Csipkebogyó a természetes C-vitamin

Hazánkban az egyik legjobb C-vitamin forrás a csipkebogyó. Sokszor a madarak szüretelik le, hiszen a vadon termő csipkebogyó jelentős része nem kerül begyűjtésre a fáradtságos munka miatt. Minden évben ősszel, így október tájékán a fagyok előtt szedjük le a szőlőnkben lévő csipkebokor termését. 

"Ilyenkor már csak a piros, kemény húsú csipkebogyót gyűjtjük, ami a közhiedelemmel ellentétben a fagyok beállta után már nem használható gyógynövényként."(Szabó Gyuri bácsi) 

A csipkebogyó bokor előfordulása: Erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön, utak mentén és a kertekben is megtalálható.

Népies neve: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa, a botanikusok pedig Rosa canina néven emlegetik.
 
Termése: a csipkebogyó más néven csipke, csitkenye, hecsedli. Ha felhasítják, kimagvalják csipkehús a neve, ebből készítik a lekvárt. 
 
 
 
A csipkebogyó kedvező összetétele és kellemes íze miatt gyógyszerként és élelmiszerként is elismert, kedvelt (gyógy)növényünk. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen használták. Teaként,vagy lekvárként fogyasztva, érvényesülnek előnyös élettani hatásai. Jól beilleszthető az étrendünkbe, mindenki szívesen fogyasztja. A rózsafélék  családjába tartozik, cserje méretű növény.
 
Hatóanyag tartalma: C-vitaminban nagyon gazdag, a benne lévő P vitamin segíti a C-vitamin felszívódását. A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom! Kisebb mennyiségben tartalmaz B vitamint, ezenkívül A-vitamint, vasat, és magnéziumot…
A flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki. A pektin az emésztésünket segíti. Savanykás íze a gyümölcssavaknak köszönhető almasavnak, citromsavnak, azonban 10-20 %-ban cukrot is tartalmaz.
 
Szervezetünkre gyakorolt hatása: Célszerűen alkalmazva a téli C-vitamin pótlására kiváló. Támogatja az immunrendszerünket, étvágy javító, emésztést serkentő hatása is ismert. Jótékony hatását érezhetjük hörghurutnál, bélhurutnál, vese és hólyag problémáknál, vízhajtó és szélhajtó hatású. Jól alkalmazható lázas, náthás állapotok enyhítésére, influenza megelőzésére. Egészséges üdítő italként gyerekeknek is adhatjuk, kitűnően ízesíthető mézzel. A vitaminok közül a C-vitamin különösen fontos az érfalak épségének (érfalerősítő) fenntartásában. 
 
Felhasználása nem is gondolnánk milyen sok oldalú:
Készíteni lehet belőle teát, lekvárt, szörpöt, levest, likőrt, bort és süteményekbe is tehetjük.
A kozmetikai és illatszeriparnak nélkülözhetetlen alapanyaga.
 
Csipkebogyó termést mikor gyűjtsük be?
Akkor kell gyűjteni, amikor a bogyók teljesen megérnek. Az érett, sötét piros terméseket azonban még keményen kell leszedni, mert a dércsípte bogyók megpuhulnak és kenődnek, eltartásuk utána nem lehetséges. Célszerű egy vászon lepedőn, vagy kosárban szárítani, vékony rétegben. Ha teljesen megszáradt papír dobozban szoktam tárolni. 
 
A teát következőképpen készítem: Gyermekeimnek a tél folyamán hetente többször készítek csipkebogyó teát, ezt viszik magukkal reggelenként az iskolába. Előző este a megroppantott  csipkebogyókat majdnem hideg  vízbe teszem, áztatom egy éjszakán keresztül. Teás bögrénként 5-6 csipkebogyót számítok. Forrázni TILOS, mert tönkre megy benne a C-vitamin! Reggelre csodálatos arany-barna színe lesz a teának. Vászon teaszűrővel leszűröm és mézzel ízesítem. Gyógytea készítésekor ne használjunk fémkanalat, fémszűrőt! A fém károsítja a gyógynövény hatóanyagait. Részesítsd előnybe a porcelán vagy üvegedényt, és a műanyagy, vagy textilszűrőt. A már kiáztatott csipkebogyót forró vízzel leforrázom, 10-15 percig állni hagyom, majd ismét leszűröm. Így a hatóanyagok többi részét vonhatjuk ki. Ebben az esetben C-vitamin már csak csekély van benne, de a többi ásványi anyag, mint például a magnézium, vas, növényi savak…kioldódnak. Ez a forrázott tea délután uzsonna mellé tökéletes innivaló lehet.                    
 
Kiránduljunk sokat a természet csodálatos őszi színekbe öltözött.A csipkebogyó piros színe világít az őszi bozótosban. Gyűjtsük, és készítsünk belőle teát, lekvárt! Díszítsük vele otthonunkat, télen gyógyítsuk vele a náthás, influenzás betegeket!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Megosztás/Mentés Megosztás