Hogyan főzzünk be cukor és tartósítószer nélkül?

Az utóbbi időben sokat hallunk az adalékanyagok és tartósítószerek hatásáról és felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan főzzünk be? Elállnak-e a lekvárok, gyümölcslevek tartósítószer nélkül? Szeretném közreadni azt a módszert, amellyel több, mint egy évtizede befőzök.

A tartósítószer nélküli befőzés titka
Hogyan lehetséges, hogy noha nem kerül tartósítószer a lekvárba, mégsem romlik meg? A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. A befőttes üvegeket mosószeres vízben, gondosan elmossuk (flóraszeptet is használhatunk), majd alapos öblögetés következik kétszer vagy háromszor. Ezután meleg ecetes vízben öblítjük el az üvegeket és konyharuhára borogatjuk szájukkal lefordítva. (10 liter vízhez 1 db 20 %-os ecetet öntünk.) A mikroorganizmusok egyik része lúgos, a másik része savas közegben elpusztul. A jól záródó, épp kupakokat ugyanígy mossuk el és azokat is egy konyharuhával leterített tálcára helyezzük szájukkal lefelé. Végül betakarjuk egy másik konyharuhával.

Hogyan készítsük a szilvalekvárt?
Az ép, megmosott gyümölcsöt kimagozzuk és egy magas falú lábosba, illetve fazékba tesszük (így kevésbé “köpköd”). Folytonos kavarás mellett felforraljuk, és ezután még kb. 20-30 percig főzzük. Így hígabb lekvárt kapunk, de ha tovább főzzük, sűrűbb lekvárt is előállíthatunk. Az üveget állítsuk egy porcelán tányérba (azért, hogy ne repedjen meg az üveg), és széles torkú tölcsér segítségével könnyen teletölthetjük. Ezután - amennyiben szükséges - töröljük le az üveg szájáról a rácseppent lekvárt és gyorsan zárjuk le a kupakkal. Tegyük takarók közé és hagyjuk ott másnapig. Címkézzük fel és állítsuk a kamarába a helyére. Felnyitáskor ízlés szerint édesíthetjük mézzel. Főzéskor is tehetünk bele mézet, de így annak hatóanyagai elpusztulnak. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csorba az üveg, és a kupakok is épek, jól záródók legyenek. A kupakot gondosan szorítsuk rá az üvegre. 8 napig tartsuk szemmel a lekvárt, és ha mindenre figyeltünk, nem romolhat meg.

Javaslat:
Először csak néhány üveggel tegyünk el így lekvárt és ha a kísérlet sikerült, és tapasztaltuk, hogy a módszer működik, akkor már teljes bizalommal fogunk elkészíteni nagyobb mennyiséget is. Bármilyen lekvárt tehetünk el ilyen módon.

Paradicsomlé készítése  
Az üvegeket a fent említett módon mossuk el, kupakjaikkal együtt. (Csak fém alapú kupak jó!). A megmosott paradicsomból vágjuk ki a csumáját, daraboljuk fel, majd paradicsom passzírozón daráljuk le. Egyszerre 6-8 litert tegyünk fel főzni. Folyadékhőmérővel mérjük a hőfokot, és 85oC-ig hevítsük. (Akinek nincs folyadékhőmérője, az forralja fel a levet.) Ezután zárjuk el alatta a gázt és egyesével palackozzuk üvegekbe. Az üveg szájáról töröljük le a rácseppent levet, gondosan zárjuk le. Tegyük takarók közé száraz dunsztba és másnap állítsuk a polcra a helyére. 85oC-on minden gyümölcslevet eltehetünk télire, ezen a hőfokon elpusztul minden romlást okozó mikroorganizmus. A leírt alapelvek és gyakorlati tanácsok szem előtt tartásával mindenki természetes és egészséges lekvárokat, gyümölcsleveket tehet a család asztalára a téli hónapokban is.

Forrás:
Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató osztotta meg velünk tapasztalatait a cukormentes befőzés titkáról. Írásai, könyvei a Pilis-Vet Kiadónál megrendelhetők. 

Szeretettel: Vica mama

Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás