Egy bárányhimlős kisfiú édesanyjának naplója

A vírusos betegségek közül az egyik legfertőzőbb a cseppfertőzés útján terjedő bárányhimlő. A megbetegedések az őszi-téli hónapokban megszaporodnak.
 
"Októberig már közel 10 ezerrel több a bejelentett bárányhimlős beteg, mint tavaly. A házi gyermekorvosok jelezték: átmenetileg egész óvodai csoportok betegedtek meg."- http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Rekordokat_dont_iden_a_baranyhimlo...
 
Óvodánkban, - mint minden - évben megjelent a bárányhimlő vírusa (Varicella simplex). Voltak szülők, akik velem együtt örültek és voltak, akik nem vitték gyermeküket közösségbe, - ebben a pár hétben. Nem féltem a bárányhimlőtől, vannak gyermekbetegségek melyeken jobb gyermekkorban túlesni. Hiszen erre az óvodás, kisiskolás kor a legideálisabb, ugyanis ekkortájt jár a betegség a legkevesebb szövődménnyel. Felnőtt korban elkapott gyermekbetegségek akár veszélyesek is lehetnek, és bizony a szervezetet is jobban megterhelik. Már több éve kerülget minket a bárányhimlő az óvodában, az idén télen végre mi is beálltunk a budakeszi pöttyös gyerekek csapatába. Javaslom, hogy ne félj a bárányhimlőtől, mert gyermeked megérzi félelmedet, akkor is, ha nem beszélsz róla. Ha nagyobbacska mondd el neki, hogy mi okozza ezt a betegséget, hogyan fog lezajlani. Kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel túl lehet lenni rajta, úgy, hogy észre sem veszitek. Minél egészségesebben éltek, táplálkoztok, annál könnyebben küzdi le a betegségeket gyermeked és immunrendszere.  
 
0.nap az első pötty megjelenése 
Szerda este kisfiam üldögélt a fürdőkádban, mikor észrevettem a combján egy rózsaszín pöttyöt. Szó szerint énekeltünk örömünkben. Mikor az első pötty megjelent, megbeszéltük, ha türelmesen és vakarás nélkül kibírja ezt az igen csak kellemetlen betegséget, tartunk egy Anya- Zsomi napot és elmegyünk oda, ahová szeretné. Figyeltem arra, hogy kisbetegem folyamatos melegben legyen, mert csak így jönnek ki rendesen a pöttyök. A fűtést sem vettük lejjebb éjszakára, ahogy általában tesszük. Az éjszaka tünetmentesen telt, nyugodtan, békésen aludtunk.
 
1. nap
Reggel már több pöttyöt véltem felfedezni főleg a melegen tartott helyeken és a hajas fejbőrön. Zsombor hét éves nagyfiú, így elmeséltem neki, hogyan fog lezajlani a betegség.  Nagy szemekkel figyelt rám, megbeszéltük, bármit érez, azonnal szól így a kellemetlen tüneteket azonnal csillapítani tudom. Délelőtt a testhőmérséklete szépen lassan emelkedett. Nem volt magas láza, 38 fok körül megállt és nem emelkedett tovább. Így a lázcsillapítást nem tartottam indokoltnak, miután a lázzal beindult a test saját öngyógyító mechanizmusa. Láz esetén és a bárányhimlő elején fontos az ágy- nyugalom! ( Láz esetén, nem mindegy, hogy milyen lázcsillapítót adunk, ezért kérdezzük, meg orvosunkat!)
Étvágytalanság is jellemző volt már erre a napra, e- miatt nem aggódtam, viszont a folyadék- bevitelre, nagyon odafigyeltem! Ilyenkor kerülni kell a nehezen emészthető, savasító ételeket, tejet, a cukrozott, - mesterséges italokat, mert ezek megterhelik az egyébként is leterhelt, legyengült immunrendszert. Készíthetünk herbateát mézzel, például: - bodzát, hibiszkuszt, csipkebogyót-hideg áztatással és forrázással is.  
Mivel a bárányhimlő cseppfertőzés útján terjed a beteg szobájában is, ezért javaslom a terápiás minőségű citrom és teafaolaj párologtatását.  
 
 2. nap
A mai napon a láz csak hőemelkedés formájában jelentkezett, viszont elkezdtek viszketni a himlők. Ha kisebb a gyermeked, a körmöcskéjét vágd le teljesen, hogy ne tudja szét vakarni a sebeket. Csillapítani ezt az igen kellemetlen tünetet úgy tudtam, hogy homeopátiás szereket szedtünk, és olajkeveréket készítettem a pöttyökre, mellyel naponta többször kenegettem. 
Leggyakoribb komplikáció a hólyagok bakteriális felülfertőződése, amit jobb elkerülni. Külsőleg kenhetjük a bőrt 1-1 csepp levendula és teafaolajjal, ez a gyógyulást is segíti, és antiszeptikus hatású. Nagyon fontos, hogy csak terápiás minőségű illóolajat használjunk!  Kerülni kell a viszketés csillapítására oly sokszor javasolt sűrű, fehér, vastagon fedő és a cinkes rázókeverékek használatát.
Bőrnyugtató hatással bír nagyanyáink házi praktikája is: 1 liter vízbe rakjunk 1/2 kanál szódabikarbónát, törölgessük át vele a bőrfelületet. Ezt akár naponta többször is ismételhetjük, kifejezetten nyugtató hatású. A bőrt semmilyen krémmel, kenőccsel nem szabad kenni és tilos a nedves borogatás is, ezek ugyanis kedveznek a felülfertőződésnek és eltömítik a pólusokat! Ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikum alkalmazása szükséges.
Az ülőfürdő helyett a zuhanyzás ajánlott langyos vízzel, akár naponta többször, mivel a bőr tisztántartása egy bárányhimlős gyerkőc esetében is nagyon fontos, főleg a további fertőzések elkerülésének érdekében.  A bőrét törölközővel óvatosan leitatva szárítottam meg. A hajmosást, ha lehet, mellőzzük, fésülésnél is vigyázni kell, nehogy a hólyagokat megsértsük.
 
3. nap
Zsombor kicsit bágyadt volt, de már néha nevetett, rajzolt, és játszott az ágyban.
A pöttyök száma még mindig emelkedik, amelyek elsőnek jöttek ki már pirosak, gennyesek, sárgák és viszketnek. Egy kis pszichológiát és bioenergetikát is alkalmaztam a hét során, ha nagyon fájt és viszketett rátettem a kezemet ruhán keresztül az érintett területre, így pillanatok alatt elmúlt a kellemetlen tünet. Hiszem, hogy az anyai érintésnek, simogatásnak gyógyító ereje van!  Hőemelkedés és láz már csak az estére volt jellemző, ezért nehezebben aludt el, mint szokott. 
 
4. nap
Még mindig sokasodnak a pöttyök, megingathatatlanul kezdik ellepni az egész testet. A legfurcsább helyeken vélem felfedezni a rózsaszín pontocskákat: a hajas fej, fülcimpa, száj, tenyér, talp, és a popsi különböző területei… Kezd visszatérni az étvágya, este ugrált az ágyon, úgy gondoltam, a legrosszabbon már túl vagyunk. Lassan megyünk kifelé a bárányhimlőből. Ami arra utal, hogy még nincs jól, az az, hogy nagyon érzékeny lelkileg, és mikor a szemét nézem, még nem mosolyog.
 
5. nap
Az első éjszaka, ami már teljes nyugalomban telt, reggel nagyon sokáig aludt. Úgy éreztem, ez az éjszaka és a hosszantartó reggeli alvás már a gyógyulás jele. Új pöttyök már szerencsére nem jöttek! Viszont a régebbiek szépen lassan kezdenek sebesedni, de még mindig van olyan, ami sárga vízszerű, viszkető rózsaszín, sőt vörös gyulladt pontocska is előfordul. Hurrá, az étvágya a régi, és ma este mikor hozzám bújt, visszamosolygott rám egy gyönyörű fekete szempár! Nem véletlenül a szem a lélek tükre! 
 
6. nap
Reggel ismét sokáig aludt, a kiadós reggeli után szemrevételeztem a pöttyök alakulását. Meglepően tapasztaltam, hogy amilyen gyorsan megjelentek, olyan gyorsan halványodnak is el. Ami tegnap hólyagos volt, az ma már sebes. Még pár nap és vége a szobafogságnak! Úgy érzem, most kezdi nehezen viselni a bezártságot, egyre többet emlegeti az óvodát és a barátait. Még egy-két nap és kimehetünk a kertbe levegőzni és egy kicsit sétálni.
 
7. nap - 11. nap
Napról napra jobban érzi magát! Majdnem teljesen egészséges! A pöttyök egytől-egyig pörkösödtek, egyesével leválnak a bőrről. 
 
12. nap 
A bárányhimlő végéhez értünk, a kezdeti napokat leszámítva, - vidám napokat töltöttünk együtt. Sokat beszélgettünk, mesét hallgattunk, társasjátékoztunk, kártyáztunk, és ami nagyon fontos, sokat voltunk kettesben. Hétfőn reggel van, a doktor néni gyógyulttá nyilvánította Zsombort, így az orvosi rendelőből egyenesen az óvodába mentünk. Nagyobb gyermekeim is átestek a bárányhimlő megpróbáltatásain ugyancsak óvodás és kisiskolás korban, emlékeim szerint ők is ilyen könnyedén és hősiesen viselték e gyermekbetegség lezajlását. És végül egy jól bevált receptet szeretnék megosztani veletek, amit mi is alkalmaztunk, az elmúlt 12 napban:
 
„A legtutibb gyermekgyógyszerek: 
A mama közelsége.
A mama simogatása.
A mama gyógyító meséi.
A gyógyító alvás.
A gyógyító nevetés és a humor.
A sok- sok folyadék és a szeretet.”
/Antal Vali/
 
 
Fontos, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, amennyiben lezajlott bárányhimlő után, - rossz közérzet, láz vagy bármilyen diszkomfort érzet előfordul!
                     
Írásom ismeretterjesztési céllal készült, saját tapasztalataimat írtam le. Minden betegség más, minden gyermek másképpen éli meg a betegséget, ezért írásom nem helyettesíti a szakszerű orvosi terápiát! Ha gyermeke beteg, rosszul érzi magát, keresse fel háziorvosát/kezelőorvosát és kérje tanácsát. 
A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
 
Fotó forrása: Vecsei Anett, pixabay.com
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás