EDDIG SOHA NEM LÁTOTT KÉPEK A SZÉCHENYI FÜRDŐRŐL, 1930 TÁJÉKÁN. A budakeszi Fischer Ágoston fotói

Nézem ezeket a nagyszerű fotókat és mindenféle gondolatok kavarognak a fejemben. Mindenekelőtt csodálattal adózom a néhai Fischer Ágostonnak, aki ezeket a felvételeket készítette. Annak a Fischer Ágostonnak, aki Budakeszi megbecsült hentes mestereként, amatőr fotósként is maradandót alkotott. Már korábban bemutatott képei is egy rendkívül érdeklődő, a világra nyitott ember alkotó képességét bizonyították. Honlapunkon már több alkalommal is láthatták a budakeszi erdei sétálók és a fehér ruhában táncolók képeit. Emlékezetesek az 1931 – es biatorbágyi merénylet után készült fotói is. Fischer Ágoston percekkel azután, hogy tudomást szerzett a robbantásról, biciklire pattant, hogy  megörökíthesse a borzalmas látványt.

És most láthatjuk ezeket a Széchenyi fürdőben készült pillanatfelvételeket is. Ilyen képeket csak az készít, aki tudatosan akarja megörökíteni az utókor számára saját jelenének maradandó emlékeit. Akiket ezeken a képeken látunk, ma már nem élnek, talán egy-két kivételtől eltekintve.
 
Mit látunk ezen a két képen, ill az ezekről készült kinagyított többi fotókon? Mindenekelőtt rengeteg fürdőzőt. Hihetetlen, hogy a fürdőváros Budapesten micsoda kultusza volt már a 30-as évek elején is a fürdőzésnek! Érdekes viszont, hogy kisgyerekeket, tizenéveseket szinte alig fedeztem fel a fürdőben. Többségében a 30–60 közötti korosztály élvezi a gyógyvíz áldásait.
 
Ezek a képek alig tíz évvel a II. Világháború kitörése előtt készültek. Látva ezt a sok száz fős embertömeget feltettem magamnak a kérdést? Vajon hányan pusztultak el közülük a Don-kanyarban, Auschwitz-ban, 1956-ban? Ki lett közülük kitelepítve, ki disszidált 1956-ban, ki lett közülük nyilas, vagy éppen ávós? Megelőlegezett történelmi jövőkép egy gondtalan hétvégét megörökítő felvételen.
 
 
Ez az itt látható felvételek az akkoriban legkorszerűbbnek tartott üvegnegatívokra készültek. Sajnos az idő egy kissé megkoptatta ezeket a képeket, de mindez semmit nem von le értékükből. Lehet, hogy a lmai, digitális tecnikával még sokat lehet majd javítani minőségükön.
 
Köszönet Dobos Lászlóné Fischer Katalinnak, Fischer Ágoston lányának, hogy a most leközölt felvételeket honlapunk rendelkezésére bocsátotta.
 
Képek nagyobb méretben, a GALÉRIÁBAN
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.