Ha a Budapest környéki agglomeráción múlna, nem folytatódna a népesség fogyás hazánkban!

Fogy Európa és ezen belül Magyarország össznépessége. 
 
Egy interaktív, hihetetlenül alapos és részletes online térkép jelent meg szeptemberben, mely a magyar települések népességének változásairól szól 2001-2011 között. A térkép a Lechner Tudásközpont és Földgömb folyóirat együttműködésével jött létre.
 
Aki veszi az időt és fáradságot, alaposan kielemezheti Magyarország és saját települése természetes szaporodási és a vándorlási értékeit is. A KICSIT LEJJEBB LÁTHATÓ TÉRKÉPRE KATTINTVA, A TELEPÜLÉSEK NÉPESEDÉSI ADATAI LEKÉRDEZHETŐEK.!
 
Sajnos ezen a térképen túlnyomó többségben a népességfogyás riasztó tényeivel találkozunk, de vannak olyan térségek, ahol ellentétes irányú a változás. Én most csak egy térség, a Budapest (benne a Buda környéki településekkel) környéki agglomeráció örvendetes adataira hívnám fel a figyelmét olvasóinknak. E a térség ma Magyarország kiemelkedően legnagyobb kiterjedésű, legjobb népesedési adatokat produkáló térsége. E örvendetes tények kialakulásának körülményei megérdemelnének egy külön szociológiai vizsgálódást, de mi most csak örvendjünk ennek a remek hírnek és reménykedjünk abban, hogy talán országosan is van még remény arra, hogy ezek a kis magyarországi zöld szigetek előbb utóbb az egész országban egy nagy, közös zöld szigetet fognak képezni.
 
 
Naiv vagyok? Igen, de ez az egyetlen útja tágabb értelemben Európának és a ma még szűken 10 milliós Magyarország fennmaradásának az elkövetkező évszázadokban.
 
Horváth Jenő
Gyerekköztársaság Egyesület
Elnök
 
 
Kapcsolódó cikkek:
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

Kedves Jenő!
Szívesen osztoznék az örömben. De sajnos, nekem azt mutatja a térkép, hogy pozitív természetes szaporodási érték csak ott található, ahol a vándorlási egyenleg is pozitív. Tehát a fiatalok a fővárosba és az agglomerációba (ott sem mindenhova) költöznek, családot alapítanak és a gyermekek is itt születnek.
(Ahol vándorlási egyenleg nulla körüli és mégis pozitív a népesedés, na ott érdemes lenne körülnézni! :-))
Endre

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.