Budakesziek figyelem! Már égethetjük a kerti avart, de inkább komposztáljunk!

Az ősz beköszöntével ismét eljött az ideje a kerti munkáknak, gallyak levelek összegyűjtésének.
 
Ma még nem kap elég hangsúlyt, így kevesen tudják, hogy az avar és kerti hulladékok elégetése során nagyon sok egészségkárosító anyag szabadul fel. A jelentős szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így az anyagok nem vagy csak részben égnek el. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben és széndioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik.
 
Budakeszin az avar és kerti hulladék eltávolítása történhet ugyan égetéssel, de környezetünk és a levegő védelme érdekében javasoljuk inkább a komposztálást és közszolgáltató útján történő elszállítást.
 
Szinte valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható (egy két kivétellel. A humusz pedig újra hasznosítható, hisz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek.
 
Az összegyűjtött száraz fű, levél, fahulladék, fanyesedék elégetésének szabályait az avar és a kerti hulladékok égetésének szabályairól szóló Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2008. (VI.19.) önkormányzati rendelete tartalmazza.
 
A rendelet szerint az avar és kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:
tavasszal: március 1. - május 31. között;
ősszel: szeptember 1. - november 30. között.
 
A megjelölt időszakokon belül kizárólag pénteken 8-21 óra között, szombaton 8-12 óra között - az ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni.
 
Avarnak és kerti hulladéknak minősül a kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár levél, kaszálék, nyesedék és egyéb növényi maradvány. Egyéb hulladékok - különösen műanyag, üveg, sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb. - égetése szigorúan tilos!
 
Az égetést telken belül kell elvégezni, figyelemmel arra, hogy a tűzgyújtás erős szélben tilos!
 
FIGYELEM: Jelenleg az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben.
 
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_t...
 
 
 

Megosztás/Mentés Megosztás