Hideg sárgadinnyeleves, citromhabbal

A  zöldséges előtt sétálva rápillantottam egy pici sárgadinnyére. Őszintén bevallom nem szerettem a sárgadinnyét, azonban családom többi tagjának egyik kedvence. Kedves szomszédunktól kaptam ezt a receptet, hogy próbáljam ki. „Biztosan ízleni fog mindenkinek!” Elkészítettem, ma már elmondhatom, szeretem a sárgadinnyét! Igazi nyári, hűsítő étel. Elkészítése egyszerű és gyors.

 
 
 
 
Hideg sárgadinnyeleves, citromos tejszínhabbal 
Hozzávalók:
  -1 kisebb sárgadinnye
 - 1 citrom
 - kb. 8 szegfűszeg     
 - közepes darab fahéj, jó az őrölt fahéj is
 - 5 evőkanál  fehér bor  
 - ízlés szerint barna, fehér cukor, vagy méz  
 - 3 dl tejszín 
 - 2 evőkanál liszt a habaráshoz
 - 1 csipet só 
 - mentalevél
Elkészítés:
A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízzel feltesszük főni. Mikor a víz fele elforrt, akkor leszűrjük. Ez körülbelül 10 perc.
A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük a levét kinyomjuk. A megtisztított dinnyét összedaraboljuk nagyobb darabokra.
Ezután 4-5 evőkanálnyi sárgadinnyét szép apró kockákra vágunk, és erre ráöntjük a fehérbort, majd hűtőbe tesszük.
Felteszünk főni 6 dl vizet, beleöntjük a fűszeres levet/szegfűszeges, fahéjas/, ízlés szerint a cukrozzuk.
Ha már forr, a feldarabolt dinnyét is. Picit megsózzuk, 3-4 percig forraljuk.
Kikeverünk 2 dl tejszínt 2 evőkanál liszttel, ezzel besűrítjük a levest. 
Beletesszük a citromlé felét, és forralunk egyet rajta, majd turmixoljuk. Beleszórjuk a 6-7 db mentalevelet, és kihűtjük.
Amikor jól lehűlt a leves, ez kb. 1-2 óra, beletesszük a félretett, boros dinnyekockákat a levével együtt.
A maradék tejszínből kemény habot verünk. Ebbe belekeverjük a reszelt citromhéjat, a megmaradt citrom levét és a levest díszítjük vele. Mentalevéllel tálaljuk. Igazi nyári hűsítő étel.
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás