Hun leletek Telki határában, mely átírja térségünk eddigi történelmi múltját

Elolvasván ezt a hírt, az juthat a történelmi múltunk és a régészet iránt érdeklődő budakesziek eszébe, hogy itt, Budakeszin is - a talpunk alatt - milyen csodálatos régészeti értékek várnak feltárásra évezredek óta. Az elmúlt évtizedek budakeszi újkő-, bronz, római- és honfoglaláskori régészeti eredményei legalább is ezt sejtetik, melyekről honlapunk is többször közölt cikkeket. Ezt támasztja alá ez a szomszédos településünkről kapott híradás is. A TELKI LELET EGYÜTTES FELTÁRÁSA ALAPJAIBAN VÁLTOZTATJA MEG A TÉRSÉG MÚLTJÁNAK EDDIGI ISMERETEIT! (Szerk.)

Hun leletek Telki határában

A világon egyedülálló módon, épen és érintetlenül fennmaradt, 125 darabból álló hun kori lelet együttesre bukkant Ehmann Gábor Telki határában, 2016 tavaszán.

Megtalálója igazán büszke lehet nem mindennapi felfedezésére, amely teljességét tekintve, darabszámában és régészeti szempontból is különös jelentőséggel bír. Mi, telkiek is örülhetünk mindennek, hiszen falunk nevét öregbíti, hogy itt találtak rá a ritkaságszámba menő hun leletekre.

„Öt-hat méterről vettem észre az első aranylemezt” – árulta el lapunknak, hozzátéve, hogy messziről kiszúrta a tárgyat, ugyanis az tisztán, a falevelek között álldogált. Csak akkor tudatosult benne, valójában mire is lelt rá, mikor az avarban újabb darabokra bukkant, egy méterre onnan pedig egy nagy ezüstcsat, kicsivel távolabb pedig egy arany „A” betű is előkerült piros drágakövekkel díszítve.
Ehmann Gábor elmondta, gondolkodás nélkül bejelentette az illetékes hatóságnál, mire talált rá az erdőben. Ennek köszönhetően, régészeti örökségünk védelme érdekében tanúsított példaértékű, jogkövető magatartásáért miniszteri elismerésben részesítették.

Szilágyi Balázs

Az értékes kincsekről további információk ide kattintva elérhetők a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján>> http://mnm.hu/hu/cikk/hun-kori-aranyak

Forrás: http://telki.hu/index.php/vezercikk/1935-kiveteles-hun-leletek-telki-hat...

Kapcsolódó cikkek:

http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/fedezzuk-fel-budakeszit-romai-kori-lov...

http://amikisvarosunk.hu/cikk/fedezzuk-fel-budakeszit-budakeszin-feltart...

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

Hála Istennek, egyre gyarapodnak azok a leltek, melyek igazolják a szkita-hun-avar-magyar kontinuitást és elfogadhatatlanná teszik a finnugor fantazmagóriát. Ezer köszönet Ehmann Gábornak és segítőinek.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.