Gyermekszületési bumm után építész bumm Budakeszin!

Már 2010-ben újságolta nekem Bártfai Szabó Gábor, a 2010. év lakóházának tervezője, hogy milyen sok építész él Budakeszin szétszórva, nem is tudva egymásról. Aztán tavaly, mindenekelőtt az ő szervező munkájának az eredményeképpen létrejött a Városháza udvarán az első budakeszi építész kiállítás és találkozó.

Most pénteken, október 4-én pedig a következő kiállításra és találkozóra is sor került. Szép számmal jöttek össze ez évben is e gyönyörű élethivatás képviselői, akik elsősorban az utóbbi 10-15 évben költöztek ki Budakeszire. Most is e találkozó életre hívója, Bártfai Szabó Gábor köszöntette az egybegyűlteket. 
 
Ezt követően dr. Csutoráné, dr. Győri Ottilia Polgármester asszony elmondta, hogy közel 100 építész él ma Budakeszin. (Tavalyi cikkemben,  A BUDAKESZI 68-AK címmel még 68 budakesziként regisztrált pest megyei építészkamarai tagról írtam, de mint azóta kiderült, számos olyan építész is itt él, akik nem Pest megyében vannak regisztrálva, így ez a 100-as szám nagyon is reálisnak tűnik. Ez a szám óriási, az egy milliós Pest megye építészeinek 10 %-a, egy 15 ezer fős településen!!) A polgármester asszony mindezek ismeretében ajánlatot tett helyi építészeknek az együttműködésre, hogy  vegyenek részt a városfejlesztési elképzelések megvalósításábab
 
Dr. Déry Attila Ybl-díjas építész nagyon képletesen arról szólt, hogy az építész élete folyamán alkot és alkot, aztán egyszer csak váratlanul megtörténik a csobbanás, azaz megszületik a maradandó mű.
 
 
Ezután finom borokat izlelgettünk és jókat beszélgettünk. Jutott arra is figyelem, hogy a pályatársak felköszöntsék egyik fiatal építész kolléganőjüket. És szólt a Szigony együttes zenéje, a gyermek rajzverseny résztvevői pedig ez alatt bent alkottak az ülésteremben. A kis "művészek" a Betűtészta Könyvesbolt ajándékait vehették át. A „szigorú” zsűri ítéletét Enner Patrícia és Dénes György főépítész hozta meg.
 
Budakeszi országosan szinte egyedülálló természeti, földrajzi adottságokkal bír. Annak a hatalmas értelmiségi elitnek pedig (nem csak az itt megjelent építészekre gondolok)  - mely településünkön talált otthonra - egy nem kis része egyre jobban magáénak érzi a mi kisvárosunkat. Ez lehet az egyik záloga annak, hogy Budakeszi - kihasználva adottságait - a jövőben egy felgyorsult fejlődési szakaszba léphessen. Ez az emlékezetes nap is erről szólt elsősorban.
 
 
Több kép nagyobb méretben, a GALÉRIÁBAN
 

Fotók: Horváth Jenő

Megosztás/Mentés Megosztás