rendezéséről van szó, nem pedig bontásról, legkevésbé pedig egy új és korszerű építéséről! Továbbá, ha jól értelmezem, akkor egy un. közösségi-ház is épülne. Erről a variációról eddig sem a lakossági fórumon, sem a közmeghallgatáson nem esett szó. Ekkorát változott volna a világ két hét alatt?
 
De menjünk tovább a szöveg olvasásában és nézzük meg a jelenleg is üzemelő, két legjelentősebb budakeszi kulturális intézmény jövendő méreteit, legalább is a pályázati kiírás alapján!
 
Művelődési központ: 1000 m2
Könyvtár: 200 m2
 
Ez elképesztő! Ezek a most is üzemelő két intézmény méreteivel jelenleg is megegyező méretek, sőt, ha a most is működő könyvtár méreteihez hozzá adom még a kevesek által ismert, szabadtéri színpad melletti kb. 100 m2-es egykori sváb parasztházat is, mely jelenleg a könyvtár raktára, akkor az új könyvtár még 100 m2-el kisebb is lesz. Persze, lehet, hogy ezek a számok csak amolyan minimum számok, amelyeket lehet emelni, vitatkozni, de sajnos erre nincs utalás az anyagban, így ezt akár végleges számként is felfoghatjuk, így aztán, mindezeken a paramétereken elgondolkodva a következő jutnak az ember eszébe. 
 
Nyilván kitűnő tervek fognak beérkezni a városházára. Az építészek mindig  többet jelentenek, mint az un, egyszerű mérnökemberek. Ők nagy empátiával megáldott álmodozók, akik alakítják világunkat. Ám ennek a budakeszi városközpontnak ők is csak vakon, a „kabátját” tudják elkészíteni, ha nincsenek ismereteik a „modell”-ről. Magyarán, ha nem tudjuk, hogy mit is akarunk abban az épületben, nincs egy kialakult jövőképe a kulturális komplexumnak, akkor az torzó fog maradni.
 
Sok remek, magasan kvalifikált, a kulturális életben tekintélyt szerzett ember él ma Budakeszin, akiket meg kellene keresni és meg kellene szólítani, mert tapasztalataikkal sokat tudnának hozzátenni ehhez a projekthez. Kikre gondolok? Neveket nem mondok, csak azokat a kulturális területeket, ahol megtalálhatóak:
 
   Egykori kulturális miniszter
 
   Országosan ismert, befolyásos média szakemberek
   
   Színházigazgató
   
   Színházi társulat
 
   Bábszínház igazgató
 
   Táncszínház igazgató
   
   Tánctársulat vezető
 
   Fővárosi kulturális intézmény igazgatója
 
   Múzeumigazgatók
 
   Neves színművészek
 
   Képzőművészek
 
   Galéria tulajdonosok
 
   Könyvkiadók
 
   Vendéglátó ipari szakemberek
 
   Turisztikai szakemberek
 
És nem lehet elfeledkezni az EFMK jelenlegi mukatársairól sem, hisz ha valakik, ők igazán ismerik ezt a terepet, nyilván nekik is sok jó meglátásuk lehet.
 
Soroljam még!  Biztosan nem teljes a lista, de azért arra elegendő, hogy valóban a legjobbat hozzuk ki ebből a város jövendő évtizedeit meghatározó projektből.
 
És még térjünk egy kicsit vissza a méretekhez. Törökbálint lakossága kb. megegyezik Budakeszivel. Ez a szomszédos település néhány éve épített egy kb. 4000 m2-es, a legkorszerűbb technikával felszerelt művelődési központot, minden jóval és széppel ellátva. Kell nekünk ekkora épület? Természetesen nem kell, még járásközpontként sem.  Meg egyébként is Törökbálint egy jóval gazdagabb település, de azért ez az 1000 m2-es elképzelés kissé fejbe ütött.
 
Emellett még azzal is számolni kell, hogy ez a megépülő városközpont - benne az új művelődési központtal - a jövőben nem csak a budakeszieké lesz, mert Budakeszinek azzal is számolni kell, hogy a mindössze 2 km távolságban lévő, fokozatosan kialakítandó új Normafa, jelentős számú látogatója is meg fog jelenni itt, mint gyalogos turista a Kossuth Lajos utcai turisztikai tengelyen. Ez az utca, benne egy nagyobb befogadó képességű művelődési központtal, őket is ki fogja szolgálni. Erőteljes fejlődés fog bekövetkezni ezen a környéken néhány éven belül, mely Budakeszit ismét turisztikai központtá alakíthatja, és jelentős bevételeket hozhat városunknak.
 
A könyvtárral kapcsolatos, a cikk mondanivalójához illő publicisztikámat tegnap jelentettem meg honlapunkon. http://amikisvarosunk.hu/cikk/ez-hihetetlen-budakeszin-50-al-nott-kikolc... Az abban leírtak is a könyvtár most közzétett, 200 m2-esre tervezett nagyságának elfogadhatatlanságát támasztják alá, statisztikai tényekkel, meg egyebekkel együtt.
 
Végül még egy megjegyzés a pályázatban szereplő dátumokról. Ma, december 8-a van. Legjobb tudomásom szerint tegnap, 7-én jelent meg a pályázati felhívás az önkormányzat honlapján, ahol azt olvashatjuk, hogy a pályázók, egy hét múlva (???), december 15-én tarthatnak helyszíni szemlét, kérdéseket pedig december 15-én tehetnek fel a pályázattal kapcsolatban, melyekre választ, 2016. január 8-án fognak kapni. Ugye ezt nem gondolja komolyan a kiíró?
 
Egy hét alatt, ráadásul advent idején, kihez fog egyáltalán eljutni a pályázat híre? Ha  pedig valaki kérdéseket fog feltenni, hogy miképpen képzelik az elkövetkező évtizedekben a műv. közp. jövőjét, akkor mit fognak válaszolni? EddIg ugyanis nem kérték ki Budakeszi nagyszámú, magasan kvalifikált, a kultúra legkülönfélébb területein tekintélyt szerzett nagyágyúinak a véleményét! Hogy ez is sok munkával jár? Hát ez igaz!
 
Remélem publicisztikám nem vált ki senkiben rosszalást, hisz aki ismer, tudja, hogy én ennek a városközpont elképzelésnek már egy évtizede szószólója vagyok, és honlapunk is ennek szellemében dolgozik. Ha most mégis morgolódom egy kicsit, az csak annak tudható be, hogy azt szeretném, ha ebből a nagy ívű elképzelésből a város vezetése tényleg a legjobbat hozná ki.
   
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.