Fedezzük fel Budakeszit! „A Bodzás árok maga a paradicsom” (+VIDEÓ)

Néhány éve, mióta helyi szinten is bekapcsolódtam a közéletbe, megváltozott az életem. Ez alatt a néhány év alatt ismertem meg igazán ezt a párját ritkító adottságokkal rendelkező kisvárost. Ittlétem 31 évének nagy részét úgy töltöttem el, hogy alig tudtam valamit városunkról, a mi kisvárosunkról. Ismertem a házunkhoz közeli Vadasparkot, a János-hegyet, a gyerekvasutat, egyszer-egyszer még a mamutfenyők környékére is elsétáltunk családommal, de ennyi, és nem több, amellyel büszkélkedhettem. Átlag ismereteim megegyeztek a budakeszi polgárok helyismeretével.

A honlapnak ebben a most induló sorozatában olyan videó összeállításokat láthatnak majd honlapunk látogatói alkalmanként, ahol a budakesziek által többségében ismeretlen értékeket szeretnénk bemutatni. 
 
 
Ez az első kisfilm városunk egy olyan csodálatos természeti értékét mutatja most be, melyről talán csak néhány száz budakeszinek lehetnek közvetlenül megtapasztalt élményei. A most látott felvételeket június elején, a legnagyobb bodza virágzás idején vettük fel Budakeszi talán legértékesebb természetvédelmi területén, mely egyben a magyar madártani kutatások egyik legjelentősebb helyszíne is.
 
 
 
Ezt követően csináltam egy nem éppen reprezentatív, de mindenképpen tanulságos közvélemény kutatást. Közvetlen budakeszi környezetemben, mintegy 70 embert kérdeztem meg, hogy van-e tudomása a Bodzás árokról. Az eredmény: egy család járt ott és hatan hallottak róla. A megkérdezettek között volt néhány makkosi és nagyszénászugi lakos is. Ezt csak azért emelem ki külön, mert a Bodzás árok ezen két településrész határán helyezkedik el, tehát az ott lakók főleg nagyszénászugi része életvitelszerűen nap, mint nap elmegy mellette. Ugyanez a „felfedezettlenség” elmondható a Bodzás árok folytatásának mondható másik páratlan szépségű természeti kincsünkről, a Mária-szurdokról is, melyről tavasszal az amikisvarosunk.hu az első kisfilmjét készítette, mikor éppen ott virágzott a sokféle védett vadvirág. Három-négy éve még a mamutfenyők környéke sem volt ismert a budakesziek többbsége előtt. Két civil szervezet, a Budakörnyéki Natúrpark Egyesület és Gyerekköztársaság Egyesület oda szervezett rendezvényei és média munkája jelentősen javított ezen a helyzeten.
 
Köszönet Weiperth Andrásnak, a Budakörnyéki Natúrpark titkárának, hogy megosztotta velünk ismereteit és gondolatait a Bodzás árokról.
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás