Egyre inkább terjed a spenót kreatív felhasználása

Európában talán az egyik legnagyobb és legismertebb rajongója a firenzei származású királyné, Medici Katalin volt. Kedvenc zöldségét a spenótot, konyhájában számtalan módon felhasználták. Valójában sokan rajonganak érte, sokan nem szeretik, legtöbbször rossz gyermekkori emlék fűződik hozzá. Spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj- elegánsabb nevén a paraj, az egyik legkorábbi és legegészségesebb levélzöldségünk. 
 
Levesnek, főzeléknek, tésztára, zöld turmixba, szendvicsbe kiváló! A libatalpfélék családjába tartozik. Közel-Keletről, valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték az arabok Spanyolországba
 
Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclaturájában (1590) már említést tesz a spinácz nevű levélzöldségről. Mint déli növény a hidegre érzékeny, ezért délre néző lankára vetik, sőt a korai dér és fagy ellen be is szokták takarni. 
 
A népgyógyászat is szívesen ajánlja fogyasztását. Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Kiemelkedően gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban omega-3 zsírsavakban.  Tartalmaz: A, B2, B6, C, E és K-vitaminokat, magnéziumot, mangánt, folsavat, vasat, kalciumot, káliumot, rezet, foszfort, cinket, niacint, szelént. A B9 vitamint (folsavat) a spenótból izolálták elsőként 1941-ben. A spenót jellegzetes zöld színét a benne található klorofil, valamint a karotinoidok, az alutein és a béta-karotinok adják. Különösen a karotinoidokra jellemző a színező tulajdonság. Mint tudjuk, minél élénkebb egy növény színe, annál erősebb az antioxidáns. 
 
Figyeljünk arra, hogy milyen formában fogyasszuk! Ugyanis másként érvényesül, ha nyersen, vagy főzve fogyasztjuk.
                      
A vesekőképződésre hajlamosak szervezetében, az oxálsav főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, épp ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.
 
Főzéskor a hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának lehetőségét. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.
 
A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Spenót fogyasztásával csökkenthetjük a vércukorszintünket, a magas vérnyomásunkat és csökkenthetjük az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Frissen tartja az időskori emlékezőképességet. Antioxidáns összetevői által véd a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. 
Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. Kúraszerű fogyasztása csillapítja a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. Serkenti a vesék működését, ezáltal támogatja az ödémák kiürülését. 
 
Erősíti az immunrendszerünket, antibakteriális és gombaellenes hatású. Gátolja a szervezet elsavasodását, erősen lúgosító hatású. Magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket és az idegrendszerünknek is kedvezően befolyásolja. A magnézium idegrendszert védő hatású ásványi anyag, továbbá elősegíti a hatékony enzimtermelődést, ez azonban nyersen fogyasztva érvényesül. 
 
A szemvédő lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása a spenót. Látásunk élességét a szem hátsó részén található sárgafolt (makula) biztosítja. A lutein a makula fontos alkotórésze, véd az UV sugárzással és a szabad gyökökkel szemben. Hiánya komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezethet. Étrendünk döntően befolyásolja a szem egészségét, mert a lutein és a zeaxantin csak a táplálékkal vehető fel. 
 
Nem csak a táplálkozással tudunk segíteni a szemünk állapotán, hanem a Szem- pontok- akupresszúrás gyakorlatsor elsajátításával is. 
 
Az alábbi linken megtekinthető:
 
Fotó: pixabay
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás