Elkezdődött. Beszámoló a Gyümölcsgazda Képzés "Oltógallyak Nyomában" első előadásáról

Végre egy nagyszerű kezdeményezés ebben az eddig meglehetősen elhanyagolt témakörben! Hobbi gyümölcstermesztőként nagy örömmel fedeztem fel ezt a lehetőséget!

A program célja a hobbi kertészek, kertbarátok számára mindenekelőtt környezetünk régi gyümölcsfajtáinak a megismertetése.
Az előadás célja a szemzés, oltás, metszés, alany és csemete nevelés tanítása a laikusok számára.
Szó esett a növényvédelem fontosságáról, mikéntjéről pl. kártevők, gombák elleni védekezésről, de a különböző gyümölcsfák ellenállóságáról is beszélgettünk, és a növények víz, illetve talaj igényéről is ismereteket szerezhettünk. Lehetőség volt a  szemzés gyakorlására, kipróbálására és az előadás végén kérdéseket tehettünk fel Dr. Szani Zsoltnak.
 
Az előadás mottója talán ez lehetne: MINDEN KERTBE ÜLTESSÜNK MAGYAR, ŐSHONOS GYÜMÖLCSFÁKAT!
 
Szőlőtermelőként  sokat tanultam a magyar  gyümölcstermesztésről, ennek lehetőségeiről már ezen az első előadáson, bemutatóként is. A sorozat további előadásait csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek van egy talpalatnyi kertje, ahol elfér egy gyümölcsfa. Várom a következő alkalmat, hogy bővítsem ismereteimet az esetleges gyümölcs önellátásról. 
 
Köszönet az Öko-forrás Alapítványnak és Önképzőkörnek, továbbá nem utolsósorban Dr. Szani Zsolt előadónak az érthető és élvezhető színes előadásért, ahogyan mesélt a Kárpát-medence őshonos gyümölcseiről, ezek megmentéséről. A szerencsénkről, hogy még nem vesztek el!
 
További sok sikert kívánok ehhez a jó kezdeményezéshez!
 
(Zoó)
 
A rendezvényt a terem biztosításával  Pilisi Parkerdő Zrt. is támogatta.
 
A további előadásokról az onkepzokor@t-online.hu e-mail címen lehet érdeklődni. Telefonszám: 06-30-511-8552
 
Fotók: pixabay.com
           Zoó
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás