Egykor egész Buda és környéke legjobb vendéglője volt. Leégett a hajdani Martin Lőrinc vendéglő épületének tetőszerkezete.

Tavaly májusban jelentettem meg a Budakeszi Hírmondóban „A képek egy budakeszi lokálpatrióta gyűjteményéből” című, sokak által kedvelt és olvasott várostörténeti sorozatom 25. részét, „Azok a hajdan volt csodás, budakeszi vendéglők” címmel. Ebben a cikkben megemlékeztem az egykori Martin Lőrinc-féle vendéglőről is. Akkor még nem gondoltam volna, hogy az egykor virágzó vendéglő éületének tetőszerkezete leég, és az Erdő u. 65. sz. ház lakhatatlanná válik, alig több, mint egy évvel később.

A vendéglőt 1876-ban nyitották meg az Erdő utcában. Ez a vendéglő is fokozatosan alakult át egy melegkonyhás, télen-nyáron egyformán kedvelt családi vendéglővé. Táncterme kétszáz fős volt. Az összes többi terem pedig a kerthelységgel együtt, akár félezer főt is befogadott. Kezdetben csak sváb muzsika szólt, de később már tánczenekar is játszott, sőt, egyik-másik bálon komolyzene is szórakoztatta a vendégeket.
Hajdani értékelések szerint a budakeszi Martin Lőrinc – és a hűvösvölgyi Balázs vendéglők voltak az akkori időkben a legközkedveltebbek Budán és környékén. Mindez egészen 1950-ig tartott. Ekkor államosították Martin Lőrincék vendéglőjét is, és ezzel  a ma is Budakeszin élő, pályakezdő, tehetséges, ambíciózus utód, a legifjabbik Martin Lőrinc álma is szertefoszlott. Néhány hónapja mesélte nekem Lenci bácsi, hogy ez év tavaszán elment még utoljára megnézni az egykori Martin-vendéglő épületét.
 
Drága Lenci bácsi! Bár a Martin-vendéglő már a múltté, de nekünk, fiatalabbaknak, őrizni kell Budakeszi egykori vendéglőinek a legendáját, és talán, nem is sokára, még lehet, hogy ismét Budakeszi lesz Buda és környéke turisztikai és gasztronómiai központja! Az amikisvarosunk.hu és még sokan mások is mindent megteszünk ezért!
Fotó: Bokor András
 
 
 
 
 
 

FOTÓ: Bokor András

Megosztás/Mentés Megosztás