Foglalkozás ovisoknak – avagy mit tanulhatnak a kicsik egy állatos foglalkozásból

A 12. kerületi Zölderdő Óvoda felkérésére készült mintegy 90 perces foglalkozás tudatosan alakította a gyermekek állatokhoz való pozitív viszonyulását, fókuszba helyezve a társállatok mellett az úgynevezett „nem-szeretem” állatokat is.  A rendezvény az Állatok Világnapja kapcsán játékos foglalkozás keretében ismereteket adott át a kedvencként tartott állatokkal való megfelelő bánásmódról, illetve a kevésbé népszerű, de az élet körforgásában, a környezetben nagy szerepet betöltő apró rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak életéről is. 

A program során az ovisok négy állomáson különböző témakörökről hallhattak, illetve aktívan vettek részt egy-egy feladat megoldásában. A gyerekek között méltán népszerű kutyák három helyszínen különböző ismereteket közvetítettek, a gyermekek nagy örömére. 
 
 
Az első helyszín a kutyatartásról szólt, Málna, a Tetra-2002 Alapítvány terápiás kutyájának segítségével megismerték, hogyan lehet egy kutyának is fogat mosni, milyen alapfeladatokra kell megtanítani kedvencünket ahhoz, hogy harmonikusan tudjunk együtt élni. A gyerekek megismerkedtek a kutyatartás nélkülözhetetlen eszközeivel, s e mellett szóba kerültek a felelős állattartás szabályai is.  
 
A második állomáson a Budakeszi Kutya Sport Centrum (más néven Vakkantó SE, Budakeszi Kutyaiskola) kutyái – Dió és  a többiek - tartottak agilty bemutatót a kicsiknek, megmutatva, hogy a kutyák is szeretik a „tornaórát”, szeretnek ugrálni, kúszni, futkározni, épp úgy, mint a gyerekek. Az akadálypályán a blökiket a gyerekek is végigvezethették, így bizonyosodva meg arról, hogy ez nem lehetetlen feladat még egy óvodásnak sem.
 
A harmadik állomás a tanulásról, a tanulás öröméről szól. A gyerekek egy része jövőre ilyenkor már az iskolapadban ül, jó érzés lehetett hát látni, hogy a kutyák is tanulnak, s a különböző jópofa trükkök a szórakoztatás mellett nem csak a kutyák, de a gyermekek figyelmét is lekötötték. Ricky-ék tudása az aprók mellett az óvó néniket is meggyőzte. 
 
A negyedik állomás, talán mondhatjuk, kakukktojás volt. Itt egy dolog biztosan nem volt:  kutya. Eleinte a kicsik bizalmatlanul szemlélődtek, de a kíváncsiság győzött a kétségek felett. Lelkesen sorolták az általuk ismert erdei állatokat, majd megismerkedtek a lisztkukaccal, pár barnatücsökkel, s közelről nézték meg milyen egy szarvasbogár. Szóba került az egyes állatok szerepe a természetben, s az is, milyen fontos lenne figyelnünk a minket körülvevő csendes, apró élőlényekre. A bemutatásra kerülő gerletojások és madártollak kapcsán beszélgettek a természetvédelemről, a madárgyűrűzésről, de a Budakeszin élő madarakról is, mert a beszélgetésbe rendszeresen belekiabáltak a szomszéd fán ülő szajkók. Végezetül a gyerekek nagy örömére egészen közelről nézhették meg, milyen gyönyörű egy zöldvarangy szeme, vagy hogy hogyan „gurgulázik” egy béka, s ez alkalmat adott arra is, hogy megbeszéljük, a közelünkben élő állatokkal hogyan kell bánni, kit lehet és kit nem ajánlatos megfogni, s hogy mi magunk mit tehetünk szűkebb környezetünk, a közeli állatvilág megóvása érdekében.
 
A program 90 perce nem csak a kicsiket, de a kutyákat és a felnőtteket is kimerítette. Mindenki jókedvűen, sok élménnyel zárta ezt a délelőttöt.  Reméljük, jövőre újra találkozunk, s azt is, hogy a szó nem száll el – a tanultak elkísérik majd az ovisokat az elkövetkező szürke hétköznapokon is. Mi pedig azzal bíztathatjuk magunkat, sikerült valami hasznosat, jót tennünk, ami segít, hogy az elkövetkező generáció már tudatosan figyeljen a környezet védelmére és a velünk élő társállatok jóllétére is.
 
Budakeszi, 2013.10.09.                                                     Dr. Sátori Ágnes
                                                                                   
                                                                                       Tetra-2002 Alapítvány kurátora
 
Még több kép a GALÉRIÁBAN
 
Megosztás/Mentés Megosztás