A de Ponte üvegnegatívok megismerésre várnak

Egy átépítés során mintegy 1500 üvegnegatívot talált Gräfl Jánosné Herczeg Zsuzsa, édesanyja szülőházának padlásán. Édesanyja, Herczeg Ferencné Stoflitz Margit elmondása szerint a negatívokat de Ponte József 1946-os kitelepítésekor hagyta unokatestvérére, Stoflitz Antalné de Ponte Terézre, a nagymamára.

Családi-, első áldozási-, gyermek-, temetési-, iskolai-, közéleti- és természetesen saját szórakozására készült fotókat is láthatunk ezeken az üveglapokon. Az 1945-ben itt állomásozó orosz katonákról is több felvétel készült.
 
Ezek a képek kb. 1920–1946 között készülhettek, és Budakeszi múltjának hű krónikásai. Gräfl Jánosné Herczeg Zsuzsa szerint ez a hatalmas anyag közkincs, a település mindennapi életének megismerése szempontjából is nagy jelentőségű gyűjtemény. 
 
Sajnos a mai technika nem fogadókész ezeknek az üvegnegatívoknak a fényképpé alakítására. Ha mégis sikerül valakit találni, egy fotó elkészítése kb. ezer forintba kerül. Ezért aztán ez a munka még várat magára.
 
Az üveglapok nagyobbik felét Herczeg Zsuzsa nem sokkal azok megtalálása után átadta a Budakeszi Helytörténeti Múzeum vezetőjének, Nagyné Starcz Teréziának, megőrzésre.
 
Id. de Ponte József életművéről két cikket is írtam a Budakeszi Hírmondó 2010. évi számában, a "Képek egy budakeszi lokálpatrióta gyűjteményéből" című  - 25 részt megélt - sorozatomban, melyek kapcsolódó cikként elolvashatóak. Érdemes megismerni ezeket a cikekeket, mert hozzásegítenek ahhoz, hogy ezt a nagy jelentőségű életművet jobban megismerhessük.
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás